Στις εργασιες για τη συγκροτηση της Νεας Αριστερας σε κομμα ο Οζγκιουρ Φερχατ

«Να είμαστε το κόμμα που δεν θα διστάζει να λέει αυτά που πιστεύει και να πιστεύει αυτά που λέει» προέτρεψε ο βουλευτής Ροδόπης

Αιχμές και για την πολιτική «χρήση» της μειονότητας

«Δεν μπορεί η μειονότητα να χρησιμοποιείται κάθε φορά ως εργαλείο για να αλλάζουν κάποιες ατζέντες»

Στην πρώτη σύσκεψη στελεχών από όλη την Ελλάδα προχώρησε η Νέα Αριστερά την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν  στελέχη Κ.Ε. που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτές, συνδικαλιστές, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί  και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της νεολαίας.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη η Νέα Αριστερά  προχωρά την οργανωτική της συγκρότηση με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιάγραμμα.

Από την Δευτέρα ξεκίνησαν οι Ανοιχτές Συνελεύσεις και εκδηλώσεις σε όλη την χώρα. Ο Αλέξης Χαρίτσης εγκαινίασε αυτή τη διαδικασία από την Καλαμάτα όπου παραβρέθηκε στην ανοιχτή συνέλευση της Νέας Αριστεράς μαζί με τον καθηγητή και ακτιβιστή στον χώρο των δικαιωμάτων, Δημήτρη Χριστόπουλο.

Πρώτος κόμβος στην πορεία της κομματικής συγκρότησης θα είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου. Στόχος είναι το ιδρυτικό συνέδριο να διεξαχθεί μετά το καλοκαίρι. Για τον καθορισμό των βημάτων και την οργάνωσης της πανελλαδικής συνδιάσκεψης στα τέλη Φεβρουαρίου αρμόδιο είναι το προσωρινό συντονιστικό.

Τα μέλη του προσωρινού συντονιστικού

Όπως ανακοινώθηκε, μέλη του προσωρινού συντονιστικού είναι τα εξής: Αθανασίου Κώστας, Αμπατζάς Κώστας, Αναγνωστοπούλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Βαμβουρέλη Μαρία, Βλαχάκης Κωνσταντίνος, Γιαμπουράνης Χρήστος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Κάβουρας Κώστας, Καλαμαρά Έφη, Καρπόζηλος Κωστής, Κώστη Μακρίνα, Λάμπρου Πάνος, Μπαλτάς Αριστείδης, Μπίστης Νίκος, Ξανθός Ανδρέας, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παπαδημούλης Δημήτρης, Πέρκα Πέτη, Πετρόπουλος Γιώργος, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Σκουρλέτης Πάνος, Σταθάκης Γιώργος, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Φερχατ Οζγκιούρ, Φωτίου Θεανώ, Φίλης Νίκος, Χαρίτσης Αλέξης.

Οζγκιούρ Φερχάτ: «Ήρθε η ώρα να βγούμε και εκτός βουλής και να είμαστε μέσα στην κοινωνία»

Στις εργασίες της σύσκεψης συμμετείχε και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος στην παρέμβασή του επιχείρησε αρχικά να περιγράψει την πολιτική ταυτότητα της εν λόγω προσπάθειας. «Η Νέα Αριστερά είναι ένα νέο εγχείρημα που έρχεται να γίνει η δυνατή φωνή όλων αυτών που αυτή τη στιγμή έχουν μείνει άστεγοι πολιτικά. Ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μεγάλο πολιτικό κενό που έχει σχηματιστεί εδώ και κάποια χρόνια και εμπεριέχει χιλιάδες συμπολίτες μας από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό δημοκρατικό κέντρο» είπε συγκεκριμένα ο βουλευτής και εξήγησε «αυτοί οι συμπολίτες μας είναι που αγωνιούν για την ίδια τους τη ζωή. Πλέον στην ελληνική κοινωνία, οι απλοί καθημερινοί πολίτες, όπως είμαστε όλοι μας δεν έχουν καμμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Η Νέα Αριστερά πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να φέρει στο προσκήνιο την ασφάλεια που πρέπει να νοιώθει ο κάθε άνθρωπος στη χώρα που ζει από την πολιτική».

Ο ίδιος προέταξε την ανάγκη ενός νέου ξεκινήματος καθώς «ανέξοδες πολιτικές έχουν υποκαταστήσει την πραγματική πολιτική» και έδωσε τον τόνο του νέου εγχειρήματος. «Ήρθε η ώρα να βγούμε και εκτός βουλής, να είμαστε μέσα στην κοινωνία και να δημιουργήσουμε τέτοιους δεσμούς έτσι ώστε η Νέα Αριστερά να εδραιωθεί στην πολιτική και κοινωνική συνείδηση των πολιτών» είπε συγκεκριμένα.

