Ενας 11χρονος στο Ροσαριο Αργεντινης κερδισε σε Διαγωνισμο για την Ελληνικη Γλωσσα

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού

Ο 11χρονος Bautista Sanchez Maldonado από το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Ροσάριο της Αργεντινής είναι ο νικητής του πρώτου Διαγωνισμού Ετυμολογίας, Επιρροής και Συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στις γλώσσες του κόσμου, που οργάνωσε η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος της Αργεντινής και τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο 11χρονος, χάρη στην καθοδήγηση της καθηγήτριάς του Ευαγγελίας Σκαρδιλε Μιχαλούτσου κατέλαβε το πρώτο βραβείο, ενώ το αντίστοιχο βραβείο για τους καθηγητές έλαβε ο Diana Isabel Oxalde Berisso από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Λα Πλάτα της Αργεντινής.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της κάθε χώρας, με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού ως μέλους της συντακτικής ομάδας, αλλά και σε δάσκαλους και καθηγητές που έστειλαν τις δικές τους εργασίες πάνω στο θέμα.

 «Η μελέτη της ελληνικής γλώσσας μέσα από τη διαχρονία της μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την έκταση και τον πλούτο του λεξιλογίου της, αλλά και τον βαθμό στον οποίο επηρέασε το λεξιλόγιο άλλων γλωσσών μέσω του γλωσσικού δανεισμού» αναφέρει η πρόεδρος του Νόστου, Χριστίνα Τσαρδίκου.

«Για διάφορους λόγους», συνεχίζει η κ. Τσαρδίκου, «όπως το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ως “lingua franca” για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ιστορία ή το ότι τα ελληνικά μαζί με τα λατινικά χρησιμοποιούνταν κατά τα νεότερα χρόνια ως γλώσσες των επιστημών και της διδασκαλίας τους στα πανεπιστήμια, οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός λεξιλογικού χάρτη που έχει έντονα ελληνικά χρώματα. Σε πολλές επιστήμες συναντούμε λέξεις ελληνικής προέλευσης. Η εμβάθυνση στη μελέτη του λεξιλογίου μιας γλώσσας οδηγεί σε σημαντική διεύρυνση της γνώσης μας για την ίδια τη γλώσσα και μας δεσμεύει σε μια συνεχή διαδικασία μάθησης. Ειδικά η ελληνική γλώσσα προσφέρεται για τέτοιου είδους εμβαθύνσεις, καθώς έχει μια ιδιαίτερα μακρά ιστορία. Για αυτό το λόγο, κρίνουμε ότι αυτός ο Διαγωνισμός για την αναζήτηση της ετυμολογίας των λέξεων που συνδέονται με την ελληνική μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση της ορολογίας των επιστημονικών κειμένων, να αποτελέσει έναυσμα για την πιο συστηματική μελέτη τόσο της ελληνικής όσο και της μητρικής γλώσσας του/της κάθε συμμετέχοντος/ουσας και να ωφελήσει τη μάθηση και τις γλωσσικές δεξιότητές του/της».

Η πρόεδρος του Νόστου ευχαριστεί επίσης τους κριτές «που αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν με μεγάλη προσοχή και επαγγελματικότητα τα εξαιρετικά έργα που λάβαμε».

Τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν σε μια ψηφιακή ανθολογία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.