Η συνταγματικη αναθεωρηση και τα ερωτηματικα περι του επαιοντος, επι παντος επιστητου, λαου

Καινοφανής τουλάχιστον η προδικασία κατά την οποία θα γίνει η διαβούλευση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σύμφωνα με τα όσα ανέλυσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός. Ο λόγος, είπε ο Αλέξης Τσίπας, θα δοθεί και στο λαό για να εκφράσει τις απόψεις του και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί μια διαδικασία κατά την οποία θα «φιλτράρονται» οι προτάσεις που κατατέθηκαν. Βέβαια ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο τελικά οι προτάσεις των πολιτών θα εισακουσθούν. Η πρόσφατη προϊστορία πάντως δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
 
Βέβαια μέσω αυτής της διαδικασία γεννιούνται και επιπλέον ερωτήματα, καθώς για να μπορέσει να σχηματίσει και να εκφράσει άποψη ως προς τα άρθρα που χρήζουν αναθεώρησης θα πρέπει να γνωρίζει, εκτός των άρθρων που επιτρέπεται η αναθεώρηση, κρίσιμες ερμηνευτικές έννοιες. Για παράδειγμα στο άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνεται η θρησκευτική ελευθερία. Η παράγραφος 2 του άρθρου κάνει λόγο για «γνωστή θρησκεία». Πότε μια θρησκεία χαρακτηρίζεται ως «γνωστή» και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει για να χαρακτηριστεί ως γνωστή, αποτελεί αντικείμενο ενός ολόκληρου κλάδου της νομικής επιστήμης που ονομάζεται συνταγματολογία. Και φυσικά αυτή είναι μόνο μια χαρακτηριστική περίπτωση. Πλήθος τέτοιων εννοιών που αποτελούν αντικείμενο ερμηνευτικών αναλύσεων υπάρχουν σε όλη την έκταση του Συντάγματος.
 
Κοντολογίς μπορεί εμφορούμενος από μια προοδευτική «νοοτροπία» ο πρωθυπουργός με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο να επιδιώκει να συμπεριλάβει στη διαδικασία ολόκληρο τον λαό, όμως στις δημοκρατίες το σκαμνί δεν θα έπρεπε να είναι για όλους ίδιο αλλά ύψους αντιστρόφως ανάλογου με το ύψος του ιδιοκτήτη του, ώστε τελικά όλοι ανεβαίνοντας στο δικό τους σταμνί να μπορούν να δουν με την ίδια ευκολία πάνω από τον φράχτη. Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Πλάτωνας για τον ρόλο του επαΐοντα σε μια κοινωνία… Εντάξει είναι ίδιον του ελληνικού λαού να έχει άποψη επί παντός του επιστητού, όμως θέματα που άπτονται τόσο κρίσιμων ζητημάτων όπως είναι το Σύνταγμα ενός κράτους, ο καταστατικός χάρτης δηλαδή μιας χώρας, θα έπρεπε να προσεγγίζονται με μια μεγαλύτερη σοβαρότητα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το Σύνταγμα στην Ελλάδα των μνημονίων είναι το μόνο νομοθέτημα που άντεξε στη λαίλαπα αυτών. Τα παραδείγματα πολλά, ένα από αυτά που έτυχε και ευρείας δημοσιότητας είναι η ανατροπή της περικοπής των μισθών για τους ενστόλους.
 
Καινοφανής είναι όμως η διαδικασία και για έναν ακόμη λόγο, αφού οι εξαγγελίες της αναθεώρησης και η προτεινόμενη «ατζέντα» τέθηκαν στο τραπέζι δια στόματος του πρωθυπουργού, διαφορετικά δηλαδή τόσο ως προς τον θεσμό όσο και προς τη διαδικασία από αυτό που ορίζει το Σύνταγμα για τα περί αναθεώρησης…
 
Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές και κατά τι «παραμορφωτικές»…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.