Ψηγματα παλιων Κυριακων που κρατανε ακομη την αισιοδοξια τους ακεραια

Της έκδοσης

«[…] Καθώς ξημερώνει

ψήγματα παλιάς Κυριακής

τρίζουν

στο κεφάλι μου μέσα […]»

Ελένη Ανδρέου, «Noir», «Παρέμφατα π[οι]ήματα»,
 εκδ. Σήμα Εκδοτική, Αθήνα 2022, σ. 94

Παραφράζοντας τους στίχους της Ελένης Ανδρέου, μείζονος ποιήτριας από τη γειτόνισσα πόλη της Ξάνθης, καθώς ξημερώνει η Ανάσταση, ψήγματα παλιών Κυριακών και ήχοι φτερουγισμάτων αγγέλων κατοικούν στο κεφάλι μας. Όλων ημών που συναποτελούμε την ομάδα εργασίας του «εργοχείρου» της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης».

Ψήγματα παλιών Κυριακών που κρατάνε ακόμη την αισιοδοξία τους ακέραια, για έναν κόσμο που θα ’ταν καλό να ξέρουμε τι μέρα αύριο του ξημερώνει.

Όταν, βεβαίως, ξέρουμε πού περπατάμε εμείς… Ακόμη και σε μονοπάτια που φαντάζουν παλαιά, αλλά γεμίζουν εαρινά αρώματα τις ψυχές.

Όπως οι συνομιλίες με μαΐστορες, τον «δάσκαλο» της Ψαλτικής Ηλία Περδίκη και τον βυζαντινολόγο από τη Μεγάλη Ελλάδα Franscesco Giannachi, που μας «ανοίγει» στην παράδοση του έλληνος πολιτισμού σε όλον τον κόσμο, ακουμπώντας ωσάν «επί πτερύγων ανέμων» στην ποίηση του Ιωσήφ του Ησυχαστού, την οποία και μετέφρασε στην ιταλική γλώσσα.

Ή οι συνομιλίες της ευρείας ομηγύρεως των Κομοτηναίων αναγνωστών του Βιζυηνού, ήτοι των φιλολόγων Κατερίνας Σχοινά και Θανάση Β. Κούγκουλου, και των δημιουργών, Μαρίας ΔήμουΣπύρου Κιοσσέ, Ανδρονίκης Παντελίδου, Γιάννη Στρούμπα και Ιγνάτιου Χουβαρδά με το έργο του μεγάλου Θράκα…

… της Σαμοθρακίτισσας φιλολόγου Άννας Δεληγιάννη-Τσιουλπά με τον «Ανήφορο» του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι συνομιλίες των Μανόλη Βαρβούνη και Τάσου Γιοβανούδη με την παράδοση και τα έθιμα που τηρούσαν οι Θρακιώτες το Πάσχα…

οι συνομιλίες συγχρόνων δημιουργών της Θράκης, όπως ο ποιητής και πεζογράφος Πασχάλης Κατσίκας, με τις καταγραφείσες ηρωικές αφηγήσεις των γενέθλιων τόπων τους…

οι συνομιλίες του συγγραφέα Γιώργου Βέη με τους ποιητικούς «Κύκλους» της Βασιλικής Κοντογιάννη και του κριτικού Γιώργου Βαϊλάκη με το «Bourneville – Το διαιρεμένο βασίλειο» του Jonathan Coe.

Αλλά και οι συνομιλίες σύνολης της ομάδας μας με το «μάγεμα η φύση και όνειρο στην ομορφιά και χάρη» του Διονυσίου Σολωμού, που μας κρατά στο μικρό αλλά δύσκολο αλωνάκι της ομορφιάς, του κόσμου και των λέξεων.

Και της Ορθοδοξίας.

«Ποῦ σου, θάνατε, τό κέντρον; Ποῦ σου, ἅδη, τό νῖκος;»

Καλή Ανάσταση!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.