Σε χαμηλο 10ετιας τα αποθεματα νερου στην περιοχη

Της Έκδοσης

Μπορεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η μεγάλη ανησυχία να εντοπίζεται στο ύψος της βροχής που θα πέσει, στην περιοχή μας ωστόσο η παρατεταμένη ξηρασία προκαλεί ανησυχία.

Η κ. Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ με ανάρτησή της στην ομάδα «Καιρικά Νέα Θράκης» του FB κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μοιραζόμενη μερικά ενδιαφέρονται στοιχεία γύρω από τις συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στην περιοχή. Νομίζουμε πως θα πρέπει να μας προβληματίσει…

Ακολουθεί η ανάρτησή της:

«Δυστυχώς η κατάσταση με την παρατεταμένη ξηρασία γίνεται κρίσιμη. Παραθέτουμε το δείκτη ξηρασίας για το έτος που διανύουμε. Ο δείκτης υπολογίζεται με δεδομένα από το 1991 μέχρι σήμερα και μας πληροφορεί για τις συνθήκες ξηρασίας / υγρασίας που επικρατούν στην περιοχή μας σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων περιόδων όλης της χρονοσειράς (1991 – Αύγουστος 2023). Η περιοχή μας βρίσκεται μεταξύ των κατηγοριών severe drought (έντονη ξηρασία), extreme drought (ακραία ξηρασία) και exceptional drought (εξαιρετική ξηρασία). Τα δεδομένα GRACE μας δείχνουν ότι τα αποθέματα νερού φέτος στην περιοχή μας βρίσκονται σε χαμηλό 10ετίας. Ενδεικτικά παραθέτω το διάγραμμα από τον μετεωρολογικό σταθμό της Κερασιάς (από τον Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι σήμερα) όπου φαίνεται τόσο η μείωση της βροχής αλλά και της εδαφικής υγρασίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το φετινό υδρολογικό έτος η Κομοτηνή δέχθηκε <400 mm βροχής (με μέσο όρο γύρω στα 600 mm/έτος), η Κερασιά 503 mm (ενώ πέρυσι είχαμε 878 mm) και η Νυμφαία δέχθηκε 894 mm (ενώ πέρυσι είχαμε 1162mm).

Νομίζω ότι ακόμα και ο πιο αισιόδοξος από εμάς θα πρέπει να συμφωνήσει ότι πρέπει επειγόντως να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης νερού ή να καταφύγουμε σε λιτανείες εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στις δυνάμεις του υπερφυσικού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.