Η φρικη της επαναληψης

Της Έκδοσης

Η φράση στο ίδιο έργο θεατές στην Ελλάδα έχει χάσει πλέον το νόημά της. Γιατί πολύ απλά, καθημερινά, μπροστά στα μάτια μας ή τις οθόνες μας, επαναλαμβάνονται παρόμοιες ειδήσεις και περιστατικά. Σε σημείο που πιάνουμε τους εαυτούς μας να δηλώνουμε ολοένα και λιγότερο έκπληκτοι, λες και η φρίκη έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας απέναντι στην οποία αδυνατούμε να πράξουμε.

Ας πάρουμε μόνο τα παραδείγματα των πρόσφατων 24ωρών, ξεκινώντας από την γυναικοκτονία στην Σαλαμίνα, η 6η για το 2023 στην Ελλάδα, συνεχίζοντας με την κακοποίηση και δολοφονία του άτυχου σκύλου στην Αράχωβα και φτάνοντας και στα επεισόδια στον αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό ενός 31χρονου άντρα, ένα ακόμα περιστατικό οπαδικής βίας, λίγους μόλις μήνες μετά την δολοφονία του Μιχάλη από τους Κροάτες Χούλιγκαν. Και μάλιστα όπως αποδείχτηκε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου από «χέρι» ενός 18χρονου παιδιού, που κάνει το όλο συμβάν ακόμα πιο τραγικό.

Και πάλι οι ίδιες αντιδράσεις, παρόμοιες δηλώσεις από τους αρμοδίους, συσκέψεις επί συσκέψεων, καταγγελίες και οργή που ξεχειλίζει στα τηλεοπτικά παράθυρα, και όχι μόνο, ζητώντας δικαιοσύνη.  Δίχως αποτέλεσμα όπως φαίνεται εκ της επανάληψης… πρέπει να ήταν η τρίτη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ετών που η κυβέρνηση προαναγγέλλει μέτρα κατά της οπαδικής βίας, όπως ήταν και η πολλοστή φορά των δηλώσεων καταδίκης και ευαισθητοποίησης απέναντι στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, ενώ ίσως ήταν η πρώτη φορά που επιστρατεύτηκε ειδικό κλιμάκιο της Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής σε ό,τι αφορά την δολοφονία του Όλιβερ, προφανώς λόγω του τόσο ειδεχθούς όπως διαβάζουμε εγκλήματος.

Είναι πλέον τέτοιου αριθμού η επανάληψη των προαναφερθέντων και αντίστοιχων γεγονότων, που υπολειπόμαστε πλέον της λογικής ελπίδας απέναντι στο ανθρώπινο είδος και κυρίως της ελπίδας κάτι, κάποιο μέτρο, μια πολιτική ο,τιδήποτε τέλος πάντων μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί αποτρεπτικά. Όπως βέβαια υπολειπόμαστε της λογικής εξήγησης ότι εφόσον τα όσα έως σήμερα έχουν γίνει φανερά και εκ του αποτελέσματος αποτυγχάνουν, από πλευράς των αρμοδίων αρχών αυτή τη φορά, γιατί δεν πράττουν τελικά διαφορετικά;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.