Χρηστος Χατζηπεμου: «Να “αναταραξουμε” λιγο τα ηρεμα νερα, οσοι εκλεγηκαμε, γιατι μπορει να ξεπηδησει κατι καλυτερο»

Ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για τις προτεραιότητες και τους στόχους σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του συμβουλίου, τις συγχωνεύσεις επιτροπών και το επιδιωκόμενο «βήμα μπροστά» για τον Δήμο και την τοπική κοινωνία

Στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής θα διατελεί πλέον ο δημοτικός σύμβουλος της διοικούσας παράταξης «Κοινωνία Πολιτών» κ. Χρήστος Χατζηπέμου, ο οποίος και εξελέγη από το σώμα κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, 7 Ιανουαρίου.

Ο κ.Χατζηπέμου αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του συντονισμού και της ορθής λειτουργίας του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Δήμου, που καλείται να αποφασίσει για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Για την επίτευξη των καλύτερων αποφάσεων απαιτείται δε η παραγωγή πολιτικής και έργου σε όρους σύνθεσης και μέσα από τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, ούτως ώστε, όπως όρισε ο ίδιος το «στοίχημα» της νέας αρχής, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», «να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά την Κομοτηνή».

«Οι εντάσεις στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο αναγκαίο κακό της ιδιαίτερης αλαζονείας της εξουσίας»

Ο ίδιος σε ό,τι αφορά την αυτοδιοικητική του παρουσία προέρχεται από τα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που κατά την προηγούμενη σύνθεσή του δεν ξεχώρισε για τις ήρεμες και άνευ αντεγκλήσεων συνεδριάσεις. Η ένταση που χαρακτήριζε το σώμα στην προηγούμενη του σύνθεση σύμφωνα με τον ίδιο ήταν αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής και πολλές φορές «αναγκαίο κακό», στο πλαίσιο, όπως τόνισε, «μιας ιδιαίτερης αλαζονείας της εξουσίας, που δεν ήταν δεκτική στον έλεγχο από τη μεριά της αντιπολίτευσης, στο σύνολό της».

«Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα δεν έχουν θέση στο δημοτικό συμβούλιο ή δεν θα έπρεπε να έχουν θέση σε τέτοιου είδους συλλογικά πολιτικά όργανα, από την άποψη ότι όλοι έχουμε έναν κοινό σκοπό» ανέφερε για να τονίσει πως «μπορεί να έχουμε διαφορετικές οπτικές γωνίες για το πώς θα επιτευχθεί κάτι, τις οποίες και θα πρέπει να συνθέσουμε ώστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον αυτού του τόπου».

Άλλωστε όπως υπογράμμισε «δεν έχουμε κάτι να  χωρίσουμε όλες οι παρατάξεις, αντίθετα θα έβρισκα πάρα πολύ θετικό το  να συνεργαστούμε για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη».

Το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής διαθέτει την «παράδοση» της συναίνεσης και της συνεργασίας, η διατήρησή της ωστόσο έγκειται στον τρόπο με τον οποίο το κάθε μέλος του επιλέγει να πολιτεύεται σε τέτοιου είδους συλλογικά όργανα.

«Η αντιπαράθεση και η αδιαλλαξία, χωρίς πρακτικό σκοπό και νόημα, δεν έχει λόγο έκφρασης εντός των συλλογικών οργάνων»

Για τον κ.Χατζηπέμου η αντιπαράθεση και η αδιαλλαξία που δεν θα έχει πρακτικό σκοπό και νόημα, δεν έχει λόγο έκφρασης εντός των συλλογικών αυτών οργάνων, υπενθυμίζοντας και πάλι τα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου όπως εξήγησε «το πρακτικό νόημα των διαφωνιών πολλές φορές δεν υπήρχε». «Δεν ήταν πολιτικές οι διαφωνίες, ήταν προσωπικές οι  αντιπαραθέσεις. Κι αυτές οι προσωπικές αντιπαραθέσεις διαμόρφωναν ένα καθεστώς αρνητικό, το οποίο έτσι τουλάχιστον το εισέπραττε και το σύνολο των πολιτών» πρόσθεσε.

Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής απεφάνθη και σε σχέση με τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Ερωτηθείς σχετικά με τις νέες αυτές προβλέψεις του νόμου για τις επιτροπές ο κ.Χατζηπέμου χαρακτήρισε ως «πυροτέχνημα» της κεντρικής εξουσίας την συγχώνευση των επιτροπών εκφράζοντας την άποψη πως «δεν βοηθούν ουσιαστικά την οργάνωση του Δήμου, αλλά αντιθέτως τον αποσυντονίζει».

«Κάποια  στιγμή θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο σοβαροί όταν επιχειρούμε αλλαγές,  ιδίως στον τομέα της αυτοδιοίκησης» ανέφερε για να προσθέσει πως «πάντοτε η κεντρική εξουσία αυτό που ήθελε ήταν να περιορίσει την εξουσία των δήμων και των περιφερειών.  Συνολικότερα η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι κάτι το οποίο θα ήθελε η κεντρική εξουσία, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να ελέγξει τα πάντα». «Δε θα μπορέσει, ούτε θα το κατορθώσει για  τον απλούστατο λόγο του ότι ο κόσμος πάει μπροστά. Δεν βρισκόμαστε πια σε ένα στάδιο που έξω από τα υπουργεία στήνονται ουρές, στο πλαίσιο προσωπικών εξυπηρετήσεων» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «θα πρέπει να δούμε το αύριο μέσα από την οργάνωση των τοπικών κοινωνιών».

Από την πρώτη μετεκλογική παρουσία του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Χατζηπέμου αναφέρθηκε και στην επιτυχία της εκλογής του στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας την εκλογή του τόσο ως δημοτικό σύμβουλο όσο και ως πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ως μια «δικαίωση» αλλά και «αναγνώριση στο πρόσωπό μου, της δυνατότητας που υπάρχει για κάτι καλύτερο, για να προσφέρει κανείς από όποιο μετερίζι βρίσκεται σε αυτήν την πόλη».

«Θα δείτε αρκετά πράγματα να αλλάζουν σε αυτόν τον τόπο»

«Πολλές φορές λειτουργεί νωχελικά και ήρεμα, πολλές φορές χρειάζεται ένα ταρακούνημα και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι όσοι εκλεγήκαμε, ιδίως όσοι εκλεγήκαμε των πρώτων σε αυτή τη θητεία, να “αναταράξουμε” λίγο τα ήρεμα νερά, γιατί μέσα από  αυτή την αναταραχή μπορεί να ξεπηδήσει κάτι καλύτερο» σημείωσε ο ίδιος για να εκφράσει την πεποίθηση πως αυτή η διάθεση υπάρχει από όλες τις πλευρές.

Έχοντας, προεκλογικά, καταθέσει και μία σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση της αλλαγής και της ανάπτυξης της πόλης, ερωτηθείς σχετικά ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, τόνισε πως ήδη αρκετές εκ των προτάσεών του βρίσκονται σε στάδιο συζητήσεων με τον δήμαρχο Κομοτηνής, ώστε σιγά σιγά να μπορέσουν κάποια εξ αυτών να δρομολογηθούν.

«Θα δείτε αρκετές αλλαγές και θα δείτε αρκετά πράγματα να αλλάζουν  σε αυτόν τον τόπο» πρόσθεσε εξηγώντας ωστόσο πως «είναι πάρα πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Υπήρχε ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο ήδη, στο οποίο εμείς ως νέοι υποψήφιοι είχαμε απλά μια δυνατότητα συμμετοχής ή μια δυνατότητα προτάσεων οι οποίες θα βελτίωναν ένα υφιστάμενο πλαίσιο στο οποίο λειτούργησε ο δήμος και σχεδίασε ο δήμος τα προηγούμενα χρόνια». «Αυτό δεν θα ανατραπεί, αυτό θα συνεχιστεί. Μπορούμε όμως πάνω σε αυτό το πλαίσιο το οποίο είχε ήδη  χαραχτεί, να κάνουμε τη διαφορά και νομίζω ότι θα την κάνουμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.