«Το μεγάλο κενό που υπάρχει στον χώρο από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την Αριστερά, δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ»

Εκτίμησε δε πως η κοινωνία ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από την πολιτική ζωή της χώρας και τόνισε πως η νεολαία αυτή τη στιγμή δεν έχει να περιμένει τίποτα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ. Τόνισε μάλιστα πως «το 41% της δεν πρέπει να είναι φόβητρο. Πρέπει να αντιπαλέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με ουσιαστικά επιχειρήματα και να είμαστε ένα κόμμα το οποίο θα κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου με τις προοδευτικές δυνάμεις και δεν θα διστάζει να λέει αυτά που πιστεύει και να πιστεύει αυτά που λέει, ώστε να είμαστε ένα κόμμα της ουσίας και όχι της επικοινωνίας. Πρέπει να δείξουμε ότι οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς μπορούν να τεθούν στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων».

Ο βουλευτής Ροδόπης χαρακτήρισε χρυσή ευκαιρία τις ευρωεκλογές ώστε η Νέα Αριστερά να εδραιωθεί στο χώρο της Αριστεράς και του Κέντρου. Όπως είπε συγκεκριμένα «αυτή τη στιγμή το μεγάλο κενό που υπάρχει στον χώρο από το προοδευτικό κέντρο μέχρι την Αριστερά, δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι οι ευρωεκλογές είναι μια χρυσή ευκαιρία ώστε να εδραιωθεί η Νέα Αριστερά και να βάλουμε τα ισχυρά θεμέλια ώστε να προχωρήσουμε με τις πολιτικές μας. Μιλάμε για πολιτικές που θα ξαναφέρουν τη δημοκρατία, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο. Και όλα αυτά χωρίς ίχνος λαϊκισμού, αλλά με ρεαλισμό».

«Η μειονότητα της Θράκης είναι ένα κόσμημα για τη δημοκρατία στη χώρα μας»

Από την τοποθέτηση του κ. Φερχάτ δεν έλειψε και η αναφορά στην μειονότητα και στην περιοχή μας, με αφορμή τα όσα διημείφθησαν προεκλογικά.  «Ήταν τιμή μου και χαρά μου που επί δύο μήνες ήμουν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον κ. Μητσοτάκη, που επί δύο μήνες ανεβοκατέβαζε τα θέματα της μειονότητας, της Θράκης και μας έλεγε ότι είμαστε εθνομηδενιστές και διάφορα άλλα» ανάφερε και ξεκαθάρισε πως «η μειονότητα της Θράκης είναι ένα κόσμημα για τη δημοκρατία στη χώρα μας. Λόγω της ύπαρξής της, λόγω της πολιπολιτισμικότητας λόγω της διάδρασης και των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ πλειονότητας και μειονότητας και λόγω των ιστορικών δεσμών» για να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων.

Στο ίδιο πλαίσιο ο ίδιος επεσήμανε πως «σε αυτόν τον χώρο που βρισκόμαστε άμα θέλουμε να είμαστε θαρραλέοι πρέπει να δείξουμε ότι προχωράμε μπροστά με δημοκρατικές και ριζικές τομές σε κάποια θέματα. Δεν μπορεί η μειονότητα να χρησιμοποιείται κάθε φορά ως εργαλείο είτε προεκλογικά, είτε σε κάποιες ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις για να αλλάζουν κάποιες ατζέντες. Πρέπει να είμαστε σαφείς σε αυτό το θέμα».

Μάλιστα με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του κ. Συρίγου για τη συνθήκη της Λωζάνης ο ίδιος σε προσωπικό τόνο εκμυστηρεύθηκε: «Καμιά φορά σκέφτομαι και στεναχωριέμαι, διότι λόγω της πίστης και της αφοσίωσής μου στο προηγούμενο κόμμα δεν βγήκα να απαντήσω σε κάτι τύπους σαν τον Σκέρτσο ή σαν τον Οικονόμου ή σε κάποιους άλλους… ο κ. Συρίγος βγήκε τώρα να πει ότι είναι παρωχημένη η συνθήκη της Λωζάνης και το βράδυ των εκλογών οι δημοσιογράφοι των αθηναϊκών μέσων ήταν έτοιμοι να μας κατασπαράξουν και θέλαν δήλωση αν εγώ και το κόμμα μου σεβόμαστε τη συνθήκη της Λωζάνης ή όχι».

«Βεβαίως και σεβόμαστε τη Συνθήκη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η μειονότητα δεν έχει προβλήματα, όπως όλες οι μειονότητες» ξεκαθάρισε ο ίδιος στη συνέχεια για να επισημάνει πως η Νέα Αριστερά θα πρέπει να εντάξει στο πρόγραμμα και στον πολιτικό της λόγο κάποια σημεία για τα προβλήματα της περιοχής μας.

«Πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν αλλά θα πάμε πολύ μπροστά. Είμαι αισιόδοξος. Οι περιστάσεις απαιτούν χαμόγελα, αισιοδοξία, θάρρος και μέσα στην κοινωνία εξωστρέφεια. Πρέπει να είμαστε δυνατοί για να κερδίσουμε» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης κλείνοντας την τοποθέτησή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.