Περιοδεια του υφυπουργου Τουρισμου κ. Νικητιαδη στο νομο Ροδοπης

Την ευκαιρία να περιηγηθεί στο νομό μας είχε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Νικητιάδης, μετά από πρόσκληση του συντοπίτη μας υφυπουργού κ. Πεταλωτή. Η περιοδεία ήταν μονοήμερη και οι χώροι που επισκέφτηκε κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, αλλά και το παλιό δικαστικό μέγαρο, μετά από τροποποίηση του αρχικού προγράμματος. Ο κ. Νικητιάδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από τα εκθέματα κατά την περιήγηση του στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την ξενάγηση του από τον διευθυντή κ. Δημήτρη Μάτσα, αλλά και στο συνεδριακό κέντρο, που ενημερώθηκε, παρουσία του κ. Κεφαλίδη και του κ. Λίτσου, για την αναπτυξιακή του προοπτική και για την επερχόμενη παράδοση του σε χρήση και τη φιλοξενία εκδηλώσεων.

Κατόπιν των παραπάνω επισκέψεων του, μαζί με τον υφυπουργό κ. Πεταλωτή και τον νομάρχη κ. Γιαννακίδη κατευθύνθηκαν στο κτίριο της νομαρχίας, όπου έλαβε χώρα σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς του νομού, σε αναζήτηση λύσεων υφισταμένων προβλημάτων και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όσον αφορά τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, αλλά και στο Φανάρι, προκείμενου να επισκεφτεί το δημοτικό camping του ΕΟΤ.

Γιώργος Πεταλωτής, «Ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου ανάπτυξης τουρισμού και πολιτισμού στην περιοχή μας»

Κατά τη συνέντευξη τύπου, που παρατέθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για ανάγκη της περιοχής για ανάπτυξη με μια όμως διαφορετική στόχευση και εκεί, όπως είπε, επικεντρώνεται και το νόημα της επίσκεψής τους. «Δεν μπορεί να μιλάμε για τουρισμό και πολιτισμό χωρίς συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένους στόχους» τόνισε, ζητώντας την συνδρομή της πολιτείας «έτσι ώστε να δούμε το νέο πλαίσιο ανάπτυξης, στο οποίο πρέπει να κινηθούμε ως περιοχή». Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στις επισκέψεις, που πραγματοποίησε με τον κ. Νικητιάδη και μίλησε για μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον. «Ο κ. Νικητιάδης έδωσε σε όλους τους φορείς το νέο στίγμα του τουρισμού, που έχει να κάνει με την καινοτομία με την ευρηματικότητα μια νοοτροπία, που δεν θα περιμένουμε από το κράτος». Κάνοντας κριτική, επισήμανε πως το κράτος δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού στο στοιχειώδη ρόλο του και λόγω των δύσκολων οικονομικών εποχών τόνισε ότι «αλλάζουμε ρότα έτσι ώστε να βγουν στην επιφάνεια όλα τα ατού, που έχουμε στον πολιτισμό και τουρισμό, για να κάνουν την περιοχή και την ευρύτερη πόλο έλξης πολιτισμού και τουρισμού».

Προγραμματισμός για δράσεις με στόχο την ανάπτυξη

Επίσης ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για προγραμματισμένες δράσεις στην περιοχή, ενώ ήδη έχει προσκληθεί ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Κικίλιας. Όπως δηλωσε, «σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία, για να προβληθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και μια στοχευμένη δράση του Οργανισμού, που θα ξεφεύγει από τα παραδοσιακά και ατελέσφορα κριτήρια του ποιος είναι άνεργος και πώς αντιμετωπίζεται η ανεργία, ένα θέμα στο οποίο η περιοχή μας έχει πρόβλημα. Τον Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ στην Κομοτηνή με εξαιρετικές συμμετοχές το οποίο δεν θα έχει τοπική εμβέλεια, αλλά θα μπορούσα να πω πανελλήνια». Επίσης ανέφερε, πως είναι σε διαδικασία επιλογής ημερομηνίας η διοργάνωση ημερίδας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να κάνουμε εξαγγελίες είτε πολυέξοδες, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είτε καθαρά επικοινωνιακές. Θέλουμε με χαμηλούς τόνους να στοχεύουμε σε αναπτυξιακές φλέβες της περιοχής μας να την βγάζουμε προς τα έξω και να δίνουμε την ευκαιρία να μιλάμε πλέον για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο». Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Νικητιάδη για την παρουσία του.

