Περιμενοντας το χωροταξικο για τις ΑΠΕ

Της έκδοσης

Ακόμα ένα Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας ΑΜΘ, ακόμα μια φορά καβγάς για τα αιολικά πάρκα, που το τελευταίο διάστημα μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα συγκεκριμένα συμβούλια.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και φωτοβολταϊκά πάρκα, με πολύ μεγαλύτερα να βρίσκονται στο δρόμο προς την έγκριση. Σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση που τίθεται θέμα με ΑΠΕ, μόνιμη επωδός είναι η δημιουργία χωροταξικού, ώστε να υπάρχει ένας μπούσουλας τόσο για το Συμβούλιο, όσο και για τους επενδυτές, ώστε να ξέρουν πού μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, οχλήσεις και αντιδράσεις.

Δυστυχώς μέχρι τώρα, όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο χωροταξικό δεν φαίνεται να προχωρά, τουλάχιστον όσο γνωρίζουμε εμείς. Έτσι ενώ στα λόγια αναγνωρίζεται η ανάγκη του, στις πράξεις βλέπουμε πως υστερούμε σημαντικά.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που περιμένουμε ένα συγκεντρωτικό πλαίσιο για υποδομές στην Περιφέρεια. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει το μητρώο γεφυρών, που είχε ζητήσει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, λίγες μέρες μετά την πτώση της γέφυρας του Κομψάτου (που θα εκπονούνταν μέσω του ΠΕΠ); Όπως φαίνεται πολλοί, γιατί αυτό το μητρώο δεν το είδαμε ποτέ. Σημειακές παρεμβάσεις που έγιναν (μετά την πτώση και της δεύτερης γέφυρας στην Καβάλα) δείχνουν πως έγιναν έλεγχοι από τις υπηρεσίες, αλλά σίγουρα όλη αυτή η γνώση δεν κωδικοποιήθηκε, πάλι τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε (που ομολογουμένως φαίνεται πως δεν είναι πολλά).

Τώρα θα έρθει το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που θα αφορά και τις γέφυρες, και θα καλύψει αυτό το κενό. Όμως τι γίνεται με το χωροταξικό για τις ΑΠΕ;

Εδώ η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο μπορεί να νομίζει κάποιος. Άλλωστε υπάρχουν ήδη δύο χωροταξικά που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το πιο πρόσφατο, είναι το Περιφερειακό Χωροταξικό, που έγινε νόμος το 2018, μέσα από το οποίο προωθήθηκε η αύξηση της ενεργειακής κάλυψης της ΠΑΜΘ σε ΑΠΕ.

Από πού αυξήθηκε, θα ρωτήσετε. Μα από το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ του 2008, όπου η Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας της Ανατολικής Ροδόπης, που περιλαμβάνει και σημαντικό μέρος του Έβρου, έχει φέρουσα ικανότητα 538 τυπικές ανεμογεννήτριες -ενδεικτικής παραγωγικής ισχύος 1.076 MW.

Βέβαια το συγκεκριμένο χωροταξικό, είναι ξεπερασμένο, όπως φαίνεται και από την σχέση ανεμογεννητριών και ισχύος (υπολογίζει γεννήτριες περίπου 2 MW, όταν αυτές που τοποθετούνται σήμερα ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τα 4 MW) ενώ έχουν γίνει και εργασίες ενίσχυσης της γραμμής, με επίκεντρο τη Νέα Σάντα.

Οπότε δεν μιλάμε για ένα γενικό χωροταξικό, αλλά ένα επικεντρωμένο στις διάφορες περιοχές, το οποίο είμαστε σίγουροι, πως θα πάρει κάποιο χρόνο, και χρειάζεται να προετοιμαστεί το συντομότερο δυνατόν.

Υπάρχει όμως και μια «λύση» πολύ πιο γρήγορη, όχι για την χωροθέτηση των ΑΠΕ, αλλά για να μην απασχολεί τόσο την κοινή γνώμη: η δημιουργία της επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος (ή όπως αυτή ονομαστεί) στην οποία θα συζητούνται όλες οι Περιβαλλοντικές μελέτες. Εκεί, μακριά από το ενοχλητικό φως του Περιφερειακού, θα μπορούν να συζητούνται αυτά τα θέματα με μεγαλύτερη, πως να το πούμε, άνεση. Με τεράστιες επενδύσεις να έρχονται και στα φωτοβολταϊκά, θα έχει ενδιαφέρον πόσο η κοινή γνώμη (όχι εμείς, εμείς τα γράφαμε ακόμα και όταν οι ΜΠΕ ήταν εξόριστες στις επιτροπές) θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για το θέμα, πριν τουλάχιστον, τις δουν να κατασκευάζονται…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.