Μεγαλη η αποσταση που απομενει να διανυσει η Κομοτηνη για να γινει προσβασιμη και για τους τυφλους

Βελτίωση των οδηγών τυφλών, ηχητικά σήματα στα φανάρια αλλά και εκπαίδευση των μελών τους στα σχέδια της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης

Εγκαίνια για το γραφείο της Ένωσης στην Κομοτηνή

Παρουσία και στην Κομοτηνή έχει πλέον η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης, με τα εγκαίνια του γραφείου της στην πόλη μας, το πρωί του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου, στην οδό Φιλιππουπόλεως 1.

Στόχος της Περιφερειακής Ένωσης είναι να ενημερώνονται πιο εύκολα τα μέλη τους για τα δικαιώματα τους, να υπενθυμίζουν στην πολιτεία τις υποχρεώσεις που έχει απέναντί τους, και σε συνεργασία με τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση να βελτιώσουν την προσβασιμότητα για τα μέλη τους στην πόλη της Κομοτηνής, η οποία, αυτή τη στιγμή, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, εκτός από τα μέλη του Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Δημήτριος Σηφάκης, ο Οργανωτικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ Σμάραγδος Κρεμύδας, ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζιχάτ Χαλήλ.

Ελάχιστα έχουν γίνει για την προσβασιμότητα των τυφλών

Η λειτουργία του γραφείου στην Κομοτηνή αποτελούσε πάγιο αίτημα των μελών τους, σημείωσε ο κ. Ερσίν Μποζ πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών Θράκης, και πλέον θα έχουν παρουσία σε καθημερινή βάση, αρχικά με στελέχη, μια κοινωνική λειτουργό και μια διοικητική υπάλληλο, που έρχονται στην πόλη από την Ξάνθη, και στη συνέχεια στελεχώνοντας το γραφείο τους μόνιμα.

Άλλωστε είναι απαραίτητη τόσο η ενημέρωση των μελών τους για τα δικαιώματά τους σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους, αλλά και η παρέμβαση σε φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν κάποια θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης, με τον κ. Μποζ να τονίζει πως «ενώ η Κομοτηνή είναι πολύ προσβάσιμη πόλη για τους ανθρώπους με κινητική αναπηρία, δυστυχώς για την οπτική αναπηρία δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα».

Πρωταρχικό ζήτημα που τους απασχολεί είναι η τοποθέτηση ηχητικών φαναριών στις διαβάσεις, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν και άτομα με προβλήματα όρασης, μιας και χωρίς αυτά καθίστανται μη λειτουργικοί και οι οδηγοί όδευσης.

Όμως και για τους οδηγούς αυτούς, παρόλο που υπάρχουν, θα πρέπει να υπάρξει μια μελέτη ώστε να βελτιωθούν οι κακοτεχνίες όπου υπάρχουν, και να τοποθετηθούν όπου δεν υπάρχουν.

Δυστυχώς σε όλες τις πόλεις της χώρας μας ισχύει το φαινόμενο να κλείνονται ή να εμποδίζονται οι οδηγοί από οχήματα, ή ακόμα και από τραπεζοκαθίσματα.

«Δυστυχώς αυτή η παιδεία δεν υπάρχει στους πολίτες, δεν σέβονται αυτή την ιδιαιτερότητα» ανέφερε, και μάλιστα σε μια βόλτα που έκαναν με το προεδρείο του πανελληνίου Συλλόγου, στην Ξάνθη, όπου είναι και η έδρα της Ένωσης, αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν παρατηρήσεις σε καταστήματα αλλά και πολίτες.

Για αυτό όμως υπάρχουν και οι Σύλλογοι, τόνισε, ώστε να υπενθυμίζουν στην πολιτεία τις υποχρεώσεις της, αλλά και να δημιουργήσουν την κουλτούρα του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Πάνω σε αυτό δουλεύει η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης, κάνοντας επισκέψεις σε σχολεία, με πολλά αιτήματα πλέον να έρχονται και από την Κομοτηνή, τα οποία θα επισκεφτούν για να τα ευαισθητοποιήσουν επάνω σε θέματα διαφορετικότητας και αναπηρίας.

