Ιστορικη στιγμη για τους Ανατολικορωμυλιωτες

Ιστορική στιγμή για τους απανταχού Ανατολικορωμυλιώτες η πραγματοποίηση του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου στην πόλη μας από τις 4-6 Απριλίου έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας αυτογνωσίας για τον πολιτισμό της συγκεκριμένης περιοχής, εκπληρώνοντας έτσι το στόχο που τέθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικορωμυλιωτών.

Ανατολικορωμυλιώτες από όλη την Ελλάδα όπου εγκαταστάθηκαν πρόγονοί τους πρόσφυγες παρακολούθησαν τις διήμερες εργασίες του συνεδρίου. Σύμφωνα με την εκτίμηση των διοργανωτών του συνεδρίου, ο αριθμός έφθανε τους δύο χιλιάδες. Παρόντες την Παρασκευή το βράδυ κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου ο εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, κ. Πατερόπουλος, ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Πεταλωτής, ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, κ. Μηνόπουλος, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης, ο αντινομάρχης Έβρου κ. Κουγιουμτζής, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Κοτσάκης, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου καθηγητής κ. Τερζής, ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος, ο δήμαρχος Ιάσμου κ. Αμούτζας, ο δήμαρχος Νέου Σιδηροχωρίου κ. Βαρβάτος ο δήμαρχος Μαρώνειας κ. Παπανικολάου, ο δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Παπανικολάου, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακών ο κ. Χατζόπουλος, εκπρόσωπος του Νομάρχη Λάρισας κ. Σιδηρόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παπαϊωάννου, η δήμαρχος Ακ Μπουνάρ Βουλγαρίας, ενώ τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου τις εργασίες παρακολούθησε και ο δήμαρχος Κουφαλίων. Παρούσες, επίσης, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν και 37 Έλληνες από τη Βουλγαρία, οι οποίοι συνόδευαν είκοσι παιδιά του χορευτικού και της χορωδίας του ελληνοβουλγαρικού συλλόγου της Αγχιάλου Βουλγαρίας, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, η οποία και κάλυψε μερικώς τα έξοδά τους.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Γιάννης Μηνούδης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικορωμυλιωτών ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας καθώς επίσης τους χορηγούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Α’ Συνεδρίου Ανατολικορωμυλιωτών, τους συνεργάτες του αλλά και τη νεολαία που εθελοντικά εργάστηκε για την πραγματοποίησή του.

«Πριν δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα στην Πέλλα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας με στόχο να προσανατολίσουμε τους συνέδρους που παραβρέθηκαν εκεί, ώστε να κάνουν πιο ενεργή την παρουσία τους μέσα στους πολιτιστικούς συλλόγους για την προβολή της παράδοσης και του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής αυτής ημερίδας εξήχθη το πόρισμα ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση του Α΄ πανελληνίου συνεδρίου Ανατολικορωμυλιωτών πρέπει να δρομολογηθεί. Αυτή την απόφαση πραγματοποιούμε σήμερα. Το συνέδριο αυτό έρχεται να διερευνήσει τα χαρακτηριστικά, τη φυσιογνωμία και την παρουσία του Ελληνισμού στη Βόρεια Θράκη, να διευκολύνει στην κατανόηση της ιστορικής διαδρομής των προγόνων μας προσθέτοντας την αναζήτηση του καθενός μας την πιστοποίηση της καταγωγής του. Αυτό σαν συνέδριο θα προσθέσει στην κοινωνική της σύγχρονης ταυτότητας η οποία διαμορφώνεται μέσα από την επικαιρότητα, στη δικαίωση του παρελθόντος και στη διασφάλιση του μέλλοντος, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η κοινωνία μας να παρακολουθεί από πιο κοντά τις εξελίξεις» τόνισε ο κ. Μηνούδης.

Με επιστολή του ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης, την οποία και διάβασε ο συνεργάτης του κ. Πατερόπουλος, χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου. Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, κ. Γάννης Μαγκριώτης.

Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Κοτσάκης, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Πεταλωτής, ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου κ. Μηνόπουλος, ο νομάρχης Ροδόπης κ.Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Μαρώνειας κ. Παπανικολάου, ο δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Παπανικολάου, ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Λίτσος, ο δήμαρχος Ιάσμου, κ. Αμούτζας, ο δήμαρχος Νέου Σιδηροχωρίου κ. Βαρβάτος, η εκπρόσωπος του Ιερού Ιδρύματος «Αγία Τριάδα» Ρίτσα Μηνούδη και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων κ. Χατζόπουλος. Να σημειωθεί ότι από πολλούς κατετέθη η πρόταση το Πανελλήνιο συνέδριο που θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια να πραγματοποιείται στην πόλη της Κομοτηνής.

Πρώτη μέρα συνεδρίου

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο καθηγητής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Τερζής. Στην πρώτη ενότητα την αφιερωμένη στην Ιστορία της περιοχής μίλησαν η Χρυσούλα Βεληγιάννη –Τερζή, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η χρήση της ελληνικής γλώσσας στην Αρχαία Άνω Θράκη», ο Ιωάννης Ξυδόπουλος, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ με θέμα «Οι Θράκες στην Ελληνιστική Ιστοριογραφία» και ο Αντόν Καραμπάτσεφ διευθυντής αρχαιολογικού Μουσείου Πομόριε με θέμα «Η κατάσταση των αρχαιολογικών και ιστορικών μελετών της Αρχαίας Αγχιάλου».

