O Bασιλης Καρρας του Κομοτηναιου ερευνητη δρ Αντωνη Λιαπη

Ένα εξαιρετικό ανθρωπολογικό κείμενο για την επιρροή του τραγουδιστή, μουσικού και στιχουργού Βασίλη Καρρά

Ένα εξαιρετικό ανθρωπολογικό κείμενο για την επιρροή του τραγουδιστή, μουσικού και στιχουργού Βασίλη Καρρά  –συμπεριφερειακού συμπολίτη, αφού καταγόταν από το Κοκκινοχώρι του Δήμου Παγγαίου Καβάλας– στη γείτονα Βουλγαρία χάρισε στους αναγνώστες του λογαριασμού του στο fb ο συγγραφέας, ερευνητής και ιδρυτής του  Μουσείου Καλαθοπλεκτικής δρ Αντώνιος Λιάπης, αναθυμούμενος τις περιπέτειες του ερευνητικού του ταξιδιού για τα μυστικά της καλαθοπλεχτικής στη Βουλγαρία, όπου τα πάντα κύλησαν μαγικά όταν ο ίδιος συνειδητοποίησε ποιος είναι ο αγαπημένος τους κ. Καπάς!!!


«ΤΟ ΑΛΥΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ … ΚΑΠΑ!

Τον Βασίλη Καρρά τον «γνώρισα» μέσω της μετα-κομμουνιστικής Βουλγαρίας. Αρχές της δεκαετίας 1990, μόλις είχε γκρεμιστεί το κομμουνιστικό καθεστώς του Ζίφκωφ. Η είσοδος στη γειτονική χώρα ήταν ευχερέστερη. Την ίδια περίοδο γνώριζε την κορύφωσή της η μανιώδης συλλογή καλαθιών των Ρωμά, για το, υπό σύσταση, Μουσείο Καλαθοπλεκτικής στην Κομοτηνή. Η νότια Βουλγαρία ήταν το Ελντοράντο της καλαθοπλεκτικής.

Δεν έμεινε χωριό για χωριό που να μην είχα επισκεφθεί. Αν θυμάμαι καλά, για πρώτη φορά, στο Τεκέτο, πλησίασαν το αυτοκίνητό μου τρεις Ρωμά, χτυπώντας δυνατά το παράθυρο και μου έκαναν επιτακτικό νεύμα να ανοίξω. Το έκανα με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς η σκληρή παραβατικότητα, ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά θέριζαν. Η επιτόπια έρευνα –τότε–  ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση, όπως πολλές φορές δυστυχώς διαπίστωσα εγώ προσωπικά και … το αυτοκίνητό μου! Με έντονο ύφος ζητούσαν κασέτες (εκείνες τις παλιές με τις μαγνητοταινίες/δεν υπήρχαν τότε cd) με τραγούδια του έλληνα τραγουδιστή «Καπά»! Και επαναλάμβαναν ξανά και ξανά με βεβαιότητα το όνομα «Καπάς». Ούτε ο εξ Ελλάδος Ρωμ συνοδός μου μπορούσε να λύσει το μυστήριο. Ποιος ήταν τέλος πάντων αυτός ο «Καπάς», γνωστός σε ένα ξεχασμένο από τον Θεό, οικισμό της νότιας Βουλγαρίας; Παρόμοια σκηνή επαναλήφθηκε σε πολλά χωριά, όπως και στην κοιτίδα της καλαθοπλεκτικής, το Καρατζόβο.

Γύρισα στην Ελλάδα με το σαράβαλο, αλλά ηρωϊκό χιουντάι μου (το οποίο για χάρη της έρευνας έφθασε μέχρι τις όχθες του Δνείστερου στα Μολδαβο-Ουκρανικά σύνορα), γεμάτος με μοναδικά καλάθια, άπειρες πληροφορίες και υλικό για το διδακτορικό μου.

Πάντα, όμως με τριβίλιζε στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ποιος ήταν αυτός ο τραγουδιστής Καπάς, που τόσο γνωστός ήταν σε όλα τα μήκη και πλάτη των αμέτρητων τσιγγάνικων ομάδων της νότιας Βουλγαρίας;

Το Μέγα Μυστήριο λύθηκε στην Κομοτηνή. Εν συντομία: κάποιος έλλην ρωμ, με επιχειρηματικό πνεύμα, την εποχή εκείνη, που όλοι παρανόμως αντέγραφαν κασέτες με τραγούδια και πλημμύριζαν όλες τις λαϊκές αγορές και κάθε είδους παράνομο κύκλωμα, είχε αντιγράψει κασέτες του Βασίλη Καρρά και πάνω στη συσκευασία έβαλε την ασπρόμαυρη φωτογραφία του, αλλά για κάποιο άγνωστο γλωσσικό λόγο, αντί να βάλει στο επίθετο το γράμμα –ρ- (Καρράς) αυτός έγραψε Καππάς, και μάλιστα σε …διεθνή γραφή, στα αγγλικά: Kappas.  Έτσι, σε εκείνη τη λίθινη εποχή της πληροφόρησης, χωρίς διαδίκτυο, ο καημένος ο Καρράς, από κάποιον αγράμματο και αναλφάβητο επιχειρηματία του πεζοδρομίου, αλλά με διεθνή δράση, έγινε Καππάς (Kappas).

Στα επόμενα ταξίδια μου, στο αυτοκίνητο υπήρχαν πάντα δεκάδες κασέτες του «Καππά» οι οποίες απέκτησαν μεγαλύτερη ανταλλακτική αξία ακόμα και από τα σκληρά γερμανικά μάρκα της εποχής και πλέον ένας ποταμός καλαθιών έρρεε, χάρη στη μαγική φωνή του Καππά. Τον άκουγες πλέον παντού, από τα παλιά κασετόφωνα της εποχής σε όλη τη Βουλγαρική Θράκη, σε όλους τους οικισμούς των Ρωμά.

Έκτοτε, και εγώ, συμπεριλήφθηκα με τιμή, στους αμέτρητους ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ θαυμαστές του.

Αιωνία σου η μνήμη!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.