Να χρησιμοποιηθει η Τσανακλειος ως «Μουσειο της πολεως της Κομοτηνης»

Προτείνει η Εταιρία Θρακικών Ερευνών

Επιστολή με ημερομηνία αποστολής 28 Αυγούστου 2015 που συνέταξε η Εταιρία Θρακικών Ερευνών και υπογράφεται από όλο το Διοικητικό της Συμβούλιο, έφτασε στα χέρια μας πριν λίγες ημέρες. Με την επιστολή η Εταιρία Θρακικών Ερευνών κατέθετε στον κ. Πετρίδη την πρόταση, η Τσανάκλειος να αποτελέσει το γενικό πολιτισμικό κέντρο της Κομοτηνής μέσω της δημιουργίας ενός μουσείου αφιερωμένου στην ιστορία της Κομοτηνής, ωστόσο η επιστολή δεν έτυχε ποτέ της απαντήσεως του Δημάρχου.
 
Φιλοδοξώντας η επιστολή, που, ως προς την πρόταση, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, να τύχει δημοσιότητας και να γίνει αφορμή, καθώς όλα δείχνουν πως με το νέο έτος οι εργασίες στο ιστορικό κτίριο της πόλης μας θα έχουν ολοκληρωθεί, να ανοίξει ένας ευρύς όσο και ουσιαστικός διάλογος για τη χρήση του κτιρίου, τη δημοσιεύουμε. 

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως κάτωθι:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε
     
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών θεωρούν χρέος να συγχαίρουν και να εγκωμιάζουν κάθε κοινωφελή δραστηριότητα του Δήμου, που ασφαλώς στοχεύει στην προαγωγή της κοινωνικής ζωής και στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Εκφράζουμε λοιπόν με την παρούσα επιστολή δημόσια την ικανοποίηση που αισθανόμαστε για την αριστοτεχνικά οργανωμένη προσπάθεια όσων προνόησαν, αποφάσισαν και με τη σύμπραξη εξειδικευμένων τεχνικών ήδη υλοποιούν την αναπαλαίωση του νεοκλασικού κτιρίου της «Τσανακλείου Σχολής» και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Η συντήρηση, ο καλλωπισμός και η επαναχρησιμοποίηση ενός μνημείου, που για την πόλη μας, είναι σημείο ιδιαίτερης κοινωνικής, οικονομικής και εκπαιδευτικής αναφοράς, ασφαλώς επιβεβαιώνει την υψηλή πολιτισμική ποιότητά της πόλης μας, επιπλέον αποτελεί δραστηριότητα που προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητά της και παράλληλα λογίζεται ως στοιχείο προώθησης προς νέες προοδευτικές κατακτήσεις.
    
Στόχος της επιστολής μας είναι η διατύπωση μιας διαφορετικής πρότασης για τη μελλοντική χρήση της «Τσανακλείου Σχολής» από εκείνη που κατ’ επανάληψη διατυπώθηκε στο παρελθόν (Μάιος 2013 και 2014). Είναι γνωστό ότι, αφού οριστικοποιήθηκε η λύση ορισμένων νομικών προβλημάτων, που αφορούσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Τσανακλείου Σχολής», δημοσιοποιήσατε τον τρόπο αξιοποίησης του εν λόγω κτιρίου. Όσον αφορά μάλιστα τη μελλοντική του χρήση προβλεπόταν η εγκατάσταση, στο ισόγειο του κτιρίου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η λειτουργία Ιντερνετικού Κέντρου στον πρώτο όροφο, η στέγαση υπηρεσιών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) στο δεύτερο όροφο καθώς και η προσφορά υπηρεσιών Wi-Fi στον αύλειο χώρο του κτιρίου.
     
