«Ο συγκεκριμενος ιος δεν μεταδιδεται ουτε απο χοιρο σε χοιρο»

Κάθε ιστορία που βγαίνει στη δημοσιότητα και συνδέεται με θέματα υγείας, τάξης και ασφάλειας, ειδικά όταν προκαλείται πανικός μάς κάνει ν’ ανασύρουμε τη ρήση «η γνώση είναι δύναμη», γιατί στον αντίποδά της, η άγνοια είναι αδυναμία που εύκολα «μεταδίδεται» από στόμα σε στόμα. Ο Λέκτορας στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης Δάνος Σεργκελίδης μίλησε στον ΠτΘ με αφορμή την ανακοίνωση για τον ιό της νέας γρίπης Α που εξέδωσε η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να διασκεδάσει δηλώσεις που γίνονται σε ΜΜΕ και κάνουν λόγο για μετάδοση του ιού της νέας γρίπης Α στον άνθρωπο από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Ο κ. Σεργκελίδης θέλει να δώσει τη σωστή διάσταση των πραγμάτων. «Δεν μπορούν να συνδέονται αυθαίρετα όλες οι ασθένειες όλων των ζώων με την μετάδοσή τους μέσω των τροφίμων. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία ασθένεια που έχουν τα ζώα που είναι παραγωγικά και καταναλώνουμε είτε το γάλα είτε το κρέας τους. Αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως όποια ασθένεια έχουν αυτά τα ζώα μεταδίδεται στον άνθρωπο με τα τρόφιμα. Το ίδιο και περισσότερο ισχύει για τους ιούς κι ακόμη περισσότερο για τον συγκεκριμένο ιό της γρίπης. Σε καθημερινή βάση γίνονται έλεγχοι των ζώων και όσα είναι άρρωστα, ανεξάρτητα από την ασθένεια που έχουν είναι μια κοινή πρακτική που δεν οδηγούνται σε σφαγείο ή αν σφαγούν κατάσχονται.

Εάν κάποιο ζώο για κάποιο λόγο και για οποιοδήποτε μικροοργανισμό είναι φορέας δεν σημαίνει ότι όσα ζώα είναι φορείς καθίστανται αυτομάτως επικίνδυνα για την κατανάλωση μέσω του κρέατος. Αυτά ισχύουν και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό για τον συγκεκριμένο ιό της γρίπης.

Εάν υπήρχε λόγος αναστάτωσης όπως στην περίπτωση της νόσου των πτηνών οι λόγοι που συντρέχουν σήμερα, συγκριτικά με τότε είναι ελαχιστότατοι.

Στην μεν περίπτωση της γρίπης των πτηνών υπήρξε θάνατος σε άνθρωπο όχι όμως από την κατανάλωση του κρέατος αλλά από τον συγχρωτισμό των ζώων αυτών γιατί ο ιός χτυπάει μέσω του αναπνευστικού συστήματος και δεν περνάει πουθενά αλλού. Τότε είχαμε φοβηθεί για κάποιο λόγο γιατί κάποιοι άνθρωποι που συγχρωτιζόταν με τα κοτόπουλα είχαν παρουσιάσει την ασθένεια και μάλιστα πέθαναν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε μεταφορά από χοίρο σε άνθρωπο αλλά ούτε καν μεταδίδεται ο συγκεκριμένος ιός από χοίρο σε χοίρο.

Όσα λέγονται μπορεί να καλύπτονται από την αρχή της προφύλαξης που απασχολεί σοβαρά την υγεία και τους οργανισμούς των ανθρώπων. Εάν όμως θεωρήσουμε ότι εκτιμούμε ως ασφαλή άλλου είδους τρόφιμα ακόμη και σήμερα τότε πολύ περισσότερο το χοιρινό σε σχέση με την γρίπη του χοίρου είναι ασφαλέστερο».

