Ποσα δεν ξερουμε για τον τοπο μας…

Της έκδοσης

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως μας εξέπληξε το γεγονός πως θα διαβάζαμε για μενίρ και ντολμέν στην περιοχή της Θράκης. Αναφερόμαστε βέβαια στο κείμενο που φιλοξενήσαμε στην χθεσινή έκδοση της εφημερίδας μας και ανήκει στον κ. Σταύρο Δ. Κιοτσέκογλου  Δρ. Αρχαιολογίας, μέλος ΕΤΕΠ του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας , του Τμήματος  Ιστορίας και Εθνολογίας του και τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μας παρουσίασε. Για εμάς που οι γνώσεις μας στο εν λόγω αντικείμενο είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες οι μόνες αναφορές που έχουμε για τις εν λόγω μεγαλιθικές κατασκευές είναι μόνο από τις αναγνώσεις του διάσημου Αστερίξ. Ότι όμως θα τα συναντούσαμε αναγνωστικά και λίγα χιλιόμετρα μακριά μας δεν το περιμέναμε. Γεγονός που μας οδήγησε στη σκέψη πως τελικά έχουμε ακόμα πολλά πράγματα να μάθουμε για τον τόπο μας.

Την παραπάνω σκέψη για το πόσα έχουμε να μάθουμε ακόμα για τον τόπο μας ήρθε να επιτείνει και τα όσα ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους αρχαιολόγους στο φετινό συνέδριο για την Αρχαιολογική Έρευνα  στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2020-2021 και φιλοξενούνται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας μας αναλυτικά.

Διαπίστωση μάλλον αισιόδοξη, διότι δείχνει πως αυτός ο «ανεξερεύνητος τόπος» έχει πολλά να μας δώσει ακόμα. Και όσο μαθαίνουμε για τον τόπο μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιληφθούμε την προοπτική του. Δεν εννοούμε μόνο υλικά αλλά πρωτίστως πνευματικά. Γιατί θεωρούμε πως με τη γνώση θα μπορέσουμε να επιδιώξουμε το ιερό δισκοπότηρο της ανάπτυξης, για το οποίο όλοι μας έχουν «φάει τα αυτιά» αλλά λίγοι μας λένε πραγματικά πώς θα το «ανακαλύψουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.