Ο τρόπος διαχείρισης του θέματος, όπως δηλώνεται από την παραπάνω κατανομή του χώρου, αποκαλύπτει το βασικό στόχο του Δήμου, που είναι η λειτουργική ένταξη του κτιρίου στο κοινωνικό «γίγνεσθαι» του παρόντος και η κάλυψη, εν μέρει τουλάχιστον, αναγκών που προκύπτουν από το χρονίζον πρόβλημα κτιριακής ανεπάρκειας  που πλήττει το Δήμο μας. Ο στόχος αυτός βέβαια είναι θεμιτός και επαινετός, θα μπορούσε όμως, κατά την άποψή μας, αντί του χρησιμοθηρικού χαρακτήρα που παρουσιάζει να αποκτήσει μια καθαρά πνευματική, ιστορική και ιδεολογική διάσταση προκειμένου να εναρμονίζεται ο στόχος με το χαρακτηρισμό «σύμβολο της πόλης»,  που εσείς αλλά και άλλοι τοπικοί παράγοντες χρησιμοποίησατε ως αλληγορικό προσδιορισμό αυτού του μνημείου.
     
Εκφράζουμε λοιπόν την πεποίθησή μας πως η «Τσανάκλειος Σχολή» θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ως γενικό πολιτισμικό κέντρο με τη γενική ονομασία «Μουσείο της πόλεως της Κομοτηνής» ή με κάποια παρόμοια ονομασία, αλλά με την πρόταξη του επιθετικού προσδιορισμού «Τσανάκλειος», για να τιμηθεί η σημαντική προσωπικότητα και η μεγάλη προσφορά του ευεργέτη της πόλης μας. Ας ληφθεί υπόψη  ότι η αρχική ονομασία της Σχολής, σχεδιασμένη με ανάγλυφη γραφή, ως προμετωπίδα του κτιρίου, ήταν η φράση «Ελληνική Αστική Σχολή», όπως διαπιστώνεται από την επισυναπτόμενη φωτογραφία. Θα ήταν λοιπόν «ευχής έργον» να αναγραφεί η αρχική γραφή, έστω και με ανεξίτηλο χρώμα, προς πλήρη και πιστή αποκατάσταση της αρχικής μορφής του κτιρίου.
 
Το υλικό περιεχόμενο του Μουσείου, ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και κειμήλια σχετικά με την ιστορική πορεία της Κομοτηνής κατά τους τελευταίους αιώνες. Συγκεκριμένα, τη συγγραφική δράση εξαιρετικών προσωπικοτήτων της πόλης μας, λαογραφικές καταγραφές και μελέτες,  αντικείμενα φορτισμένα συναισθηματικά και ιδεολογικά από σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος, αλληλογραφία, χάρτες, φωτογραφικές μαρτυρίες, μαγνητοσκοπημένα γεγονότα κ.ά. Δεν αμφιβάλλουμε για το γεγονός ότι ο πατριωτισμός και η φιλοτιμία είναι πρωτεύοντα χαρακτηριστικά των συμπολιτών μας που θα τους παρακινήσουν να συμβάλλουν με την εκούσια προσφορά υλικού, που κατέχουν, στην οργάνωση και ανάπτυξη του Μουσείου. Τον ίδιο στόχο θα μπορούσε να ικανοποιήσει σημαντικά και η συστηματική προσπάθεια αρμόδιων φορέων του Δήμου για την απόκτηση σπουδαίου αρχειακού υλικού, που κατέχουν φορείς και ιδιώτες και που έχει ήδη εντοπισθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να δοθεί έμφαση στην προβολή της προσωπικότητας και της δράσης του ευεργέτη της πόλης μας και δωρητή του χώρου και του οικήματος της Σχολής, του αείμνηστου Νέστορα Τσανακλή, ενώ παράλληλα θα αναγνωρίζεται και η προσφορά διακεκριμένων προσωπικοτήτων,(π.χ. Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, Στίλπων Κυριακίδης, Μητροπολίτες Ιερώνυμος και Νικόλαος, Αλέξανδρος Συμεωνίδης κ.ά.), που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης πολυπολιτισμικής προσωπικότητας της πόλης. Επίσης, η παρουσία και προσφορά των μειονοτικών πληθυσμών (Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι, Εβραίοι) θα μπορούσε συνοπτικά να δηλώνεται σε ειδικό χώρο του Μουσείου. Επιπρόσθετα, όσον αφορά την άποψη, που διαδόθηκε στο παρελθόν, (Μάρτιος 2015), για μεταστέγαση του «Μουσείου Καραθεοδωρή» στην «Τσανάκλειο Σχολή» την κρίνουμε ως αντιρεαλιστική, γιατί, όπως γνωρίζετε, υφίσταται και λειτουργεί  «Μουσείο Καραθεοδωρή» στην πόλη μας, που στεγάζεται σε κτίριο δημοτικής ιδιοκτησίας και θα μπορούσε να μεταστεγασθεί σε ένα από τα υφιστάμενα διαθέσιμα δημοτικά κτίρια.
 