Οι λόγοι του πανικού

Ζητώντας από τον κ. Σεργκελίδη να εκτιμήσει τους λόγους που προκλήθηκε αυτός ο πανικός σε σχέση με την γρίπη των χοίρων σχολίασε. «Κατ’ αρχήν θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις που γίνονται από όλες τις χώρες. Επίσης, παίζονται κάποια παιχνίδια από τις ίδιες τις χώρες ως προς τους πολίτες τους, τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές καταστάσεις που επικρατούν σ’ αυτές τις χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βγάζει ανακοινώσεις και δεν μπορεί παρά να είναι επιφυλακτικός όταν πρόκειται για μια νέα ασθένεια, για έναν νέο μεταλλαγμένο ιό. Η συνεχής και αδιάκοπη αναμετάδοση όλων αυτών των γεγονότων από μόνη της συνιστά ένα αίτιο δημιουργίας πανικού. Θα μπορούσε κάποιος να τα λάβει όλα αυτά υπόψη γιατί από πίσω βρίσκονται συμφέροντα μέσω φαρμακευτικών εταιρειών.

Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση της γρίπης των χοίρων το 1976 που είχε γίνει ένα μεγάλο φιάσκο στις ΗΠΑ. Τότε, αναμεμειγμένος ήταν ο Ράμσφελντ ο οποίος ήταν μέτοχος σε μια φαρμακευτική εταιρία, όπως στον ιό της γρίπης των πτηνών ήταν το αντιϊκό tamiflu. Η κατάσταση που είχε επικρατήσει ήταν τραγελαφική.

Ο ιός της γρίπης όποιος κι αν είναι μεταλλάσσεται με τρομακτική ευκολία και κάθε χρόνο οι μεταλλαγμένοι ιοί είναι αυτοί που προκαλούν τις γρίπες.

Για τις σοβαρότερες μέχρι τώρα διαπιστωμένες γρίπες και τους ευαίσθητους λόγω ηλικίας οργανισμούς υπάρχουν τα εμβόλια. Το συγκεκριμένο γεγονός δε μπορεί να συνιστά τόσο μεγάλο κίνδυνο αν καταμετρήσουμε τους θανάτους που συνέβησαν από την απλή κι όχι από τη νέα γρίπη. Ας λάβουμε υπόψη ότι τα κέντρα συλλογής πληροφόρησης των ασθενειών ή τα νοσοκομεία δέχονται πολύ λιγότερες επισκέψεις από αυτούς που νοσούν και δεν ειδοποιούν κανέναν. Άρα, η έννοια της καταγραφής του πόσοι νόσησαν έχει να κάνει με το πόσοι πήγαν σε νοσοκομείο ή το δήλωσαν, άρα δε μπορούμε να ξέρουμε πόσοι ακριβώς έχουν νοσήσει».


Να θυμίσουμε ότι στα τέλη Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανεβάσει στο επίπεδο 5, μόλις κάτω από το ανώτατο όριο της εξαβάθμιας κλίμακας, το επίπεδο συναγερμού για τη γρίπη των χοίρων, προειδοποιώντας ότι είμαστε ένα βήμα πριν από την εκδήλωση πανδημίας.

Ο κ. Σεργκελίδης αναφορικά με το βαθμό ανησυχίας και τον κίνδυνο πανδημίας είπε. «Σε σχέση με την έννοια της πανδημίας ασφαλώς και πρέπει να προειδοποιηθούν οι πολίτες γιατί στη σημερινή εποχή λόγω της μεγάλης ευκολίας μεταφοράς εμπορευμάτων και ανθρώπων δεν υπάρχουν όρια. Μπορεί ένα αεροπλάνο από το Μεξικό να πήγε στην Αμερική και στη συνέχεια να ήρθε στην Ελλάδα. Είναι επομένως σωστό να λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο μέτρα αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τα μέτρα δεν μπορούν να είναι τόσο ακραία, να ντυνόμαστε με στολές διαστημανθρώπου και να ψεκαζόμαστε από το πρωί μέχρι το βράδυ με απολυμαντικά. Υπάρχουν πολλές σημαντικές ασθένειες που τις αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ας σκεφτούμε ότι το πρώτο κρούσμα που θα εμφανιστεί μιας πραγματικά θανατηφόρου ασθένειας θα το υποδεχτούν σ’ ένα νοσοκομείο με γυμνά χέρια όπως συμβαίνει με τον κάθε ασθενή. Άρα, όλα αυτά που φτάνουν σ’ ένα βαθμό υπερβολής δημιουργούνται εξαιτίας της αναπαραγωγής της είδησης, η οποία ξαφνικά αποκτά μια ενισχυμένη αξία».

Ο κ. Σεργκελίδης πρόσθεσε ότι στην χώρα μας δεν εισάγονται χοιρινά από το Μεξικό.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.