«Ενισχυση επιχειρηματικοτητας ΡΟΜ»

«Ενίσχυση επιχειρηματικότητας ΡΟΜ» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε προχθές το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Κ.Ε.Τ.Α. Α.Μ.-Θ.), με ομιλητές τους προϊστάμενους της Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. Παναγιώτη Κώτση και Ιωάννη Ανδρικόπουλο.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση επιχειρηματικότητας ομάδων πληθυσμού ΡΟΜ» ανήκει στο Γ΄ ΚΠΣ, στο επιχειρηματικό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε Έλληνες πολίτες ΡΟΜ, οι οποίοι έχουν ηλικία από 18 και άνω, ενώ αφορά τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι ο ΕΟΜΜΕΧ.

Μέχρι τις 27 Απριλίου 2007 οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στον Οργανισμό, όπου κατόπιν της διαδικασίας αξιολόγησης και έγκρισης των προτάσεων τα επιχειρηματικά σχέδια υλοποιούνται σε 12 μήνες.

Για το πρόγραμμα αυτό μίλησε ο Παναγιώτης Κώτσης, προϊστάμενος του Τμήματος Νεανικής Επιχειρηματικότητας στον ΕΟΜΜΕΧ. «Το πρόγραμμα αυτό βοηθάει τους ΡΟΜ να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση ή να εκσυγχρονίσουν μια υφιστάμενη επιχείρηση στους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και της μεταποίησης. Μέχρι τις 27 Απριλίου 2007 οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στον Οργανισμό, όπου μετά την βαθμολόγηση και την αξιολόγηση οι εγκριθείσες προτάσεις, δηλαδή τα επιχειρηματικά σχέδια, υλοποιούνται μέσα σε 12 μήνες», είπε ο κ. Κώτσης, ενώ συνέχισε: «Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν δαπάνες, προϋπολογισμούς σχετικά με τον εξοπλισμό, τη διαμόρφωση του χώρου, την προβολή και άλλες δαπάνες. Μετά την έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου, δίνεται επιχορήγηση της τάξης του 55% που προέρχεται από το δημόσιο και από τα κοινοτικά χρήματα. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι ο ΕΟΜΜΕΧ».

Βασική προϋπόθεση της συμμετοχής της κοινωνικής ομάδας ΡΟΜ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Κώτση, είναι ο δικαιούχος να προχωρήσει στην υλοποίηση του επιχειρηματικού του σχεδίου, καθώς πρέπει να απευθυνθεί στην Εφορία για να κάνει δήλωση έναρξης επιτηδεύματος στο επάγγελμα που θέλει να κάνει και να αποκτήσει Α.Φ.Μ.

Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση -ενόψει της μετεγκατάστασής τους-, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να ανοίξουν επιχείρηση. «Δεν απαγορεύεται κάποιος να κάνει δήλωση έναρξης επιτηδεύματος, να ανοίξει μια επιχείρηση κάπου για να κάνει μετεγκατάσταση. Δεν απαγορεύεται να δηλώσει μια έδρα κατά την υποβολή του αιτήματος του επιχειρηματικού σχεδίου και κατά την υλοποίηση να αλλάξει ακόμα και περιφέρεια», όπως ενημέρωσε ο κ. Κώτσης.

Πολλά στοιχεία του προγράμματος ευνοούν τη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού. «Επειδή οι ΡΟΜ είναι μια ειδική ομάδα πληθυσμού, τους αντιμετωπίζουμε πιο ευνοϊκά στο πρόγραμμα σε πάρα πολλά πράγματα. Κατ’ αρχήν είναι το μοναδικό πρόγραμμα που λειτουργεί στον ΕΟΜΜΕΧ για ειδικές ομάδες πληθυσμού και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ειδικά, μόνο οι ΡΟΜ έχουν το δικαίωμα να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να τη διαμορφώσουν ή και να φτιάξουν μια καινούρια.

Επίσης, τους αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά ως προς τον τρόπο καταβολής της πρώτης δόσης, ως προς το δάνειο, το μεγαλύτερο δάνειο που παίρνει κοινοτικό πρόγραμμα μέχρι 45%. Δηλαδή, είναι πολλά ευνοϊκά που έχουμε ανοίξει για να αγκαλιάσουμε αυτή την ειδική ομάδα πληθυσμού».


Για σημαντική ανταπόκριση των ΡΟΜ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας στο εν λόγω πρόγραμμα έκανε λόγο ο κ. Κώτσης, καθώς τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια που βρίσκονται υπό συζήτηση και στη συνέχεια θα υποβληθούν, είναι στο εμπόριο. «Υπάρχει ανταπόκριση, αλλά και πολλά ερωτήματα στη υπηρεσία, ενώ από την πείρα μας γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει σχετική επιτυχία».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.