Ποινικο συστημα και σωφρονιστικα μετρα για τοξικοεξαρτημενα ατομα

«Η ουσία είναι να μην κρύβεσαι μέσα της» είναι ένα σύνθημα του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ. Τι γίνεται, όμως, όταν οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών κρατούνται στις φυλακές για να «σωφρονιστούν» – αντί να θεραπευτούν – όπως όλοι οι άλλοι κρατούμενοι και μάλιστα αυτοί οι χρήστες αντιπροσωπεύουν το 75% του πληθυσμού των φυλακών;

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Νομικής Δ.Π.Θ. και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων πραγματοποίησαν χθες και προχθές στην Κομοτηνή στο Αμφιθέατρο Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Ποινικό σύστημα και σωφρονιστικά μέτρα για τοξικοεξαρτημένα άτομα: η ελληνική και διεθνής εμπειρία». Στελέχη του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ και πανεπιστημιακοί καθηγητές ήταν κάποιοι από τους αξιόλογους ομιλητές που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που παρακολούθησε το σεμινάριο.

Α. Παπαδόπουλος «Το επόμενο βήμα η δημιουργία θεραπευτικών μονάδων

στα καταστήματα»

Μιλώντας για μια ημερίδα που έλαβε χώρα μέσα στις φυλακές την περασμένη Δευτέρα, με τη συμμετοχή του αξιόλογου Καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Dr. Igor Koutsenok, ο αρχιφύλακας των φυλακών Κομοτηνής Αντώνης Παπαδόπουλος τη σχολίασε ως κάτι το συγκλονιστικό. Στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε μία συνάντηση του καθηγητή, των μελών του ΚΕΘΕΑ, των υπαλλήλων και των κρατουμένων, στον χώρο των φυλακών. «Έγινε μία συζήτηση που ήταν αρκετά αποδοτική και για τους κρατούμενους αλλά και για τους υπαλλήλους» είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι εργαζόμενοι στις φυλακές μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικοί στη δουλειά απέναντι στους κρατούμενους.

Ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές, κάτι που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και ανέφερε πως «το επόμενο βήμα τους είναι η δημιουργία θεραπευτικών μονάδων μέσα στα καταστήματα. Ελπίζουμε, όπως ξεκινήσαμε δειλά – δειλά το συμβουλευτικό, έτσι και το θεραπευτικό κομμάτι να μπει μέσα στις φυλακές για να μπορέσει να αποδώσει έτσι όπως αποδίδει και έξω στη κοινωνία» είπε.

Φ. Καλοτεράκης «Να μπορούμε να κάνουμε σωστή δουλειά μέσα στις φυλακές»

Ο ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ Φαίδων Καλοτεράκης, εις εκ των εισηγητών, μίλησε για τις συναντήσεις ειδικών και εργαζομένων και είπε πως είναι η τρίτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, με την επισήμανση ότι την πρωτιά την είχε πάλι η Κομοτηνή. «Αφορά στην εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και ανθρώπων που δουλεύουν στη φυλακή ως κοινωνικοί λειτουργοί ή ψυχολόγοι κι από την άλλη μεριά, του προσωπικού, των δικών μας συμβούλων τοξικοεξάρτησης. Μια κοινή εκπαίδευση για το πώς να συνεργάζονται μέσα στη φυλακή κι αυτή είναι η μοναδικότητα του εγχειρήματος και η σπανιότητά του.

Επτά στους δέκα εγκλείστους έχουν κάποιο πρόβλημα με τη χρήση ουσιών, οπότε στόχος μας είναι να μπορούμε να κάνουμε σωστή δουλειά μέσα στις φυλακές, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο»
σημείωσε. Ο κ. Καλοτεράκης εξήγησε ότι δεν υπάρχει η ευελιξία που θα επιθυμούσαν και σημείωσε ότι συνεργάζονται με τις κατά τόπους διοικήσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων. Πρόσθεσε ότι στην Κομοτηνή έχουν μια πολύ καλή συνεργασία που κρατάει χρόνια κι ότι αυτό ισχύει για 20 φυλακές αλλά όχι για όλες.

Μίλησε επίσης για την ΚΥΑ που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης αναφορικά με την παρουσία προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές, ζήτημα που είχε θίξει και ο κ. Παπαδόπουλος. Υποστήριξε πως στοχεύουν να έχουν θεραπευτικές κοινότητες σε ανεξάρτητες υποδομές από τις φυλακές φέρνοντας το παράδειγμα άλλων χωρών. «Να υπάρχουν άνθρωποι που κόβουν τα ναρκωτικά, να είναι μεν στη φυλακή, αλλά όχι μαζί με όλο τον πληθυσμό. Αυτό είναι κάτι μακρινό αλλά ελπίζουμε να το δούμε κάποτε και στην Ελλάδα» σχολίασε.

Χ. Βέττας «Στην Καλιφόρνια υπάρχουν 60 θεραπευτικές κοινότητες σε ανάλογες φυλακές»

Ο υπεύθυνος της ομάδας Συμβουλευτικής Κρατουμένων Θεσσαλονίκης Χρήστος Βέττας προσέγγισε το θέμα από τη σκοπιά της δυσκολίας που υπάρχει στη συγκεκριμένη διαδικασία για τον ίδιο τον εξαρτημένο έγκλειστο, αλλά και για το προσωπικό των φυλακών. «Στην ουσία θα πρέπει να δούμε ποιες είναι αυτές οι ιδιαιτερότητες που ισχύουν ή όχι στο χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων και ποια είναι αυτή η εκπαίδευση η οποία πρέπει να δοθεί σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά ακόμα και στο προσωπικό, με σκοπό ο έγκλειστος χρήστης κατά τη διάρκεια της ποινής του να εκμεταλλεύεται τον χρόνο της κράτησης και να προχωράει σε ένα επίπεδο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, ώστε ως αποφυλακισμένος πλέον να μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα του διπλού στιγματισμού και να ενταχθεί ομαλά στο κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Βέττας έφερε με τη σειρά του ένα ορθό παράδειγμα από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Αμερική. Είπε ότι στην Καλιφόρνια (από όπου έρχεται και ο Dr. Igor Koutsenok) υπάρχουν 60 θεραπευτικές κοινότητες σε ανάλογες φυλακές.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.