Επανασχεδιασμο στη διαχειριση των ευρωπαικων προγραμματων προς οφελος της ελληνικης περιφερειας ζητησε απο την Κομοτηνη ο Κωστας Χρυσογονος

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν ομιλητή της εκδήλωσης της ΠΑΣΠ σε σχέση με το Κράτος Δικαίου

Την ανάγκη επανασχεδιασμού των προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης από πλευράς και της Ε.Ε.  που τα περασμένα χρόνια, τόσο επί κυβερνήσεως της ΝΔ όσο και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτή τη φορά δίνοντας έμφαση στην ελληνική περιφέρεια, υπογράμμισε από την Κομοτηνή, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Κώστας Χρυσόγονος.

Ο Καθηγητής και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής έδωσε μεταξύ άλλων το παρών στην εκδήλωση με τίτλο «Κράτος Δικαίου ή Κράτος αδικίας; Ελλείμματα και αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο»  που διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, η ΠΑΣΠ Κομοτηνής μαζί με την βουλευτή του κόμματος κ.Μιλένα Αποστολάκη.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι μπορεί να γίνει από πλευράς Ε.Ε. για την ελληνική περιφέρεια ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ανάγκης μεταφοράς αρμοδιοτήτων, οργανισμών, υπηρεσιών και δραστηριοτήτων από το κέντρο προς την Περιφέρεια, ώστε μεταξύ άλλων να «καταπολεμηθεί και ο παθολογικός όπως τον χαρακτήρισε αθηνοκεντρισμός που χαρακτηρίζει αυτή τη στιγμή τη χώρα.

«Αναγκαίος ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας»

Ως προς την θεματική της εκδήλωσης ο κ.Χρυσόγονος αναφέρθηκε στις παθολογικές επίσης καταστάσεις που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα μας, που άλλωστε όπως εξήγησε διατρανώνεται και από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το σύνολο των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων να μπουν σε έναν σοβαρό διάλογο. Ούτως ώστε όπως τόνισε «να βελτιώσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Αντί ωστόσο αυτού η κυβέρνηση «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα με ανοησίες τύπου πως το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι “ανθελληνικό”» καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου «να αφήσουμε στην άκρη τα πυροτεχνήματα που δεν ωφελούν σε τίποτα και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ήτοι στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών, τον τερματισμό των δεδομένων των υποκλοπών κ.ο.κ. διότι διαφορετικά η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα με την ροή των ενωσιακών χρηματοδοτήσεων και φυσικά να εκτεθεί διεθνώς με τον χειρότερο τρόπο».

Ευρωστρατός ως δύναμη ταχείας αντίδρασης

Κληθείς να σχολιάσει και την υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ.Χρυσόγονος τάχθηκε υπέρ της δυναμικής συνέχειας των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της ενοποιητικής διαδικασίας, πρωτίστως όπως τόνισε με την ενίσχυση της κοινής αμυντικής ευρωπαϊκής υποδομής. Μάλιστα αναφέρθηκε στον στόχο της δημιουργίας ενός «ευρωστρατού» ως δύναμη ταχείας αντίδρασης που όπως υποστήριξε «θα είναι πολλαπλά επωφελές και για εμάς, Ελλάδα και Κύπρο, ώστε να προχωρήσει μια σειρά δράσεων αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών».

Μια ευρωπαϊκή ενοποίηση που ούτως ή άλλως θα προχωρήσει τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως ωστόσο με «απώλειες» ως προς την συμμετοχή του συνόλου των κρατών μελών.  Η Ελλάδα παρόλα αυτά σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει να είναι στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμμορφωθούμε προς τα προτάγματα που θέτει το ευρωπαϊκό δίκαιο και δη σε αυτά που σχετίζονται με θεμελιώδεις αξίες που αποτελούν την πυξίδα για την συμμετοχή στην ένωση, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες και αρχές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.