Αμέσως μετά σε αίθουσα του ξενοδοχείου ARCADIA έγινε παρουσίαση του CD με τίτλο «Από τη Θράκη του Ορφέα και του Διόνυσου -Σκοποί και τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας» μια προσωπική δουλειά σαράντα χρόνων του Γιάννη Πραντσίδη. Προηγήθηκε το συγκρότημα του χορευτικού και της χορωδίας του Ελληνοβουλγαρικού συλλόγου της Αγχιάλου, το συγκρότημα της Ξυλαγανής, ενώ αμέσως μετά τους συνέδρους και τους παρακολουθούντες το συνέδριο καλωσόρισε ο Χρόνης Αηδονίδης με το τραγούδι που άνοιξε την Ολυμπιάδα «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε». Ακολούθησε η παρουσία του CD και βέβαια γλέντι μέχρι αργά το βράδυ.

Δεύτερη μέρα συνεδρίου

Κατά τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου συνεχίστηκε το θέμα της πρώτης ενότητας που αφορούσε στην ιστορία. Μίλησαν ο Ανδρέας Γκουτζιουκώστας, λέκτωρ της Βυζαντινής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Η διοίκηση της Θράκης κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο», ο Ιωάννης Λεοντιάδης, λέκτωρ της Βυζαντινής Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Η διοικητική οργάνωση της Θράκης κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο», ο Φωκίων Κοτζαγεώργης, λέκτωρ της νεώτερης ιστορίας Α.Π.Θ με θέμα «Χριστιανικοί πληθυσμοί στην περιοχή του Κίρτζαλι (σημερινή Νότια Βουλγαρία). 15ος –17ος αιώνας με βάση οθωμανικές πηγές», η Ευτέρπη Θεοκλίεβα – Στόιτσεβα διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Οι βυζαντινές εκκλησίες της Μεσημβρία του Ευξείνου Πόντου» και ο Σπύρος Σφέτας επίκουρος καθηγητής Αριστοτελείου με θέμα «Από το πραξικόπημα του 1885 ως το ανθελληνικό κίνημα του 1906».

Στη δεύτερη ενότητα που αφορούσε στην εκπαίδευση, την ανθρωπολογία και την οικονομία μίλησαν ο Ιωάννης Ισπικούδης αναπληρωτής καθηγητής Αριστοτελείου με θέμα «Πρωτογενής τομέας παραγωγής στην Ανατολική Ρωμυλία», ο Στελιάν Στεριόνωφ αναπληρωτής καθηγητής στη Βουλγαρική Ακαδημία των Επιστημών με θέμα «Δημογραφία και οικονομία κατά το 19ο αιώνα στην Ανατολική Ρωμυλία» η Ξανθίππη Κοτζαγεώργη ερευνήτρια με θέμα «Η ελληνική εκπαίδευση στην Ανατολική Ρωμυλία», ο Ιωάννης Σκούρτης καθηγητής Αριστοτελείου με θέμα «Ανέκδοτα χειρόγραφα του διευθυντού των Ζαριφείων και Γυμνασιάρχη Φιλιππουπόλεως 1879» και η επίκουρη καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Μαρία Βεργέτη – Κυριακίδου με θέμα «Η δεύτερη γενιά των προσφύγων από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλία στην Ελλάδα: η περίπτωση της Αιγείρου Ροδόπης».

Στην Τρίτη ενότητα που ήταν αφιερωμένη στη γλώσσα – τη λαογραφία και την τέχνη μίλησαν η Ρένα Λουτζάκη, επίκουρη καθηγήτρια ανθρωπολογίας του χορού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Χορός και έρευνα: εμπειρίες από την επιτόπια έρευνα σε χωριά της Ανατολικής Ρωμυλίας», ο Ιωάννης Πραντσίδης, επίκουρος ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου με θέμα «Δρώμενα και χορός: η περίπτωση του δρωμένου της καμήλας στο Άκ Μπουνάρ της Ανατολικής Ρωμυλίας, ο Χάρης Σαρρής διδάκτωρ εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Ερευνώντας τις μουσικές της Θράκης: η περίπτωση της Γκάιντας» ο Παύλος Αμπανούδης, υποψήφιος διδάκτωρ γλωσσολογίας οτυ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Οι αρχαϊσμοί των Ανατολικορωμυλιώτικων γλωσσικών ιδιωμάτων» και η Νικολέτα Τζάνη, υποψήφια διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίόυ Marc Block Strasbourg II με θέμα «Ο Στενημαχίτης γλύπτης Κωνσταντίνος Θ. Δημητριάδης (1879-1943) και ο αδριάντας του Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα. Η περιπέτεια μιας ανάθεσης».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην πλατεία της Κομοτηνής συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας εισερχόμενα από διαφορετικά μέρη της πλατείας ανταμώθηκαν στο κέντρο της και χόρεψαν, ενώ το ίδιο βράδυ σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αρκάδια οι συμμετέχοντες διασκέδασαν μέχρι αργά το βράδυ με το συγκρότημα της Μαρίνας Ζωγράφου.

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ.

Την Κυριακή σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αρκάδια έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.