Άρης Γιαννακίδης, «Επανασχεδιασμός της τοπικής ανάπτυξης»

Από την πλευρά του ο κ. Νομάρχης αναφέρθηκε στην σύσκεψη, που έγινε με φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού στη Νομαρχία», «κατά την οποία αξιολογήθηκαν τα μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής σε σχέση με την ταυτότητά της. Αυτό, που συζητήσαμε είναι ότι θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο, όπου θα υπάρχει μια συνέργεια στην ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής, για να σχηματίσουμε την επόμενη προγραμματική μας περίοδο με βάση αυτές», τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, ενώ ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συμπόρευση της περιφερειακής ανάπτυξης με αυτή της εθνικής σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού.

Γιώργος Νικητιάδης «Αναμένεται πεδίον δόξης λαμπρόν για τον τουρισμό στην περιοχή»

Ο κ. Νικητιάδης ευχαρίστησε τον Γιώργο Πεταλωτή και τον Άρη Γιαννακίδη για την παρουσία του στην Ροδόπη και στάθηκε στον προβληματισμό, που κατατέθηκε, κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς. «Από την πλευρά μου κατέθεσα κατευθύνσεις, που κατά την εκτίμησή μας πρέπει να ακολουθηθούν και έδωσα εκείνο το στίγμα, που ακολουθούμενο από τους κοινωνικούς φορείς, μπορεί να αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, που δεν είναι τίποτα άλλο από την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή. Σχολίασα ότι ο τουρισμός εδώ βρίσκεται ακόμη σε νηπιακή κατάσταση, βρεφική θα μπορούσα να πω, και αυτό είναι μεν θετικό διότι ανοίγονται τεράστιες προοπτικές με σωστά βήματα και να μην γίνουν λάθη, από την άλλη είναι αρνητικό, γιατί ξεκινάμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και δεν είναι εύκολο να επιβιώσεις, να αναδειχθείς και να ξεχωρίσεις. Ωστόσο εδώ στην περιοχή, εξαιτίας του ότι η χώρα μας προσβλέπει και αποβλέπει σε πενήντα δύο εβδομάδες τουρισμό το χρόνο και προσβλέπει και αποβλέπει στην ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και, εξαιτίας του ότι η περιοχή εχει όλες τις δυαντότητες να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο συνεδριακός θρησκευτικός, ο πολυπολιτιστικός τουρισμός θεωρώ ότι εξαιτίας αυτών έχουμε πεδίο δόξης λαμπρόν, στο οποίο τον πρώτο λόγο έχουν οι κοινωνικοί φορείς και ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού, που θα πρέπει να δημιουργηθεί στην περιοχή.

Ενθουσιασμένος από τις επισκέψεις του στα πολιτιστικά μνημεία

Δήλωσε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Πολιτιστικό Συνδριακό Κέντρο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον ίδιο ενθουσιασμό θα έχει επισκεπτόμενος λίγο αργότερα το Φανάρι και την περιοχή της Μαρώνειας. Ειδικά για την περιοχή της Μαρώνειας, έχοντας κάποιους φίλους τον Σταύρο τον Μπένο και τη Λυδία Κονιόρδου, εξέφρασε την πίστη ότι γνωρίζει τον χώρο χωρίς να το δει. Τελος, παρατηρησε ότι «υπάρχει τεράστια προοπτική και η σημερινή κυβέρνηση θέλει να βάλει σε τροχιά ανάπτυξης και τις περιοχές, που δεν έχουν αναπτύξει τις εκπληκτικές ομορφιές, που έχουν, σε μια σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα».

Ζήτημα ενάμισι έτους η ολοκλήρωση του σχεδιασμού και η έναρξη υλοποίησης του έργου του κάμπινγκ Φαναρίου

