Ξεκινησαν οι εργασιες στην παλια Μητροπολη

Από την αυλή της, και θα προχωρήσουν ώστε να ανακαινιστεί και επισκευαστεί το κτίριο

Ξεκίνησαν εδώ και μερικές ημέρες οι εργασίες στο κτίριο της παλιάς έδρας της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, που βρίσκεται πίσω από την Τσανάκλειο. Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση και την ανάδειξη του κτιρίου, που θα λειτουργήσει σαν Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης.

Ήδη στην πίσω αυλή του κτιρίου, έχει καθαιρεθεί το τείχος προς τον πίσω δρόμο, την οδό Στουκοπούλου, και εκεί γίνονται και εργασίες προετοιμασίας για την καθαίρεση της υφιστάμενης σκάλας, η οποία θα αντικατασταθεί, ενώ στην συγκεκριμένη αυλή θα τοποθετηθεί και ανελκυστήρας, κάνοντας προσβάσιμο το κτίριο.

Να υπενθυμίσουμε πως ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ανέρχεται στις 830 χιλιάδες ευρώ, μέσω του οποίου, πέραν των εργασιών συντήρησης στο αρχικό κτίσμα, και επισκευής και ανακαίνισης των νεώτερων προσθηκών, θα γίνουν μικρής κλίμακας τροποποιήσεις διαρρύθμισης, που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή προσπέλαση προς όλους.

Να θυμίσουμε πως το αρχικό κτίσμα χρονολογείται στις αρχές του 20ου αι., πιθανότατα στα μέσα της δεκαετίας του 1920, στεγάζοντας την έδρα της μητρόπολης Μαρωνείας, ενώ επεκτάθηκε το 1955 και μετά την ανέγερση του νέου Μητροπολιτικού Μεγάρου (1962) μετατρέπεται περί το 1970 σε Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Μέσω της παρέμβασης, θα γίνει συντήρηση και διατήρηση της γενικής μορφής, των οικοδομικών στοιχείων αλλά και των πρωτότυπων υλικών εξοπλισμού και επικάλυψης του παλαιού οικοδομικού πυρήνα, η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κτιριακού συγκροτήματος και ειδικά του αξιόλογου οικοδομικού του πυρήνα του, προκειμένου να σταματήσει η φθορά και να επανορθωθούν κατά το δυνατόν οι ζημίες που έχει υποστεί, αλλά και η αισθητική αναβάθμιση του κτηριακού συγκροτήματος και του αύλειου χώρου του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.