Συνεχιζει την καταγραφη των θρακιωτικων δρωμενων το ΙΘΤΠ με τον Πουρπουρη

Στον θρακιώτη κουδουνοφόρο το πρώτο βίντεο της σειράς «Θρακών Παραδόσεις και Δρώμενα»

Συνεχίζοντας την καταγραφή και παρουσίαση σημερινών πρωταγωνιστών της διατήρησης του θρακιώτικου πολιτισμού, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει τη δεύτερη σειρά βίντεο με τίτλο «Θρακών Παραδόσεις και Δρώμενα». Η σειρά αυτή θα περιλαμβάνει σύντομα βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό από έθιμα και εκδηλώσεις του θρακιώτικου πολιτισμού.

Το πρώτο βίντεο βγήκε πρόσφατα στον «αέρα», και είναι αφιερωμένο στο έθιμο του Πουρπούρη, του θρακιώτη κουδουνοφόρου, το οποίο πραγματοποιείται τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Ο Πουρπούρης, όπως και τα υπόλοιπα «ξαδέρφια» του στα χωριά της Δράμας και στον Σοχό, στην Απείρανθο της Νάξου, στη Σκύρο αλλά και σε ποιμενικές και αγροτικές κοινότητες πολλών ευρωπαϊκών χώρων, συνδέονται με αρχαίες τελετουργίες εκδίωξης του κακού και αναγέννησης της γης.

Το έθιμο έφεραν στο Ισαάκιο Διδυμοτείχου οι πρόσφυγες κάτοικοί του από τα χωριά της Ανατολικής Θράκης. Προ της μετεγκατάστασής τους στη Δυτική Θράκη, οι πρόγονοί τους ζούσαν στα χωριά περί  τη Μακρά Γέφυρα. Το έθιμο του Πουρπούρη το διατηρούσαν ζωντανό μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ και δέκα χρόνια, αναβιώνει και πάλι χάρη στην πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Τα Δίδυμα Τείχη», ο οποίος ζωντανεύει κάθε χρόνο πατρογονικές μνήμες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.