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κάμπινγκ Φαναρίου, που εδώ και δέκα χρόνια παρά το γεγονός ότι γίνονται κινήσεις, δεν έχει δοθεί στο Δήμο Αιγείρου ο κ. Νικητιάδης δήλωσε ότι ήδη δύο τμήματά του έχουν δοθεί, ένα στην νομαρχία και ένα στην δημαρχία. «Η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα έχει κάνει ένα μεγάλο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο σχεδιασμός προβλέπει κατ’ αρχήν σε μια ανάπτυξη πολύ σημαντική, που σχετίζεται με την οικολογία και τις ήπιες μορφές, σε μια ανάπτυξη, που θα εκσυγχρονίσει και θα δώσει δυνατότητα στο κάμπινγκ, εκμεταλλευόμενο τις γεωλογικές δυνατότητες ανέμων, θάλασσας, όλες αυτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να προχωρήσει σε ένα υποδειγματικό τρόπο οικολογικής ανάπτυξης. Συνεπώς υπάρχει ένας μεγάλος σχεδιασμός». «Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «εάν το κάμπινγκ, που είναι και ο μόνος χώρος, που έχει ενδιαφέρον εκμετάλλευσης θα αποτελέσει προϊόν μιας διακήρυξης την οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ή αν θα υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος, είναι κάτι που το μελετάμε. Το πρώτο είναι να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε την περιοχή. Ήδη έχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια για τις σχετικές μελέτες και θεωρώ ότι είναι ζήτημα ενάμισι έτους το πολύ, για να έχουμε ολοκληρώσει ολοκληρωτικά το σχεδιασμό μας και να προχωρήσει σε υλοποίηση η επένδυση συνολικά στο Φανάρι».

Ανάγκη για να ανάδειξη του Σπηλαίου Μαρώνειας

Όσον αφορά στο Σπήλαιο της Μαρώνειας, δήλωσε πως δεν έχει απασχολήσει από πλευράς αναπτυξιακής το υπουργείο. «Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά σπήλαια», επισημανε, «και όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν. Αλλά είναι μια Ελλάδα, που ο ΕΟΤ χρωστάει 120 εκατομμύρια, που συσσώρευσε επί πεντέμισι έτη η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα». Από την πλερυά του ο κ. Νομάρχης, παρατήρησε πως είμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για την εκπόνηση της μελέτης.

«Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να θέτουν προτεραιότητες και να συμβάλλουν και ιδιωτικές πρωτοβουλίες»

Με αφορμή την επίσκεψή του στο παλαιό δικαστικό μέγαρο και την επαφή του με το κτίριο της Ταξιαρχείας και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει, ο κ. Νικητιάδης, τόνισε πως «θα πρέπει να γίνουν επιλογές. Το ΕΣΠΑ έχει απόθεμα χρημάτων που μπορεί να διοχετευθεί σε αναπτυξιακές προοπτικές, που εμπεριέχουν και τον πολιτισμό και την κουλτούρα. Οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές, που θα πρέπει να αποφασίσουν τις προτεραιότητες, γιατί τα χρήματα είναι συγκεκριμένα και ο κρατικός κουρβανάς είναι σε αδυναμία για να συμβάλλει σε τέτοιες προοπτικές. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι εμείς υιοθετούμε ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο, που καλεί και την ιδιωτική πρωτοβουλία να συμβάλλει σε οποιαδήποτε τέτοια αναπτυξιακή προσπάθεια και οποιεσδήποτε προτάσεις μπορούν να υπάρχουν στο πλαίσιο της προστασίας και του σεβασμού των μνημείων είναι καλοδεχούμενη.

Ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίου φορέα τουρισμού

Όσον δε αφορά στο Ενιαίο Φορέα Τουρισμού αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ρόδου, που είναι το σημαντικότερο στην ελληνική τουριστική αγορά, στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι, η τοπική αυτοδιοίκηση οι φορείς τουρισμού, η Ένωση Ξενοδόχων, «δηλαδή δεν θα πρέπει ο φορέας να είναι κλειστός. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «όσοι όμως θα συμμετέχουν θα πρέπει να συμβάλλουν με κάθε τρόπο, και ο σουβλατζής αν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, να δώσει τα πέντε ευρώ του, γιατί ο καθένας, που θα συμβάλλει θα πρέπει να βάλει και χρήματα. Η σχετική ένωση στη Ρόδο έχει και πάρα πολλά χρήματα για να την προβάλλει. Η Ρόδος φέτος θα συμμετάσχει σε είκοσι επτά εκθέσεις στις οποίες, για να συμμετέχει, δεν δίνει το κράτος χρήματα, αλλά οι φορείς». Οπότε και εδώ οι φορείς θα πρέπει στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να διαμορφώσουν ένα φορέα, για να πάμε καλά.

 

Πλήρες φωτογραφικό υλικό στην ενότητα ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.