Καλεσμενη ολη η Κομοτηνη στα χελιδονισματα

Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, αναβιώνει για 21η χρονιά το έθιμο σε συνεργασία με το Σύλλογο Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής

Με χελιδονίσματα θα γεμίσει η πόλη της Κομοτηνής σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου, με εκατοντάδες μαθητές όλων των ηλικιών να υποδέχονται την άνοιξη αναβιώνοντας ένα πανάρχαιο έθιμο που καλωσορίζει την ανθοφορία της γης, που κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα ένα χειμώνα.

Πρωτοστάτης για ακόμα μια φορά θα είναι το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, που σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής αναβιώνει το έθιμο τα τελευταία 21 χρόνια, και θα συνεχίσει και φέτος με την στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής.

Για την προσπάθεια αυτή, και την φετινή διοργάνωση, μίλησαν την παραμονή της εορτής ο Υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Ανέστης Ζήδρος καθώς και οι καθηγήτριες Χρύσα Μπατσιβάρη και Μεταξία Πατρωνίδου.

Μια δράση που περιμένει η Κομοτηνή

Ο κ. Ζήδρος τόνισε πως το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής τα τελευταία 21 χρόνια πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής τα χελιδονίσματα, τα οποία πλαισιώνουν μαθητές από δημοτικά της πόλης και όχι μόνο, που τραγουδούν τα «κάλαντα» της άνοιξης στους δρόμους της πόλης με τελική κατάληξη την κεντρική της πλατεία.

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες στο γεγονός ότι παλιότερα η πρωτοχρονιά γιορταζόταν την 1η του Μάρτη, τόνισε, όταν και τα παιδιά έφτιαχναν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδόνας, το οποίο στόλιζαν με ζουμπούλια, και κρατούσαν ένα καλάθι γεμάτο με φύλλα κισσού, ο οποίος είναι σύμβολο της αειθαλούς βλαστήσεως και θεωρείται μέσο ικανό να μεταδώσει τη θαλερότητα και τη γονιμότητα στις όρνιθες και τα άλλα ζώα και πάνω έβαζαν ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού.

Έπειτα το γύριζαν από σπίτι σε σπίτι σ’ όλο το χωριό τραγουδώντας τραγούδια για τον ερχομό των χελιδονιών. Οι νοικοκυρές έδιναν στα παιδιά λεφτά, λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι. Τα λεφτά καθώς και τα προϊόντα αυτά τα αφιέρωναν τα παιδιά στην εκκλησία.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, ότι το έθιμο αυτό επιβιώνει από τους αρχαίους Έλληνες και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας όπως στη Μακεδονία και στα Δωδεκάνησα. Ο συγγραφέας Αθηναίος (2ος αιώνας μ.Χ.) έχει διασώσει ένα “χελιδόνισμα” που τραγουδούσαν τα παιδιά στη Ρόδο, που κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, τριγύριζαν στην πόλη και ζητούσαν φιλέματα.

Φέτος το Μουσικό σχολείο, ανέφερε, θα τραγουδήσει κατά το δρώμενο ένα τραγούδι από τους Μεταξάδες του Έβρου, «Ήρθε κόρη μου η άνοιξη, ήρθε το καλοκαίρι»

Στα πρώτα βυζαντινά χρόνια, το «ελληνικό» έθιμο της χελιδόνας θεωρήθηκε ειδωλολατρικό και στην αρχή απαγορεύτηκε από την εκκλησία. Παρ’ όλα αυτά όμως τα παιδιά συνέχιζαν να τραγουδούν τον ερχομό της άνοιξης και έτσι το έθιμο διατηρήθηκε όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα.

Έτσι και σήμερα, όπως γινόταν χιλιάδες χρόνια πριν, τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους για να καλωσορίσουν τους αγγελιοφόρους της άνοιξης, τα χελιδόνια.

Το σχολείο συνηθίζει να πραγματοποιεί τα χελιδονίσματα κατά την εαρινή ισημερία, που φέτος, επειδή το έτος είναι δίσεκτο, πέφτει στις 20 Μαρτίου, όμως επειδή παράδοσή τους είναι να βγαίνουν στις 21 Μαρτίου που είναι η κανονική ισημερία, και έτσι θα κάνουν και φέτος.

«Είναι ένα πολιτιστικό δρώμενο που αφορά όλη την πόλη της Κομοτηνής, το περιμένει η πόλη γιατί γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, και θα είναι κάτι πολύ όμορφο και αξίζει να το δει και να το απολαύσει όλη η πόλη» ανέφερε.

Μια παράδοση που συνεχίζεται

Για το οργανωτικό κομμάτι του δρώμενου μίλησε η κ. Μπατσιβάρη, που θύμισε πως η πρώτη δράση του Συλλόγου Βυζαντινού φρουρίου, το 2003, ήταν τα χελιδονίσματα, σε συνεργασία μαζί με το Μουσικό, και αυτή την παράδοση συνεχίζουν σήμερα.

Στην αναβίωση από πλευράς του σχολείου θα συμμετάσχουν η Παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία του Σχολείου, που αριθμεί περίπου 150 άτομα, που θα ξεκινήσουν από το σχολείο το πρωί της Πέμπτης στις 09:30, στολισμένοι με λουλούδια και θα προχωρήσουν μέσα από τους δρόμους της πόλης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, όπου θα πουν τα κάλαντα στον Περιφερειάρχη, συνεχίζοντας στις Δ/νσεις Α‘/θμιας & Β’/θμιας Εκπ/σης, στο Δημαρχείο, την Αντιπεριφέρεια και την Ταξιαρχία, για να καταλήξουν στην οδό Ν. Γρηγορά, όπου θα συναντηθούν με δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, για να συνεχίσουν μέσα από την οδό Βενιζέλου στην Κεντρική πλατεία γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Στον χώρο της πλατείας θα υπάρχει μικροφωνική εγκατάσταση και ταμπλό για να ζωγραφίσουν οι μικροί μαθητές, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτικούς και μαθητές για τραγούδια, απαγγελίες ποιημάτων και αναγνώσεις κειμένων σχετικών με την άνοιξη.

Χάνονται στο βάθος της ιστορίας τα χελιδονίσματα

Για την ιστορία των χελιδονισμάτων μίλησε η κ. Πατρωνίδου, που τόνισε πως στη γιορτή της άνοιξης υμνούμε την αναγέννηση της φύσης και του πνεύματος, και στο πλαίσιο αυτό έχουν γραφεί πολλές μουσικές, κυρίως παραδοσιακές, τόσο στην Ελλάδα όσο και πολλές άλλες χώρες.

Απαντάται μάλιστα σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια, σε Βουλγαρία, Ρουμανία και αλλού, όπου λαμβάνουν χώρα πολλά έθιμα αυτές τις μέρες ακόμα και σήμερα. Όμως ο ερχομός της άνοιξης γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, μέχρι και την Ιαπωνία από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Αυτό προσπαθούν να αναβιώσουν, και να δώσουν ένα στίγμα όσο αφορά την παραδοσιακή μουσική, με 45 παιδιά να έχουν όργανα όπως το τουμπερλέκι, το κλαρίνο, το βιολί, το ακορντεόν, την γκάιντα, το καβάλι και το ούτι, ενώ το τραγούδι που επέλεξαν προέρχεται από τους Μεταξάδες, που αναφέρεται στον ερχομό της άνοιξης και την χαρά που φέρνει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.