Κυρια διευθυντρια

«Habemus Papam» αναφωνούν οι ρωμαιοκαθολικοί βλέποντας τον λευκό καπνό που βγαίνει από την Καπέλα Σιστίνα και σημαίνει την εκλογή νέου Πάπα. Σύμφωνα με το Ρωμαιοκαθολικό τυπικό οι Καρδινάλιοι που συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής, το λεγόμενο Κονκλάβιο, απαγορεύεται να φύγουν από το Βατικανό μέχρι να εκλέξουν νέο Πάπα…
 
Προς τι αυτό το μάθημα θρησκειολογίας; Μα φυσικά γιατί οι αναλογίες με τη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών είναι εμφανέστατες. Η μόνη διαφορά είναι ότι η πρώτη διαμορφώθηκε προ αιώνων ενώ η δεύτερη μας πηγαίνει χρόνια πίσω –αν όχι αιώνες. Εν έτει 2016 για να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία μιας διαδικασίας θα πρέπει οι συμμετέχοντες να τελούν υπό απόλυτο καθεστώς απομόνωσης, είναι κάτι που φαντάζει αδιανόητο.
 
Όμως από τη διαδικασία που επελέγη προκύπτουν κι άλλες χρήσιμες αναλογίες. Ας πούμε για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την έννοια της αγοράς. Βασικό επιχείρημα για την εκκίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας –που σωστά έπρεπε επιτέλους να ολοκληρωθεί, όπως και για τα υπόλοιπα ΜΜΕ- βάσει και της περίφημης πλέον έρευνας της Φλωρεντίας, είναι ότι μόνο 4 άδειες «σήκωνε» η ελληνική αγορά. Τι θα γίνει όμως αν αύριο αποφασίσει ότι μόνο 4 μπακάλικα σηκώνει η αγορά;
 
Δεύτερο βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι οι σχέσεις διαπλοκής που αναπτύχθηκαν μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ. Αυτό το τρίγωνο όμως για να διαπλεχθεί θα πρέπει να έχει «πρόθυμους» και στις τρεις πλευρές τους. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες όμως για εξυγίανση του τριγώνου περιορίζονται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στα ΜΜΕ, το πιο αδύναμο δηλαδή κομμάτι του τριγώνου και δύσκολα θα μπορέσουν να επεκταθούν στα υπόλοιπα δύο μέρη.
 
Έτερο επιχείρημα είναι το έλλειμμα αντικειμενικής ενημέρωσης που παρουσιάζουν τα ιδιωτικά κανάλια. Το έλλειμμα όμως αυτό οφείλεται άραγε στο παραπάνω διαπλεκόμενο τρίγωνο ή μήπως στη συστηματική απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων, που ουσιαστικά αφήνει χωρίς «όπλα» τους εργαζομένους;
 
Και τελικά μιας και αναφερθήκαμε στην έρευνα της Φλωρεντίας, άραγε θα υπάρξει αντίστοιχη και για τα 4 δημόσια τηλεοπτικά κανάλια ή εκεί είναι όλα καλώς καμωμένα; Ερώτημα εύλογο αν αναλογιστεί κανείς πως τα προγράμματα των δημοσίων καναλιών είναι απομιμήσεις –πετυχημένες σε κάποιες, αποτυχημένες σε άλλες περιπτώσεις- των ιδιωτικών.
 
Δημοσιογραφικές εκπομπές που ανακυκλώνουν τα ίδια πρόσωπα με αυτά των ιδιωτικών, μπόλικη δόση αθλητικών, ακόμη πιο μπόλικη δόση του αρχείου της ΕΡΤ και όλα αυτά τόσο με χρήματα του ελληνικού λαού όσο και διαφημιστικής «πίτας» ως ακόμη μία από τις ελληνικές «πρωτοπορίες» χρηματοδότησης δημόσιας τηλεόρασης τόσο από τέλη όσο και από ιδιωτικά μέσα, κάτι που δεν συμβαίνει φυσικά στην Ευρώπη.
 
Προς θεού, για να μην παρεξηγηθούμε, δεν ήμουν και δεν είμαι υπέρ του «μαύρου» της ΕΡΤ, όμως αυτό που λέω είναι ότι όταν προσπαθείς να βάλεις τάξη σε αυτό που λέγεται τηλεοπτικό τοπίο, οφείλεις να το κάνεις συνολικά και μάλιστα για «ιπποτικούς» λόγους οφείλεις να ξεκινάς από τα του οίκου σου.
 
Μετά τιμής,
Ο Δαίμων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.