Αυξημενα τα περιστατικα κορωνοιου, γριπης και στρεπτοκοκκου

Ψυχραιμία και έγκαιρη διάγνωση απαιτεί η αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου - Στην «απαλοιφή» μέτρων προστασίας οφείλονται τα αυξημένα κρούσματα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο

Από ένα «κοκτέιλ» κορωνοϊού, γρίπης και ιώσεων χαρακτηρίζεται το τρέχον χρονικό διάστημα στη χώρα μας, το οποίο συμπληρώνεται και από την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει η εμφάνιση περιστατικών στρεπτόκοκκου, ο οποίος μάλιστα στοίχησε τη ζωή ενός μικρού παιδιού.

Όπως τονίζουν γιατροί και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, την υφιστάμενη χρονικό περίοδο «σε κάθε σπίτι υπάρχει και ένας άρρωστος» συνιστώντας ωστόσο ψυχραιμία αλλά και έγκαιρη κινητοποίηση με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Το πρώτο δεδομένο που παρατηρείται στην έναρξη του φετινού Χειμώνα όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, που κατά την δική του άποψη οφείλεται στην πλήρη εγκατάλειψη όλων των ατομικών και λοιπών μέτρων προστασίας. Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους Ροδοπίτες και της Ροδοπίτισσες στο παραμικρό σύμπτωμα, όπως συνάχι, βήχας, πόνος στον φάρυγγα κ.ο.κ., να εξετάζονται για κορωνοϊό και εφόσον βγαίνουν θετικοί να απομονώνονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο για διάστημα πέντε τουλάχιστον ημερών. Παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα χρήσης μάσκας και το διάστημα που ακολουθεί έως ότου βγουν αρνητικοί, καταγγέλλοντας μάλιστα τις περιπτώσεις νεαρότερων ηλικιακά συμπολιτών που παρά το γεγονός ότι διαγιγνώσκονται με κορωνοϊό δεν νοιώθουν την ανάγκη να αυτοπεριοριστούν, κυκλοφορώντας μάλιστα δίχως και τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας.

«Πολύ πιθανόν αυτά τα νέα παιδιά  δεν θα πάθουν τίποτα, αλλά πρέπει να έχουν  στο μυαλό τους, όπως και όλοι μας, ότι υπάρχουν ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι και ανοσοκατασταλμένοι, στους οποίους μέσω της δικιάς μας νόσησης, μπορεί να τους προκαλέσουμε μια τέτοια νόσηση, η οποία να καταλήξει για αυτούς θανατηφόρα» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά θέλοντας να τονίσει την κοινωνική ευθύνη που φέρουν όλοι οι ασθενείς.

«Λογική» η αύξηση των περιστατικών γρίπης την δεδομένη χρονική περίοδο

Αντίστοιχα με τον κορωνοϊό, αρχίζουν αυτήν την περίοδο να πυκνώνουν και τα περιστατικά γρίπης, η εμφάνιση των οποίων ωστόσο όπως εξήγησε χαρακτηρίζεται λογική. «Είναι η εποχή που κάθε χρόνο η γρίπη αποκτά ενδημικό χαρακτήρα στη χώρα» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή άτομα άνω των 60 ετών ή οι χρόνια πάσχοντες θα έπρεπε ήδη κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου να εμβολιαστούν. Για όσους δεν το έπραξαν ο κ.Χαριτόπουλος τους κάλεσε να σπεύσουν να το κάνουν έστω και τώρα, ενώ όσοι ήδη νοσούν θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους.

Η κάθε γρίπη αποτελεί και μια διαφορετική λοίμωξη που απαιτεί με την σειρά της ιδιαίτερη και διαφορετική αντιμετώπιση πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει πως η πάγια τακτική κάποιων Ελλήνων της χρήσης αντιβιοτικών δίχως ιατρική άποψη, απλά και μόνο επειδή έχουν περισσέψει στο σπίτι μας, είναι λανθασμένη. Άλλωστε όπως τόνισε «στις ιώσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα τα αντιβιοτικά και δεν πρέπει να τα παίρνουμε χωρίς τη συμβουλή κάποιου γιατρού».

Από πέρυσι διαφαινόταν επιδημία στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων

Ως προς το θέμα που έχει προκαλέσει πανικό, τόσο εγχώρια, όσο και σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, δηλαδή τον στρεπτόκοκκο όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, υπενθύμισε ότι ήδη από την περσινή χρονιά διαφαινόταν μια επιδημία στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων.

Επεξηγώντας τα «είδη» του στρεπτόκοκκου, ο ίδιος τόνισε πως στην πλειοψηφία τους  είναι συνήθως ήπια και θεραπεύσιμα, τονίζοντας πως σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις γίνονται σοβαρές και ενδεχομένως και θανατηφόρες.

Ο στρεπτόκοκκος συνήθως προκαλεί φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προκαλεί λοίμωξη στο δέρμα με πυρετό, την λεγόμενη οστρακιά, δηλαδή δερματικό εξάνθημα με πυρετό και κάποιες άλλες, πιο  λίγες περιπτώσεις προκαλεί φλεγμονή της επιδερμίδας. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, που είναι και από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ο ίδιος τόνισε πως κάθε παιδί που εκδηλώνει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, ήτοι πυρετό, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, διόγκωση των αμυγδαλών του κ.α. θα πρέπει να εξετάζεται πάρα πολύ γρήγορα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επαγρύπνησης από πλευράς των γονέων.

Η διάγνωση γίνεται με ένα απλό τεστ για το οποίο, καθώς και για την εν γένει διαχείριση του περιστατικού, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο τους, ώστε να λάβουν την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.

Παράλληλα ο κ.Χαριτόπουλος, για την πρόληψη απέναντι σε κάθε λοίμωξη, προέτρεψε τους γονείς να «εξασκήσουν» τα παιδιά τους ήδη από μικρή ηλικία, να έχουν σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών τους, ειδικά σε περιβάλλοντα όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και ακολούθως τέτοιες δομές, όπως και τα σχολεία, να τηρούν στο μέτρο του δυνατού, οδηγίες όπως ο συχνός αερισμός και η απολύμανση των χώρων και των επιφανειών που τα παιδιά χρησιμοποιούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.