31 Αυγουστου 2000: Μες του Βοσπορου τα στενα…

Απόλυτη επιτυχία στην πρώτη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη

Μηνύματα ειρήνης, αδελφοσύνης, ενότητας ,φιλίας και συνεργασίας από τους 40 σπουδαστές

Δυναμική η παρουσία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με 9μέλη αποστολή

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του Bosporus University της Κωνσταντινούπολης η εργασίες της πρώτης ελληνοτουρκικής συνάντησης φοιτητών για την ειρήνη.

Σαράντα φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης, προερχόμενοι από τις δύο γειτονικές χώρες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να περάσουν μαζί μια ολόκληρη εβδομάδα, εξετάζοντας παράλληλα τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και αναζητώντας λύσεις μέσα από τον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.

Την οργάνωση του όλου εγχειρήματος ανέλαβε να βγάλει πέρας η Winpeace, ένας μη κυβερνητικός οργανισμός . Η Winpeace είναι μία διοργάνωση που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια κάτω από δύσκολές συνθήκες και έχει ως μέλη γυναίκες από την Ελλάδα και την Τουρκία. Στόχος της είναι η προώθηση τους μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης, της προόδου και της ευημερίας  μεταξύ του Ελληνικού και του τουρκικού λαού. Επίσης τα μέλη της διοργάνωσης ασκούνται πιέσεις προς τις κυβερνήσεις για μείωση κατά 5%του προϋπολογισμού για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς έτσι ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να διατεθούν για ειρηνικούς σκοπούς και κυρίως για την προώθηση της εκπαίδευσης της υγείας και της τέχνης.

Η ελληνική αποστολή των 18 που φοιτητών βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 18 Αυγούστου μέχρι τις 25 του μηνός. Σε αυτή τη μία εβδομάδα οι εμπειρίες που όλοι αποκόμισαν ήταν σημαντικές καθώς μέσα από την καθημερινή συμβίωση και συναναστροφή με συναδέλφους τους από την Τουρκία κατόρθωσαν να γκρεμίσουν τα αρνητικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπήρχαν για το λαό της γειτονικής χώρας. Και αυτός ήταν ο στόχος της όλης συνάντησης, όπως τόνισε στο ΠτΘ η υπεύθυνη της ελληνικής αποστολής και Επίκουρος καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ κ. Ειρήνη Λαγάνη.

«Είναι κρίμα να μην είναι φιλικές οι σχέσεις μεταξύ μας από την στιγμή που οι δύο λαοί έχουμε τόσα κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα» τόνισαν με ένα στόμα οι Έλληνες και οι Τούρκοι φοιτητές που παραβρέθηκαν στην συνάντηση αυτή. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες εργασίας, η κάθε μία από τις οποίες πραγματεύτηκε συγκεκριμένα ζητήματα που πολλές φορές έχουν προκαλέσει την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Μέσα στις ομάδες αυτές οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τις απόψεις τους, μα εξαπλώσουν τις κατηγορίες τους και να αναζητήσουν εφικτές και πρωτότυπες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Στο τέλος των εργασιών η κάθε ομάδα παρουσίαζε στο σύνολο τις προτάσεις της οι οποίες εγκρίνονταν η απορρίπτονταν από τα μέλη των υπόλοιπων ομάδων, τα οποία ψήφιζαν βάση παρουσίασης που προηγούνταν.

Τα θέματα που απασχόλησαν τους φοιτητές ήταν κυρίως περιβαλλοντικά ζητήματα, η χρησιμοποίηση της τέχνης για ειρηνικούς σκοπούς και ο ρόλος των γυναικών στις δύο χώρες. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις αυτές θα δημοσιοποιηθούν από τις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διαδίκτυο. Πριν από την συγκρότηση των φοιτητών σε ομάδες εργασίας είχε πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο με την συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών των τουρκικών πανεπιστημίων. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Γιώργος Στεφανόπουλος , Έλληνας της Πόλης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που κατά καιρούς δημιούργησαν οι πράξεις των πολιτικών στις δύο χώρες. Στους φοιτητές μίλησαν και οι κ.κ Ferai Tύnη (δημοσιογράφος της Χουριέτ , η οποία αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των ΜΜΕ), Eser Karakaώ (καθηγητής οικονομικών σπουδών στο Bahηeώehύr University, ο οποίος αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν από πλευράς για να εκμεταλλευτεί  τη δυνατότητα που δίνεται για είσοδο στην Ε.Ε) και ο Gόnay Kocasoy (καθηγήτρια περιβαλλοντικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, που αναφέρθηκε στην αρνητική κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία αναφορικά με αυτόν τον τομέα.)

Σημαντικότερο όμως από τις διαλέξεις και τις ομάδες εργασίας ήταν η συμβίωση για ακριβώς μια εβδομάδα Ελλήνων και Τούρκων Φοιτητών και οι διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους . Όλοι μαζί επισκέφθηκαν ορισμένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Πόλης , Βρέθηκαν στο οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αγία Σοφία, ξεναγήθηκαν στα Πριγκιποννήσια και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, δείπνησαν σε ορισμένα από τα κορυφαία εστιατόρια και διασκέδασαν σε καφετέριες και νυχτερινά κέντρα.

Μέσα από την καθημερινή επαφή αναπτύχθηκαν ισχυροί δεσμοί φιλίας και κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους φοιτητές κάτι που πριν από την έναρξη του συνεδρίου φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία. Όλοι όσοι βρεθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη όλες αυτές τις μέρες αποδείξαμε ότι αυτά που ενώνουν Έλληνες και Τούρκους είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Δώσαμε το παράδειγμα της όχι απλά ειρηνικής αλλά και φιλικής συνύπαρξης. Και περιμένουμε το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν και οι πολιτικές ηγεσίες των δύων χωρών, ώστε να επιτευχθεί η στερεή οικοδόμηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.