Η αγνωστη ιστορια μιας γυναικας που γεννηθηκε στην Κομοτηνη

Της Μαρίας Δήμου*

Την ιστορία της Sabiha Tansuğ, μιας γυναίκας που γεννήθηκε στην Κομοτηνή, επέστρεψε στην Πόλη αλλά στη συνέχεια το έργο της την ανέδειξε ως σημαντική προσωπικότητα για όλο τον κόσμο, αναδεικνύει με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Μαρία Δήμου, προτρέποντας να γνωρίσουμε αυτή τη γυναίκα που γεννήθηκε στην πόλη μας.

Γράφει λοιπόν η κ. Δήμου:

«Η Sabiha Tansuğ γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1933 κι έζησε εδώ μέχρι το 1941, οπότε η οικογένειά της μετανάστευσε στην Τουρκία. Ο πατέρας της ήταν δημόσιος υπάλληλος του οθωμανικού κράτους και η μητέρα της κόρη εμπόρου αγά. Ήρθαν στη Θράκη μετά την κατοχή από τους Άγγλους της  Πόλης γύρω στο 20. Η ίδια λέει πως ζούσαν σε ένα αγρόκτημα με μεγάλο κήπο, με δέντρα και λουλούδια. Μάθαινε οθωμανικά από μικρά βιβλιαράκια που έφταναν στα χέρια τους από την Τουρκία. Ο πατέρας της τότε έγινε δάσκαλος του χωριού και με τη μητέρα της προσέφεραν εθελοντική εργασία στα γύρω χωριά. Θυμάται λέει καθαρά το ταξίδι της μετανάστευσης κι επιστροφής στην Τουρκία και το πέρασμα του Έβρου μέσα σε άμαξες μαζί με άλλους ανθρώπους αλλά και ζώα, κότες και σκύλους.

Η Sabiha είναι μια σημαντική προσωπικότητα, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά για όλον τον κόσμο, για δύο λόγους.

Πρώτα γιατί το πρόσωπο της είναι το μοναδικό γυναικείο πρόσωπο που δεν έχει σχέση με πολιτική ή ιστορικά γεγονότα και κοσμεί επιφάνεια νομίσματος. Το 1968 η Sabiha οργάνωσε την πρώτη της έκθεση με κεφαλομάντηλα που είχε συλλέξει κατά την πολύχρονη περιήγησή της στην Ανατολία. Όταν ο διευθυντής του Τουρκικού νομισματοκοπείου επισκέφτηκε την έκθεση ζήτησε από την Sabiha να ποζάρει με το νυφικό κεφαλομάντηλο των γυναικών της Άγκυρας. Αυτό το πορτρέτο κόσμησε το 1970 το κέρματα των 50 kuruş.

Η συλλογή της Sabiha ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο. Διοργάνωσε εκθέσεις με τα κεφαλομάντηλα της Ανατολίας στην Ιαπωνία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο, στην Κολονία, στο Ρότερνταμ και αλλού. Αν και εξέφρασε την επιθυμία της να ιδρυθεί μουσείο για να στεγάσει τα 2700 κομμάτια της συλλογής, το Υπουργείο Πολιτισμού της το αρνήθηκε.  Μέχρι που το 2010, με την ανακήρυξη της Πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Sabiha  με τη βοήθεια και τη στήριξη φίλων της ενοικίασε ένα διαμέρισμα στο Meçidiyeköy και εκθέτει εκεί κεφαλομάντηλα από τον 16ο αι. μέχρι το 1950. (Sabiha Tansuğ Sanat ve Kültür Evi)

Ένας  ακόμα λόγος  που θα πρέπει να θυμόμαστε την Sabiha Tansuğ είναι η αναγέννηση του καφενείου στο λόφο του Piyer Loti στο Eyup της Πόλης. Πάνω στον ιστορικό λόφο με τη μαγευτική θέα στον Κεράτιο κόλπο υπήρχε το καφενείο όπου ο Γάλλος αξιωματικός Pierre Lotty συνήθιζε να περνά τις ώρες του και να αναπολεί τον μεγάλου έρωτα. Όταν το 1964 η Sabiha έφτασε εδώ, ο τόπος ήταν εγκαταλελειμμένος. Αποφάσισε να δημιουργήσει εκεί ένα παραδοσιακό τουρκικό καφενείο αναγεννώντας την κουλτούρα που συνοδεύει τον καφέ. Τις φορεσιές των καφετζήδων, τα φλιτζάνια και τα μπρίκια, την εστία αλλά και τις συζητήσεις, τις παρέες. Το καφενείο στο λόφο του  Piyer Loti συγκέντρωνε για χρόνια τον καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό κόσμο της Πόλης. Ήταν σημείο αναφοράς κάτω από την καθοδήγηση της Sabiha.

Πόσοι όμως γνωρίζουν την ιστορία αυτής της γυναίκας που γεννήθηκε στην Κομοτηνή! Ας την προσθέσουμε στον κατάλογο των σημαντικών προσώπων που έχουν γεννηθεί εδώ. Αξίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον μας».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.