Γκρινια για τα σχεδια βελτιωσης στη Ροδοπη (και μαλλον σε ολη την ΑΜΘ πλην Εβρου)

Της Έκδοσης

Δυσανάλογα γέρνουν οι εγκρίσεις των σχεδίων βελτίωσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, κάτι που ήδη έχει δημιουργήσει ενστάσεις από την πλευρά των αγροτών στη Ροδόπη.

Και αυτό γιατί υπήρξε ειδική μέριμνα στον Έβρο, λόγω των πυρκαγιών, και εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις, εκτός ελάχιστων που δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια.

Όμως αυτό έγινε όχι με αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες, αλλά με την χρήση του υφιστάμενου, που σημαίνει, όπως τόνισε και ο Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής Σπάρτακος, ότι πήραν τα λεφτά από τις υπόλοιπες 4 ΠΕ (Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας) και τα έδωσαν στον Έβρο αντί να αυξήσουν τον προϋπολογισμό της δράσης για να μην υπάρξουν αδικίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο επιλέγονται 157 αιτήσεις προς στήριξη συνολικού ποσού δημοσίας δαπάνης 11.975.397 ευρώ, δηλαδή όλοι οι εγκεκριμένοι φάκελοι, ενώ στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες επιλέγονται 128 αιτήσεις προϋπολογισμού 9.668.197 ευρώ (δηλαδή 29 λιγότερες από ό,τι στον Έβρο), αφήνοντας εκτός 195 επιλαχόντες για ποσό 12.182.062 ευρώ.

Αυτή η ανισοκατανομή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκλέγεται στον Έβρο, είναι μοιραίο να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς στους παραγωγούς που μένουν εκτός.

Ο προϋπολογισμός για τα σχέδια βελτίωσης στην ΑΜΘ ανέρχεται στα 23.300.000 ευρώ, που σημαίνει πως από τις προηγούμενες εγκρίσεις, «περισσεύουν» 1,5 εκατ. ευρώ για να κατανεμηθούν, πιθανότατα μετά τις ενστάσεις, αλλά αυτό το ποσό δύσκολα θα ισορροπήσει τα πράγματα στην Περιφέρεια.

Ο «Σπάρτακος» μιλά για επιπλέον 6-7 εκ. ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Περιφέρεια, και απομένει να δούμε αν θα εισακουστεί η πρόταση, ώστε και οι αγρότες να μην αισθάνονται ότι αδικούνται σε σχέση με τους συναδέρφους τους στον Έβρο, με υπαιτιότητα όχι των ίδιων, αλλά της κυβέρνησης, που εκπληρώνει τις υποσχέσεις της κανιβαλίζοντας την προοπτική άλλων περιοχών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.