Αναβαλλεται η εφαρμογη της νεας λιστας φαρμακων

Προβλήματα και αναστάτωση στους ασφαλισμένους δημιουργεί η εφαρμογή τα νέας λίστας φαρμάκων, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ένας αριθμός φαρμάκων καθημερινής χρήσης και μεγάλης ζήτησης, όπως είναι κάποια αντιβηχικά, αποσυμφορητικά και άλλα.

Όπως είναι γνωστό, από την 1η Μαρτίου 2004 έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή η νέα λίστα φαρμάκων, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της νέας λίστας φαρμάκων πήρε μια ακόμα αναβολή και θα εφαρμοζόταν από την 1η Απριλίου 2004, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Από την διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού σώματος εξαρτάται το ενδεχόμενο της τελικής εφαρμογής της νέας λίστας φαρμάκων διότι κατά την προεκλογική περίοδο το νέο κόμμα είχε αναλάβει δέσμευση περί κατάργησης της λίστας φαρμάκων. Πάντως, το μήνα αυτό ισχύουν τόσο η παλιά, όσο και η καινούρια λίστα, η οποία δεν έχει μεγάλη διαφορά με την προηγούμενη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΠτΘ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος. «Αυτό το διάστημα των αρκετών μηνών δίδεται μια αναβολή για την εφαρμογή της νέας λίστας και αυτό δημιουργεί προβλήματα στους ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, ένα αποχρεμπτικό σιρόπι υπήρχε στην παλιά λίστα, ενώ το ίδιο δεν συμπεριλαμβάνεται στην καινούρια λίστα που θα ίσχυε από την 1η Απριλίου. Οπότε πρέπει ο ασθενής να το πληρώσει, εκτός αν ο ιατρός βγάλει μια γνωμάτευση που να λέει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο. Όμως με την κατάργηση της λίστας δεν θα τα πληρώσει και θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση που θα γράφεται το φάρμακο στο βιβλιάριό του και θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή να δούμε αν αυτό που εξαγγέλθηκε προ των εκλογών θα τηρηθεί και θα καταργηθεί η λίστα φαρμάκων και αν θα μπουν άλλοι τρόποι ελέγχου της συνταγογραφίας των ιατρών».

Την υποστήριξή του στην κατάργηση της λίστας φαρμάκων, η οποία δημιουργεί γραφειοκρατικό πρόβλημα και μόνο, αλλά και στην αξιοποίηση άλλων τρόπων για τη διασφάλιση σωστής χορήγησης των φαρμάκων εξέφρασε στη δήλωσή του ο κ. Τσαπέκος. «Το θέμα είναι ότι ο ιατρός όταν θέλει να επιλέξει ένα φάρμακο, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, πρέπει να γράψει ότι αυτό το φάρμακο είναι αναντικατάστατο και ότι το χορηγεί σαν απαραίτητο για τον ασθενή. Υπάρχουν όμως άλλα φάρμακα, τα οποία είναι ακριβότερα και δεν υπάρχουν στη λίστα και τα οποία είναι απαραίτητα για τον ασθενή. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να μην υπάρχει η λίστα διότι μόνο γραφειοκρατικό πρόβλημα δημιουργεί και τίποτε άλλο. Νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να διασφαλιστεί η σωστή χορήγηση των φαρμάκων και όχι αυτός ο τρόπος απ’ τη στιγμή που το φάρμακο κυκλοφορεί νόμιμα στην ελληνική αγορά».

Για την έλλειψη υποδομών στη χώρα γενικότερα και στην περιοχή μας ειδικότερα, που επιφέρει προβλήματα στους ασθενείς και ειδικά στα άτομα τρίτης ηλικίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ροδόπης κ. Τσαπέκος, ο οποίος τόνισε ότι «με την εντολή που είχε δοθεί από το Υπουργείο Υγείας θα εφαρμοζόταν από την 1η Απριλίου το να συνταγογραφεί ο κάθε ιατρός μόνο τα φάρμακα της ειδικότητάς του. Εξ αρχής είναι πολύ σωστό και έτσι πρέπει να γίνεται, όμως σε μια κοινωνία και ειδικά σε μια επαρχιακή κοινωνία, όπως είναι η δικιά μας περιοχή, όπου δεν υπάρχει υποδομή για να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των ιατρών στον αριθμό που πρέπει, είναι δύσκολο. Νομίζω ότι ήταν πολύ βιαστικό εκ μέρους του Υπουργείου να θέλει να εφαρμόσει την αυστηρή συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών μόνο από τους ειδικούς ιατρούς και όχι από παθολόγους, γενικούς ιατρούς κ τ.λ. Για παράδειγμα, αν κάποιος ηλικιωμένος από το χωριό ή ακόμη και από την πόλη θα πρέπει να επισκεφτεί τρεις ιατρούς για τα τέσσερα φάρμακα που παίρνει».

Απευθυνόμενος τόσο στους ασθενείς, όσο και στους συναδέλφους του φαρμακοποιούς, κ. Τσαπέκος διατύπωσε την ανησυχία του ως προέδρου του Συλλόγου Φαρμακοποιών για την σημερινή κατάσταση που υπάρχει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στην συνταγογραφία και την χορήγηση των φαρμάκων από τα φαρμακεία προς τους ασθενείς, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία που ταλαιπωρεί τον ασθενή, αλλά κι εμάς τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι τελικά χάνουμε πάρα πολύ χρόνο και αποσπούμε την προσοχή μας από πράγματα που θα έπρεπε να προσέχουμε, δηλαδή από το να δώσουμε οδηγίες στον ασθενή, πληροφορίες για το φάρμακο που παίρνει, να τον προστατέψουμε από κάποιες παρενέργειες του φαρμάκου, καθόμαστε και αναλωνόμαστε όλα τα φαρμακεία με το αν λείπει η σφραγίδα, λείπει η γνωμάτευση κ τ.λ. Όλα αυτά ταλαιπωρούν και τον ασθενή, αλλά και τους φαρμακοποιούς με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστά η δουλειά μας. Θα θέλαμε να βρεθεί μια λύση. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να αντιγράψουμε από την Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν ούτε βιβλιάρια, ούτε λίστες, αλλά υπάρχει η ηλεκτρονική κάρτα υγείας, με την οποία γίνεται πιο σωστά η περίθαλψη των ασθενών».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.