Google: Εφαρμοζει το δικαιωμα στη ληθη διαγραφοντας ειδησεις χωρις να ενημερωνει

Η Google σταμάτησε αθόρυβα να ενημερώνει τους εκδότες όταν αφαιρεί ιστοτόπους από τα αποτελέσματα αναζήτησης

Η Google σταμάτησε αθόρυβα να ενημερώνει τους εκδότες όταν αφαιρεί ιστοτόπους από τα αποτελέσματα αναζήτησης σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το «δικαίωμα στη λήθη» μετά από απόφαση σουηδικού δικαστηρίου, την οποία η μηχανή αναζήτησης εφαρμόζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο παρελθόν, όταν ένα άτομο ζητούσε να διαγραφούν τα αρχεία που το αφορούσαν βάσει των νόμων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, η Google ενημέρωνε τον εκδότη των αρχικών άρθρων.

Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Guardian που δημοσιοποίησε το γεγονός, εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό από τους κανονισμούς, αλλά οι σύνδεσμοι προς δημοσιογραφικό περιεχόμενο μπορούν ακόμη να αφαιρεθούν από τις βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των μηχανών αναζήτησης.

Τώρα η Google ενημερώνει τους εκδότες μόνο για το γεγονός ότι μια διεύθυνση URL έχει αφαιρεθεί, χωρίς να διευκρινίζει τι και γιατί.

Πρόβλημα για τους δημοσιογράφους

Αυτό αφήνει τους δημοσιογράφους ανήμπορους να εντοπίσουν καταστάσεις στις οποίες το δικαίωμα στη λήθη έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για την απόκρυψη νόμιμων ρεπορτάζ σχετικά με κατά συρροή παραβάτες, και δυσχεραίνει την ικανότητά τους να αμφισβητήσουν τις πιο σοβαρές καταχρήσεις του δικαιώματος.

Η απόφαση

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Θέσαμε σε εφαρμογή τη νέα μας προσέγγιση για τις κοινοποιήσεις μετά από απόφαση της αρχής προστασίας δεδομένων της Σουηδίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2023, αφού το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Σουηδίας δεν μας επέτρεψε να ασκήσουμε έφεση. Διαφωνήσαμε με την απόφαση εκείνη τη στιγμή – αλλά είναι δεσμευτική και επιβεβαιώνει την πανευρωπαϊκή ρυθμιστική καθοδήγηση. Ως εκ τούτου, αναλάβαμε έντονη προσπάθεια να συμμορφωθούμε με αυτήν».

Στην απόφασή του τον Δεκέμβριο, το σουηδικό δικαστήριο έκρινε ότι η ενημέρωση των διαχειριστών ιστοσελίδων ότι η μηχανή αναζήτησης είχε αφαιρέσει συνδέσμους προς το περιεχόμενό τους αποτελούσε από μόνη της παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του ατόμου που υπέβαλε το αίτημα για το δικαίωμα στη λήθη.

«Το διοικητικό δικαστήριο, ως εκ τούτου, διαπιστώνει ότι το συμφέρον ενός ατόμου για την αποτελεσματική προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων του, αφού η Google έχει χορηγήσει την αφαίρεση ενός αποτελέσματος αναζήτησης, γενικά υπερτερεί των συμφερόντων της Google μέχρι να [sic] στέλνει μηνύματα στους webmasters», κατέληξε, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Επαγγελματιών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επικύρωσε πρόστιμο ύψους 50 εκατ. κορόνων Σουηδίας κατά της μηχανής αναζήτησης επειδή δεν αφαίρεσε URL που της είχε ζητηθεί να διαγράψει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.