Στην αρχη ηταν δωρεαν αλλα μολις εγινε υποχρεωτικο ο «τζαμπας» πεθανε

Της έκδοσης

Ήταν Οκτώβριος του 2023 όταν κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τους servicers, ανάμεσα στα άλλα ο υπουργός οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του συστήματος iris για τους επαγγελματίες.

Μετά την παρουσίαση το υπουργείο εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονταν: «Με την αξιοποίηση συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS, οι συναλλαγές διεκπεραιώνονται άμεσα, χωρίς προμήθεια για τους καταναλωτές ενώ η σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού με σύστημα άμεσων πληρωμών συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας σε εθελοντική βάση για μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, πληρωμές σε εμπόρους και αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα που διεκπεραιώνονται σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς προμήθεια για ποσά μέχρι 500 ευρώ». (Δια του λόγου το αληθές βλ. σχετικά: https://minfin.gov.gr/diafaneia-sti-diacheirisi-ton-ofeilon-antagonismos-sto-trapeziko-systima-prostasia-gia-tous-pragmatika-evalotous/)

Αλλά επειδή και οι τράπεζες επιχειρήσεις είναι και επειδή στις εποχές μας το τζάμπα είναι σπάνιο, αφού η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτικό το σύστημα, είπαν και οι τράπεζες να επιβάλλουν προμήθεια στον εν λόγω τρόπο πληρωμής. Το παίρνει χαμπάρι η αντιπολίτευση όλο αυτό και κάνει πριν λίγες μέρες ερώτηση στον υπουργό, ο οποίος στη βουλή κάνει μια πρώτης τάξεως κυβίστηση.

«Εμείς λέμε ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να έχει έναν επαγγελματικό λογαριασμό που να είναι συνδεδεμένος με αυτό το σύστημα ώστε, όποιος θέλει, να μπορεί να συναλλάσσεται μαζί του, χωρίς προμήθεια», είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι από την αρχή είχε καταστεί σαφές ότι λήπτης της υπηρεσίας είναι το ευρύ κοινό που θα μπορεί να επιλέγει πληρωμή, μέσω τράπεζας, με το IRIS, και να κάνει πληρωμή χωρίς προμήθεια. «Όταν συναλλάσσονται δύο πολίτες μεταξύ τους με το σύστημα IRIS, για 500 ευρώ και κάτω, δεν πληρώνει, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, προμήθεια. Όταν υπάρχει συναλλαγή με κάποιον έμπορο, με κάποιον ελεύθερο επαγγελματία, που τους υποχρεώσαμε όλοι να έχουν και το σύστημα IRIS, ως μέθοδο συναλλαγής, ο πολίτης δεν πληρώνει προμήθειες και ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει στην τράπεζα, ανάλογα με την πολιτική της τράπεζας, μια κάποια μικρή ή μικρότερη προμήθεια, και αυτό είναι όλο», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Σήμερα που μιλάμε, τα υπόλοιπα συστήματα συναλλαγών, ήταν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακριβότερα από το IRIS», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επέμεινε ότι σήμερα το IRIS είναι μια φθηνότερη υπηρεσία.

Υπουργέ μου, δεν ξέρω αν το ξέρετε αλλά οι καταναλωτές και με τις λοιπές μεθόδους ηλεκτρονικής πληρωμής σε εμπόρους δεν πληρώνουν προμήθειες. Το ζήτημα είναι να μην πληρώνουν προμήθεια και οι επαγγελματίες, που πληρώνουν τον εξοπλισμό και το διαδίκτυο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που βάζετε για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ξαφνικά (εκτός από το κράτος) βάζουν «συνέταιρο» στην επιχείρηση τους και την εκάστοτε τράπεζα που σε κάθε συναλλαγή παίρνει το μερτικό της, λες και το δουλεύουν μαζί το μαγαζί…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.