Ενίσχυση της διδασκαλίας Braille

Η παρουσία του Τμήματος θα ενισχύσει και την διδασκαλία της γραφής Braille σε άτομα με προβλήματα όρασης και τους συγγενείς τους δωρεάν, ενώ και όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν μπορούν και αυτοί να κάνουν μαθήματα έναντι αντιτίμου, με 28 εκπαιδευόμενους ήδη να συμμετάσχουν στα σεμινάρια.

Ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν προβλήματα όρασης είναι σημαντικός, ανέφερε, όμως η έλλειψη υποδομών, όπως προανέφερε, τους κάνει «αόρατους», με αποτέλεσμα να πρέπει να κυκλοφορούν στην πόλη μόνο με συνοδό, για αυτό και πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτοί.

Όμως για να μπορέσουν να είναι ανεξάρτητοί, πρέπει να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα, για αυτό και θα πρέπει να υπάρχει ένα τρίπτυχο προϋποθέσεων: πρωτίστως, τόνισε, πρέπει να εκπαιδευτεί ένα άτομο με προβλήματα όρασης, για να χρησιμοποιεί το μπαστούνι αλλά και σε ζητήματα καθημερινότητας, κάτι που κάνει ο Σύλλογος. το δεύτερο κομμάτι είναι οι οδηγοί όδευσης, και το τρίτο τα ηχητικά φανάρια. Αν ένα από τα τρία λείπει, τότε δεν μπορούμε να έχουμε ανεξάρτητη κίνηση ενός ανθρώπου με τύφλωση.

Αποκτούν φωνή τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Κομοτηνή

Τα εγκαίνια του γραφείου στη Θράκη αποτελούσε ένα όνειρό τους, σημείωσε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Δημήτρης Σηφάκης, ώστε να αποκτήσουν φωνή και τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Κομοτηνή.

Αυτή τη στιγμή 18.000 άτομα επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΑ λόγω τυφλότητας, θεωρούν όμως πως υπάρχουν περισσότερα άτομα με οπτική αναπηρία που δεν είναι καταγεγραμμένα.

Η κυβέρνηση, τόνισε, έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, η σύμβαση των ΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ έχει γίνει νόμος της χώρας, όμως ακόμα δεν είμαστε στο επίπεδο που θα μπορούσαμε να είμαστε, όμως χρειάζεται ακόμα δουλειά για να περάσει στην καθημερινότητα. Για αυτό και συνεχίζουν να διεκδικούν με παρεμβάσεις σε υπουργεία και όπου χρειαστεί.

Ειδικά για το κομμάτι της προσβασιμότητας, τόνισε πως διεκδικούν να υπάρχει παντού, σε πεζοδρόμια και δρόμους ώστε να περπατούν και να κινούνται με ασφάλεια, τόσο για τους ίδιους όσο και για όλους.

Συστηματική διεκδίκηση για το κίνημα

Αυτή τη στιγμή το κίνημα των τυφλών εκπροσωπείται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, τόνισε ο Οργανωτικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, τόσο μέσω του συνδέσμου, που έχει δημιουργήσει 9 Περιφερειακές Ενώσεις ανά τη χώρα, αλλά και μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

«Γίνεται η διασύνδεση των τοπικών και περιφερειακών ενώσεων με το κέντρο, όπου διαχέεται η πληροφορία αλλά και τα αιτήματα της κάθε περιοχής», ανέφερε, ώστε με την συνηγορία και την παρέμβαση τους, αλλά και κοινές προτάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο της συμμετοχής σε διαβουλεύσεις και κινητοποιήσεις, πιέζουν ώστε να δημιουργηθούν πολιτικές που θα διασφαλίζουν την αναβάθμιση και την ποιότητα της ζωής τους.

Αυτό γίνεται μια αλυσίδα, και με συνέπεια και σύνεση μεταξύ τους, ώστε να προωθούνται οι προτάσεις και οι θέσεις όλων των ατόμων με οπτική αναπηρία που δραστηριοποιούνται στους συλλόγους.

Τέλος ο κ. Χρήστος Κεσόγλου, Αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, στάθηκε στο θέμα της προσβασιμότητας, που αφορά όλα τα ΑμεΑ, και τόνισε πως οι συμπολίτες μας θα πρέπει να σκεφτούν ότι και αυτοί οι ίδιοι μπορεί να βρεθούν σε μια δυσάρεστη θέση, και θα πρέπει να το σέβονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.