Καλα τα ειπε

Της Έκδοσης

Το διαίρει και βασίλευε δεν είναι καινούργια τακτική στην πολιτική. Έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πλείστες περιπτώσεις. Σήμερα όμως στις κατ’ επίφαση δημοκρατίες που κάθε διαδικασία γίνεται προσχηματικά, η παραπάνω τακτική είναι σχεδόν «ευαγγέλιο». Έτσι και με το νομοσχέδιο για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Προσπαθεί η κυβέρνηση να βάλει τους μισθωτούς απέναντι από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μας λέει ότι οι πρώτοι είναι νομοταγείς και πληρώνουν, ενώ οι δεύτεροι φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Την καλύτερη απάντηση σε αυτό, νομίζουμε πως, την ακούσαμε από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρη Βερβεσό, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

 «Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του. Με το νομοσχέδιο, ο μισθωτός που είναι στα 12.875 ευρώ θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 2.183 ευρώ. Έχει μια αύξηση 236% πάνω από τον μισθωτό και δεν έχει αφορολόγητο, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει απαλλαγές παιδιών. Άρα το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο συγκρίνει το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. «Από που και ως που ο μέσος όρος του ΚΑΔ, μπορεί να αποτελεί τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία; Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, γιατί ο δικηγόρος δεν έχει τριετίες ή δεν εργάζεται καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα, και συνεπώς δεν μπορεί με τον μέσο όρο του τζίρου, να συγκρίνεται ο δικηγόρος που έχει αβέβαιο εισόδημα με τον μισθωτό. Προανήγγειλε επίσης προσφυγή στο ΣτΕ. Παράλληλα χαρακτήρισε κοροϊδία, την πρόβλεψη ότι θα διενεργείται έλεγχος στην περίπτωση που ο επαγγελματίας αμφισβητήσει το τεκμαιρόμενο εισόδημα, γιατί, όπως τόνισε, ο υπόχρεος θα πληρώνει τον φόρο και θα περιμένει μια τριετία τουλάχιστον για να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλει.

Τα παραπάνω, εννοείται, δεν ισχύον μόνο για τους δικηγόρους αλλά και για άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Το ζήτημα βεβαίως έτσι όπως τίθεται, ποιος δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα σε φόρους, νομίζουμε πως είναι όλως παρελκυστικό, αφού το ζητούμενο θα έπρεπε να ήταν πως θα πληρώνουμε όλοι λιγότερα. Έχουμε άλλωστε ανάπτυξη, ανεβαίνουμε επενδυτικές βαθμίδες και όλα αυτά τα ωραία που ακούμε κάθε μέρα από τα κυβερνητικά στελέχη στις οθόνες μας. Ή μήπως αυτή η ανάπτυξη δεν αφορά τους πολίτες;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.