Σας επισημαίνουμε με έμφαση το γεγονός ότι η ίδρυση ενός πολιτισμικού, κατά το χαρακτήρα, Μουσείου, απαιτείται για την πόλη της Κομοτηνής, εφόσον ανάλογο ίδρυμα δεν υπάρχει. Η  ύπαρξη και λειτουργία του θα μπορούσε να προσφέρει τη δυνατότητα της γνώσης και της κατανόησης των γεγονότων και των δυνάμεων που συνήργησαν στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης. Επιπλέον, θα λειτουργούσε ως πηγή άντλησης πληροφοριών για το σύγχρονο και μελλοντικό ερευνητή αλλά και ως χώρος επίσκεψης των μαθητών οποιασδήποτε βαθμίδας, για να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα της εξελικτικής πορείας του τόπου μέσα στον ιστορικό χρόνο. Θα ενίσχυε ακόμη τη σύγχρονη εκπαιδευτική αντίληψη, που προτίθεται να επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση, δηλαδή τη μελέτη και τη γνώση της τοπικής ιστορίας, προϋπόθεση απαραίτητη για τη διαμόρφωση ισχυρής εθνικής συνείδησης.
     
Με τη δύναμη του θάρρους που προκύπτει από τη συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στο σύνολο των συμπολιτών μας και με δεδομένη την ιδιαίτερη ευαισθησία σας σε θέματα πολιτισμού σας εκφράζουμε ως προβληματισμό τη σκέψη πως ίσως η προκαθορισμένη διανομή του χώρου της Σχολής, που κοινοποιήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το καταστήσει στέγη παραγωγής και διεκπεραίωσης υπηρεσιακής αλληλογραφίας (π.χ. ΕΑΠ) και δανεισμού βιβλίων (Δημοτική Βιβλιοθήκη) που ούτως ή άλλως στεγάζονται και λειτουργούν σε δημοτικά κτίρια της πόλης. Επιπλέον, η χρήση που εσείς προτείνετε θα συμβάλλει στην αλλοίωση της εσωτερικής δομής του κτιρίου μέσω τεχνητών προσθηκών και παρεμβάσεων που θα πραγματοποιήσουν τα συνεργεία αναδιάταξης του χώρου, για να εξυπηρετηθούν οι υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν εντός αυτού. Παράλληλα, η υλοποίηση της επιλογής σας θα ευνοήσει τη σύντομη φθορά του ήδη ταλαιπωρημένου από την πολύχρονη χρήση οικοδομήματος.
     
Συνοψίζοντας δηλώνουμε ότι συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, εμπιστευόμαστε όμως  συγχρόνως την υπευθυνότητα, το ήθος και την κρίση σας και παρακαλούμε να μην αντιμετωπίσετε την «Τσανάκλειο Σχολή» της πόλης  ως συμπλήρωμα και επέκταση των υπηρεσιών του Δήμου ή άλλων φορέων της πόλης, αλλά ως ζωντανή μαρτυρία του παρελθόντος, που θα δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να προσεγγίζει τους προβληματισμούς και τη διαλεκτική που ακολούθησε η εξέλιξη του πολιτισμού στο γεωγραφικό χώρο της Ροδόπης κατά τους τελευταίους αιώνες.
     
Αναμένουμε την απάντησή σας ή, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, την προσωπική επικοινωνία μαζί σας, μετά από πρόσκλησή, και αισιοδοξούμε με την ιδέα ότι ως πολιτισμικό Μουσείο η «Τσανάκλειος Σχολή» θα αποτελέσει ένα πανόραμα πληροφοριών πάνω σε κάθε διάσταση της ιστορίας του τόπου μας και θα δίνει το έναυσμα στον πολίτη να συνειδητοποιεί πληρέστερα τα ηθικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της οντότητάς του αλλά και τις υποχρεώσεις του απέναντι στην πόλη μας που ακολουθεί δυναμική πορεία προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.