Ποια στροφη για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;

Ένα χρόνο μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παραμένει στην επικαιρότητα αλλά για λάθος λόγους. H νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τη συμβολή του οποίου σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι πιθανό να ζητήσουν η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες, δεν έχει κάνει σοφότερους όσους προσδιορίζονται ως δημοκράτες σοσιαλιστές αναφορικά με την πολιτική κατεύθυνση που έχει χαράξει. 

Το σκάνδαλο των υποκλοπών τραυμάτισε βαριά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΝΔ. Η δε επίρριψη ευθυνών μεταξύ των δύο με αφορμή το σκάνδαλο της φερόμενης ως δωροδοκηθείσας Ευρωβουλεύτριας ρίχνει λάδι στη φωτιά των υποκλοπών. Πάντως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν έχει αποκλείσει ρητά τη συνεργασία με τη ΝΔ, καίτοι η δήλωσή του πως επιθυμεί να τη στείλει στην αντιπολίτευση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει απορρίψει πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για κυβέρνηση ηττημένων. Ωστόσο, η πραγματικότητα της απλής αναλογικής καθιστά κάτι τέτοιο εφικτό υπό προϋποθέσεις. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα απορρίψει την απομόνωση και θα επιδιώξει να καταστεί ρυθμιστής των εξελίξεων, όπως διαμηνύουν τα στελέχη του, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι μόνο το σκάνδαλο των υποκλοπών που καθιστά απαγορευτική τη συνεργασία με τη ΝΔ. Ακολουθεί διαφωτιστική αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς αντίπαλο, στις εσωκομματικές εκλογές Μαρτίου 2012. Ενάμιση μήνα μετά, στις εθνικές εκλογές Μαΐου 2012, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 833.452 ψήφους από σύνολο 6.476.818 ψηφισάντων. Αν πριν τις εκλογές Μαΐου 2012 οι εκλογείς διέβλεπαν ως πιθανή τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ως τις εθνικές εκλογές Ιουνίου 2012 έπεισε και τους πλέον δύσπιστους. Έτσι, στις εκλογές αυτές το ΠΑΣΟΚ έλαβε 756.024 ψήφους από σύνολο 6.216.798 ψηφισάντων. Πρόκειται για πτώση περίπου 9% από την εκλογική επίδοση του Μαΐου 2012 και πάντως πάνω από διπλάσια της αντίστοιχης πτώσης κατά 4% του συνόλου των ψηφισάντων. 

Τον Ιούνιο του 2012, το ΠΑΣΟΚ σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε τον Ιούνιο του 2013 από την κυβέρνηση συνεργασίας, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκυβέρνησαν για δυόμιση χρόνια. Στις εθνικές εκλογές Ιανουαρίου 2015, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 289.469 ψήφους σε σύνολο 6.330.356 ψηφισάντων. Η εκλογική επίδοσή του σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκε σχεδόν 62%, τη στιγμή που ο αριθμός των ψηφισάντων για την ίδια περίοδο σημείωσε αύξηση σχεδόν 2%. 

Για τον αντικειμενικό παρατηρητή, η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ κατά το 2012 τιμώρησε όσους ανέδειξαν την αρχικώς αναγκαία –για να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη– συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σε στρατηγική επιλογή, ήτοι επιλογή συνεργασίας άνευ όρων και χρονικών ορίων. Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη το αφήγημα ότι οι 152.557 πολίτες που ψήφισαν το ΚΙΔΗΣΟ ήταν όλοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, και πως θα το είχαν στηρίξει εάν δεν είχε μεσολαβήσει η ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, το ΠΑΣΟΚ θα λάμβανε 442.026 ψήφους, οι οποίες αντιστοιχούν σε επίσης μεγάλη πτώση κατά περίπου 41% σε σχέση με την επίδοση του Ιουνίου 2012.

Με άλλα λόγια, τουλάχιστον 313.998 εκλογείς του ΠΑΣΟΚ κατά το 2012 γύρισαν την πλάτη στην ανάδειξη της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ σε στρατηγική επιλογή. Άλλωστε, η πτώση συγκριτικά με την επίδοση του Ιουνίου 2012 συνεχίστηκε και στις εθνικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015, κατά σχεδόν 55%, και παρά την αποχή του ΚΙΔΗΣΟ. Το ΠΑΣΟΚ, τότε ως ΔΗΣΥ, έλαβε 341.732 ψήφους από σύνολο 5.567.930 ψηφισάντων.

Με βάση το πρόσφατο παρελθόν, νέα στρατηγική συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι η ταφόπλακα του πολύπαθου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη, σχηματισμός κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι είναι μαθηματικά εφικτός, δεν αποτελεί εξιλέωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τις δεξιές σελίδες της ιστορίας του, εγκυμονεί δε τον κίνδυνο απορρόφησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι σε ένα δίλημμα το οποίο, κατά την παράδοση της τελευταίας δεκαετίας, τού θέτουν άλλοι, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καλείται να τολμήσει μια ριζοσπαστική στροφή, εγκαταλείποντας τις ιδεολογικές διασυνδέσεις με τον Τρίτο Δρόμο και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ζητούμενο είναι εάν η παρούσα ηγετική ομάδα είναι πρόθυμη και ικανή να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση ή αν η πολυδιαφημισμένη ηλικιακή ανανέωση θα αποδειχθεί αυτοσκοπός.

*Ο Δημήτρης Σαχινίδης είναι Δικηγόρος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.