Τραγικη η εικονα της ξηρασιας στην ΑΜΘ

Της Έκδοσης

Ακόμα ένας ξερός μήνας ήταν ο Οκτώβριος για την Περιφέρειά μας, η οποία, και ιδιαίτερα η Θράκη, έχει σημαντικό πρόβλημα, το οποίο θα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.

Η ξηρασία στην περιοχή μας είναι παρατεταμένη, μιας και οι βροχές σε αυτή είναι ελάχιστες, με τις βροχερές περιόδους να είναι σύντομες και να διακόπτονται από μεγάλες περιόδους ανομβρίας.

Ακόμα και το πρόσφατο ψυχρό κύμα που πέρασε από την περιοχή μας το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, αλλά και οι όποιες βροχές του προηγούμενου διαστήματος, ελάχιστα επηρεάζουν την κατάσταση, που βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.

Ήδη έχουμε φιλοξενήσει την άποψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρας Γκεμιτζή, για το χαμηλό 10ετίας στα αποθέματα νερού στην περιοχή μας, και τα στοιχεία από τον τελευταίο Δείκτη Ξηρασίας SPI (Standardized Precipitation Index) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, για τον υπολογισμό της απόκλισης του ύψους βροχής από τον κλιματικό μέσο όρο, και τον εντοπισμό περιοχών που πλήττονται από ξηρασία, δεν βοηθούν.

Ο δείκτης υπολογίζεται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με τιμές μεταξύ του -1 και του 1 υποδηλώνουν φυσιολογικές βροχοπτώσεις για την περίοδο, ενώ για αρνητικές τιμές μικρότερες του -1 έχουμε λιγότερες βροχές από τον μέσο όρο και κατ’ επέκταση ξηρασία. Οι τιμές κάτω από -2 υποδεικνύουν σοβαρό επεισόδιο ξηρασίας.

Στο χάρτη λοιπόν για την απόκλιση από τον κλιματικό μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, όσον αφορά το ύψος βροχής για τον μήνα Οκτώβριο του 2023, δεν παρατηρούνται υψηλότερες τιμές του φυσιολογικού σε όλη την Ελλάδα, καθώς δεν εκδηλώθηκαν σημαντικά ύψη βροχής. Αντίθετα, το 38% της έκτασης του εδάφους της, παρουσιάζει συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας.

Ήπιες συνθήκες ξηρασίας παρατηρούνται σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας καθώς και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, ήπια ξηρότερες συνθήκες παρατηρήθηκαν και  σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία  και κυρίως η Θράκη συνεχίζουν να παρουσιάζουν συνθήκες ξηρασίας οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μέτριες και κατά τόπους ακραίες, στον Κεντρικό Έβρο.

Και ενώ βλέπουμε πως το πρόβλημα διαπιστώνεται, δεν βλέπουμε τις αρχές να έχουν αρχίσει να αναζητούν λύσεις για την διαχείρισή του (μόνη λύση είναι φυσικά, να έχουμε τακτικές και ήπιες βροχές για μεγάλο διάστημα, ώστε να αναπληρωθούν οι απώλειες).

Ήδη η κ Γκεμιτζή στο άρθρο της είχε αναφέρει πως «Νομίζω ότι ακόμα και ο πιο αισιόδοξος από εμάς θα πρέπει να συμφωνήσει ότι πρέπει επειγόντως να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης νερού ή να καταφύγουμε σε λιτανείες εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στις δυνάμεις του υπερφυσικού», όμως οι τοπικές αρχές, στην μετεκλογική τους ραστώνη, δεν φαίνεται να κινούνται. Μπορεί βέβαια και αυτές να ελπίζουν στις δυνάμεις του υπερφυσικού, μιας και η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα, μόνο με αυτές πορευόμαστε για δεκαετίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.