Η Μπαμπω… μιλησε για ολους στην Ξυλαγανη

Της Έκδοσης

Κατά την παράδοση, το Μπάμπιντεν, που αναβίωσε στην Ξυλαγανή, αλλά και σε άλλα χωριά προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία, δεν αποτελούσε μόνο ευκαιρία για γλέντι, αλλά και για την αναστροφή των ρόλων αντρών και γυναικών: οι άντρες έμεναν στο σπίτι, και οι γυναίκες έβγαιναν έξω και γλεντούσαν.

Παράλληλα αναλάμβαναν και όλους τους ρόλους που, στην εποχή τους, ήταν παραδοσιακά αντρικοί, μεταξύ αυτών και της διοίκησης του οικισμού.

Αυτό το κομμάτι, με τις αλλαγές που έφεραν τα χρόνια στους ρόλους αντρών και γυναικών, έχει ατονήσει, όμως το πνεύμα του ζει, και φαίνεται πως συγκεντρώθηκε στην Μπαμπω, τον ρόλο της οποίας είχε η κ. Αναστασία Βαλαβανάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου, όταν και η πομπή της Μπάμπως έφτασε στο κέντρο της Ξυλαγανής κατά την αναβίωση του εθίμου.

Εκεί βρέθηκε ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου, και χαιρέτισε την Μπάμπω, που του ζήτησε να κάνει κάτι και αυτός, αλλά και όλοι οι πολιτικοί του τόπου, ώστε να γυρίσουν οι νέοι στους οικισμούς που πλέον ερημώνουν, και να κάνουν παιδιά

«Να δίνετε δουλειά στους νέους ανθρώπους, και να μας μείνουν στον τόπο μας και να μας κάνουν πολλά παιδιά» ανέφερε, επισημαίνοντας πως η ευθύνη ανήκει στους πολιτικούς, Δημάρχους, Κοινοτάρχες, Περιφερειάρχες και Βουλευτές, που πρέπει να κοιτάξουν λίγο την νεολαία για να μείνει στον τόπο της.

Δεν ξέρουμε αν η παραίνεσή της έπιασε τόπο, όμως τα λόγια της, μάλλον έρχονται από την ψυχή όλων αυτών των προσφυγικών οικισμών, που πλέον βλέπουν όλο και λιγότερες οικογένειες, και βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της εγκατάλειψης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.