Σημαντικο το αποτυπωμα του Κεντρου Προληψης Ροδοπης Ορφεας
Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου εκλέχτηκε εκ νέου Πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ. Ροδόπης, «ΟΡΦΕΑΣ» συνεχίζοντας μια θητεία στην οποία χιλιάδες συμπολίτες μας, από τις σχολικές αίθουσες μέχρι τις μεγαλύτερες ηλικίες ωφελήθηκαν από τις παρεμβάσεις του.
Η κ. Μουσταφάογλου έκανε ένα απολογισμό των δράσεων της προηγούμενης περιόδου στο Ράδιο Παρατηρητής, ενώ μίλησε και για τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον για τα Κέντρα Πρόληψης, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της απορρόφησης στον ΕΟΠΑΕ.
Αντιδρούν στην απορρόφηση των Κέντρων Πρόληψης
Η κ. Μουσταφάογλου αναλαμβάνει εκ νέου τη θέση σε μια δύσκολη στιγμή για τα Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα και όχι μόνο, μιας και αναμένεται νομοσχέδιο που ιδρύει ένα νέο φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), που θα απορροφήσει τα ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ και μέσω αυτού τα Κέντρα Πρόληψης ως φορείς που έχουνε προγραμματικές συμβάσεις μέχρι 31/12/27 με τον ΟΚΑΝΑ, και μετά φαίνεται πως θα πάψουν να υπάρχουν.
Τα Κέντρα Πρόληψης αντιδρούν σε αυτή την κίνηση, θεωρώντας πως δεν μπορεί ένας αθηνοκεντρικά διοικούμενος οργανισμός να γνωρίζει τι συμβαίνει στην κάθε τοπική κοινωνία, και έχει γίνει ενημέρωση σε όλους τους αρμόδιους στους Δήμους και την ΚΕΔΕ με ψηφίσματα υποστήριξης από πολλούς Δήμους.
Άλλωστε στα διοικητικά συμβούλια των Κέντρων Πρόληψης όπως ο «Ορφέας» υπάρχουν οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Μητρόπολη και άλλοι φορείς που έχουν άμεση επαφή με τον κόσμο, με τους οποίους συνεργάζονται άψογα για πολλά χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Στο Κέντρο πρόληψης της Ροδόπης είχαν πάντα και την υποστήριξη της σχολικής κοινότητας, κάτι πολύ σημαντικό γιατί μεγάλο μέρος της δουλειάς τους γίνεται μέσα από τα σχολεία, με την κ. Μουσταφάογλου να εκφράζει την αισιοδοξία της πως τα Κέντρα Πρόληψης θα παραμείνουν έτσι όπως είναι ή θα πάνε σε έναν αυτόνομο οργανισμό.
Σημαντική προσπάθεια στην εκπαίδευση
Κάνοντας ένα απολογισμό της περιόδου 2021-24, ξεκίνησε από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με βιωματικά σεμινάρια σε νηπιαγωγούς με συνολικά 7 ομάδες από 20 άτομα η κάθε μία.
Στα Δημοτικά έγινε ευαισθητοποίηση και στήριξη των εκπαιδευτικών για την ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας και του προγράμματος πρόληψης και διαχείρισης κρίσης στις σχολικές μονάδες, με 16 σεμινάρια σε 290 άτομα, 9 διαλέξεις-εισηγήσεις σε 400 άτομα, και παρεμβάσεις σε 190 τμήματα, σε σύνολο 3800 μαθητών. Θεματικές τους ήταν ο σχολικός εκφοβισμός, η επικοινωνία μέσα στην τάξη, η αυτοεκτίμηση, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, απώλεια και πένθος.
Έγιναν επίσης 9 σεμινάρια σε δασκάλους μειονοτικών δημοτικών σχολείων με θέμα τη διαχείριση συναισθημάτων μέσα στην τάξη και ένα πρόγραμμα μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία δημιουργήθηκαν 12 ομάδες γονέων, με 230 άτομα καθώς και 6 ανοιχτές ομιλίες με συμμετοχή 300 ατόμων.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έγιναν θεματικά εργαστήρια σε καθηγητές με σκοπό την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης από τους ίδιους στους μαθητές τους, με 13 σεμινάρια για 150 εκπαιδευτικούς και 12 διαλέξεις σε 500 άτομα.
Παρεμβάσεις έγιναν σε 130 τμήματα, συνολικά 2.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με θεματικές τη διαχείριση συναισθημάτων, τον σχολικό εκφοβισμό, το άγχος και τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Σε όλες τις σχολικές δομές δημιουργήθηκαν και ομάδες γονέων, ξεκινώντας από βρεφονηπιακούς σταθμούς, από νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και μειονοτικά δημοτικά σχολεία ώστε να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς για τα αίτια των εξαρτητικών συμπεριφορών και να τους ενημερώσουν για τη φιλοσοφία της πρόληψης. Εδώ έγιναν 24 ομάδες γονέων, 360 άτομα στο σύνολο, με 7 ανοιχτές ομιλίες σε 250 άτομα.
Έντονο αποτύπωμα σε όλη την κοινωνία
Πέρα από τις σχολικές μονάδες, σημείωσε η κ. Μουσταφάογλου, έχουν δικτύωση και ευαισθητοποίηση στην τοπική κοινωνία, με ομιλίες ανοιχτές προς το κοινό, σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς και θεματικές τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τις εξαρτητικές συμπεριφορές, τους εφήβους και το αλκοόλ, την παραβατική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων, τη γυναίκα και πρόληψη, την επικοινωνία στην οικογένεια και επίλυση συγκρούσεων και πένθος και απώλεια, τα κοινωνικά στερεότυπα για τα δυο φύλα, την ανατροφή και εξέλιξη των παιδιών.
Παράλληλα έχουν συχνή παρουσία στα ΜΜΕ, έχουν άριστη σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ιδιαίτερα το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης από το οποίο έχουν ασκούμενους φοιτητές, έχουν συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, ενώ έχουν ιδρύσει ένα δίκτυο 15 ατόμων που είναι κυρίως φοιτητές από το ΔΠΘ, κυρίως απόφοιτοι ανθρωπιστικών σχολών, οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά και τους υποστηρίζουν.
Τέλος στις δράσεις τους περιλαμβάνεται και η ατομική συμβουλευτική, με περίπου 200 ενδιαφερόμενους να έχουν ζητήσει συμβουλευτικές υπηρεσίες ατομικές, όπου γίνονται 8-10 συμβουλευτικές συναντήσεις και εάν κρίνεται αναγκαίο γίνεται και παραπομπή σε άλλες δημόσιες δομές.
«Το αποτύπωμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τα τόσα χρόνια λειτουργίας και δουλειάς έχουν αποτέλεσμα. Αυτό είναι προφανές και το εκφράζουν όλοι οι φορείς που συνεργαζόμαστε» ανέφερε, τονίζοντας πως η λειτουργία τους πρέπει συνέχεια να ανανεώνεται και να εκσυγχρονίζεται, αλλά να παραμείνει έργο της τοπικής κοινωνίας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.