«Οικολογια αλληλεγγυη» παρουσιαστηκε η νεα προταση για την περιφερεια

Το συνδυασμό και τον επικεφαλής του για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις επερχόμενες εκλογές ανακοίνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι την Πέμπτη το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Ξενία». Ο συνδυασμός ονομάζεται «Οικολογία Αλληλεγγύη» και υποψήφιος περιφερειάρχης τέθηκε ο κ. Θανάσης Μακρής, ο οποίος προέρχεται από την Καβάλα, είναι οικονομολόγος, εικαστικός καλλιτέχνης και μηχανικός εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας, καθώς και της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας. Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Γιώργος Πασχαλίδης, εκπρόσωπος τύπου του συνδυασμού, έκανε λόγο για ένα πράσινο σχήμα, που αποτελείται από ενεργούς πολίτες από όλη την περιφέρεια, που συμμετέχουν στα οικολογικά και στα κοινωνικά κινήματα και στα κινήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και έχει σαν στόχο την ανάδειξη της περιοχής, που πραγματικά αποτελεί το διαμάντι της Ελλάδας και ίσως από τους λίγους εναπομείναντες παράδεισους της Ευρώπης». «Μπορεί αυτή η περιοχή», συνέχισε, «να πορευθεί με έναν άλλο τρόπο, με μια άλλη ανάπτυξη. Υπάρχει η αναγκαιότητα, λοιπόν, οι άνθρωποι, που, ανεξάρτητα και πέρα από τα οποία σχήματα εξουσίας, δρουν και οργανώνονται μέσα στην κοινωνία για το καλό της κοινωνίας, να αποκτήσουν μια φωνή και να μπορέσει αυτή η φωνή να περάσει και στα σχήματα, τα δημοτικά και τα περιφερειακά».

Τοπικές λύσεις προς όφελος της οικονομίας

Όσον αφορά τους άξονες, που θα κινηθεί ο προγραμματισμός της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», ανέφερε αρχικά σχετικά με την οικονομία την ανάγκη «να βρεθούν τοπικές λύσεις, οι οποίες και θα κρατήσουν τους πόρους στην περιοχή μας και θα δώσουν τη δυνατότητα στο ντόπιο πληθυσμό να μπορέσει να ασχοληθεί». Ανέφερε δε σαν παράδειγμα το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, τονίζοντας ότι «αυτό δε σημαίνει μόνο ότι βοηθούμε στον περιορισμό των προβλημάτων για το περιβάλλον, αλλά σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας για πολλά χρόνια».

Ανάγκη να καταστεί η παιδεία βιωματική

Στη συνέχεια ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην παιδεία, όπου παρατήρησε ότι «απαιτείται αυτή να είναι βιωματική, διαφορετικά χάνει το νόημά της». Και συνέχισε, «όταν αυτή γίνεται μια «ξύλινη» παιδεία, μια παιδεία «παπαγαλίστικη», τότε χάνει το νόημα της και λίγα πλέον μπορεί να προσφέρει. Επιτρέπει στα παιδιά μας να παίρνουν καλούς βαθμούς, να περνάνε στο πανεπιστήμιο, να παίρνουν ένα πτυχίο και από εκεί και πέρα, πολλές φορές δεν ξέρουν που πέφτει η καβάλα, που πέφτει η Ξάνθη και που η Κομοτηνή». Υπογράμμισε, λοιπόν, στη βιωματική παιδεία, εκτός από την κύρια ύλη, πρέπει να υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες έξω από την τάξη του σχολείου, χωρίς αυτές να καθίστανται αφορμή για να κάνουν ένα διάλειμμα οι καθηγητές και να παίξουν τα παιδιά». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια θα πρέπει να εμποτιστούν με αντικείμενο από την τοπική ιστορία και την παράδοση».

«Οδηγός μας η αντίσταση στην υποθήκευση των μελλοντικών γενεών»

