Η διατροφη και η ψυχολογια ως παραγοντας επιτυχιας στις πανελλαδικες

Εκδήλωση του φροντιστηρίου «Θεώρημα» για μαθητές και γονείς

Στη σημασία της σωστής διατροφής και της καλής ψυχολογίας των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, ήταν αφιερωμένη η πρώτη ομιλία που διοργάνωσε το φροντιστήριο «Θεώρημα» το απόγευμα του Σαββάτου, για τους μαθητές του αλλά και τους γονείς.
 
Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του φροντιστηρίου, που πραγματοποιήθηκε στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων με τη συνδρομή της ψυχολόγου κ. Μαρίας Γούλα και της κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου κ. Φαίης Καλλίδου.
 
Το θέμα της εκδήλωσης δεν επιλέχτηκε τυχαία, καθώς όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ.Σωτήρης Αμανατιάδης, υπεύθυνος σπουδών του φροντιστηρίου, τόσο η διατροφή όσο και η ψυχολογία είναι άμεσα συνδεδεμένες με την απόδοση των μαθητών. «Όταν ένας μαθητής δεν τρώει καλά όσο και καλή ψυχολογία να έχει θα είναι λίγο δύσκολο να αποδώσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του» σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως «η ψυχολογία των μαθητών είναι κάτι το οποίο περνάει από διακυμάνσεις. Οι υποψήφιοι των πανελληνίων ξεκινούν την προετοιμασία τους από τον Αύγουστο και καταλήγουν να εξετάζονται τον Ιούνιο. Αυτό που παρατηρούμε εμείς είναι ότι στις αρχές Μαρτίου, όταν ξεκινούν οι επαναλήψεις, όλο και περισσότερα παιδιά συνειδητοποιούν ότι οι εξετάσεις φθάνουν και αρχίζουν να αγχώνονται». 

Μαρία Γούλα «Το άγχος δεν αποτελεί εχθρό αλλά υποστηρικτικό μηχανισμό του ανθρώπου» 

«Το άγχος αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του μυαλού και του σώματος σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή – συναρπαστική κατάσταση» τόνισε με τη σειρά της η κ. Μαρία Γούλα, υπογραμμίζοντας πως το άγχος δεν αποτελεί εχθρό του ανθρώπου αλλά απεναντίας «έναν υποστηρικτικό μηχανισμό που βοηθά τον άνθρωπο να ανταπεξέλθει σε έντονες συναισθηματικά καταστάσεις».
 
Μάλιστα όπως τόνισε «χωρίς άγχος, δεν θα υπήρχε επιβίωση του ανθρώπινου είδους καθώς δεν θα υπήρχε καμία κινητοποίηση απέναντι σε επερχόμενους ή πιθανούς κινδύνους» για να επισημάνει πως το άγχος γίνεται επικίνδυνο και μπορεί να κάνει κακό, μόνο όταν δεν μπορούμε πια να το ελέγξουμε.
 

Σε σχέση με το κοινό στο οποίο απευθυνόταν η κ. Γούλα τόνισε πως το άγχος εμφανίζεται όταν ο μαθητής αντιλαμβάνεται τις εξετάσεις ως τη μοναδική ευκαιρία να αποδείξει στους γύρω του και στον ίδιο του τον εαυτό την ικανότητα και την αξία του. Στις περιπτώσεις αυτές όπως εξήγησε «ο φόβος μήπως απογοητεύσει τους σημαντικούς άλλους της ζωής του και η ανασφάλεια μήπως διαψεύσει τις προσδοκίες που έχει για τον εαυτό του, προκαλούν μια σειρά από αρνητικές σκέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν το άγχος που βιώνει. Με αποτέλεσμα να παραιτείται από την προσπάθεια, και να οδηγείται στην αποτυχία σαν ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας».
 
Η ίδια επέμεινε πως το άγχος δεν είναι αναγκαστικά κάτι αρνητικό, αλλά σημασία έχει ο τρόπος που κάθε ένας το διαχειρίζεται, γεγονός το οποίο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από οικογένεια σε οικογένεια. Από εκεί και έπειτα, κατέληξε η ίδια «η στάση του ατόμου είναι καθοριστική στο πώς θα αξιολογήσει και θα χειριστεί το άγχος. Αν το δει δηλαδή ως απειλή ή ως πρόκληση». 

Φαίη Καλλίδου «Ο κατακλυσμός σχετικών διαφημίσεων και η έλλειψη χρόνου κάνουν το γρήγορο φαγητό πιο εύκολα προσβάσιμο» 

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διατροφής η κ. Φαίη Καλλίδου επεσήμανε πως αυτή είναι εκείνη που «θα δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε έναν άνθρωπο πρώτον για να είναι υγιής και δεύτερον για να έχει σωστή πνευματική λειτουργία».
 
Η ίδια τόνισε πως η σωστή διατροφή δεν αφορά μόνο τους υποψηφίους των πανελληνίων ή την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά αποτελεί βασικό ζητούμενο για όλους «τόσο γιατί έχουμε κατακλυστεί από πληθώρα διαφημίσεων τροφίμων, αλλά πλέον τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους διαθέτουν πολύ περιορισμένο χρόνο μέσα στο εικοσιτετράωρο και επομένως το γρήγορο φαγητό είναι πιο εύκολα προσβάσιμο».  
 

Η κ. Καλλίδου ωστόσο τόνισε πως οι επιλογές αυτές θα πρέπει να αποφεύγονται τόσο λόγω των ελλιπών θρεπτικών συστατικών που είναι καθοριστικά και για τον οργανισμό και για την ψυχολογία όσο και για το γεγονός ότι συνήθως οδηγούν σε αύξηση του βάρους, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική επιβάρυνση των υποψηφίων που είναι ήδη επιβαρυμένη.
 
«Ακόμα και κάτι πρόχειρο φτιαγμένο όμως στο σπίτι είναι πολύ πιο θρεπτικό από κάτι που θα πάρουμε από έξω» τόνισε η ίδια για να καταλήξει, ερωτηθείσα σχετικά, πως βασικός στόχος όλων, και εντός του σχολικού περιβάλλοντος, είναι «από τις πιο ανθυγιεινές επιλογές, να διαλέξει την πιο υγιεινή». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.