Από τη μεριά του ο κ. Μακρής έκανε λόγο για «ανάγκη να υπάρξει μια παράταξη με πολλές φωνές, η οποία θα διεκδικήσει το μέλλον, που μας κλέβουν. Πρέπει να αντισταθούμε στην υποθήκευση των μελλοντικών γενεών. Αυτό αποτελεί οδηγός για εμάς». Όπως υπογράμμισε δε, «μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε νοιώσει στο πετσί μας τι σημαίνει οικονομική κρίση και, αναζητώντας λύσεις, αναγκαζόμαστε να παίρνουμε δάνεια από το εξωτερικό, εντούτοις όταν επέλθει η κοινωνική και οικολογική χρεοκοπία, τότε δε θα υπάρχουν δάνεια. Τότε θα υπάρχει πόνος, δυστυχία και αδιέξοδα». Και συνέχισε «ενώ η οικονομική κρίση βαθαίνει την κοινωνική και απλώνεται η φτώχεια, αυτό που εμείς αντιπροτείνουμε, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ μας, διαμορφώνοντας δίκτυα αλληλοστήριξης των ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο». Με αυτή τη λύση ο κ. Μακρής έκρινε ότι θα εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας και θα βελτιωθούν αυτές οι σχέσεις, που καταστρατηγούνται σήμερα από τις μεγάλες επιχειρήσει, θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και θα παραχθεί οικονομική ευημερία στην περιοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μικρές και ευρύτερες συμμαχίες»

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η «Οικολογία Αλληλεγγύη» δεν αποτελεί ένα ψηφοδέλτιο διαμαρτυρίας. Εκεί, που χρειάζεται, θα αντισταθούμε, αλλά δε μένουμε σ’ αυτό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να λύνονται τα προβλήματα καθημερινώς. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε συμμαχίες, για να λύσουμε τα μικρά ζητήματα, με εκείνους που μπορούμε να τα λύσουμε, αλλά και να δημιουργήσουμε και ευρύτερες συμμαχίες, για να διαμορφώσουμε μια κατεύθυνση για την κοινωνία. Δε φοβόμαστε ευθύνες και δε ζητάμε καρέκλες. Απαντάμε ήδη στην πράξη στο εγχείρημα του «Καλλικράτη» να αποκλείσει τους μικρούς και όσους δε διαθέτουν μηχανισμούς. Αποχή του οικολογικού κινήματος, όπως τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας».

«Τα ορυχεία δε λογίζονται πλέον ως λαχείο, αλλά ως κατάρα»

Σχολιάζοντας ζητήματα, όπως τα χρυσωρυχεία και τον αγωγό πετρελαίου, που αφορούν την περιοχή μας, παρατήρησε ότι «σήμερα, που πλέον έχει συνειδητοποιηθεί η έννοια της ανακύκλωσης και του πλούτου, που παράγει, τα ορυχεία παραπέμπουν σε μια άλλη βαθμίδα και σε μια άλλη εποχή. Αποτελούν μόνο λύσεις έκτακτης ανάγκης». Επιπλέον τόνισε ότι «η βλάβη, που προκαλείται στο περιβάλλον από την εκτεταμένη εξόρυξη και τα μέσα που χρησιμοποιεί η εξόρυξη, είναι τόσο μεγάλη για τις κοινωνίες, όχι για τις επιχειρήσεις, που δεν αξίζει η προσπάθεια. Για αυτό θεωρούμε ότι το κίνημα, που δημιουργήθηκε ενάντια στα χρυσωρυχεία στην περιοχή, διαμόρφωσαν μια συνείδηση, που ορίζει ότι αυτά, όχι μόνο δεν αποτελούν ένα λαχείο για έναν τόπο, αντίθετα δε αποτελούν μια κατάρα».

«Δυστύχημα η εμμονή της κυβέρνησης στα ορυκτά καύσιμα»

Όσον αφορά δε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Μακρής χαρακτήρισε δυστύχημα, το ότι «μια κυβέρνηση, που μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη και πράσινη στροφή, εμμένει στα ορυκτά καύσιμα». «Δε συμβιβάζονται αυτά τα πράγματα», παρατήρησε, «αφού όχι μόνο αποτελεί μια περιορισμένης χρονικής περιόδου επένδυση, αλλά υποθηκεύουμε το μέλλον της περιοχής για κάτι, που έχει ημερομηνία λήξης». «Μπορούμε», συνέχισε «να αξιοποιήσουμε άλλους πόρους, οι οποίοι μπορούν να παράγουν και να προσφέρουν στις μελλοντικές γενιές».

Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο περιβαλλοντολόγος κ. Γιάννης Μαρκίδης, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά στο σχήμα. Ο ίδιος τόνισε ότι «συζητώντας με άτομα της ηλικίας μου, πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η στροφή σε πράσινες υποδομές. Σκοπός μου είναι να δω την Κομοτηνή και την περιφέρεια, η οποίες είναι ακόμα ανεπηρέαστες από ρύπανση και μεγάλη βιομηχανία, να γίνονται έργα προς την πράσινη κατεύθυνση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.