Για το Παλαιο Δικαστικο Μεγαρο Κομοτηνης

Της Έκδοσης

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον το δελτίο τύπου της Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη σε ερώτηση που κατέθεσε ενώπιον της Κομισιόν ζητώντας την προστασία 200 επιβλητικών κτιρίων, σημαντικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Θεσσαλονίκη δια της διάθεσης κονδυλίων για την διάσωσή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με το δελτίο τύπου στην απάντησή της η Βουλγάρα Ευρωπαία Επίτροπος, υπογράμμισε ότι διατέθηκε ποσό ύψους 27 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση της διατήρησης ιστορικών κτιρίων μέσω της πρωτοβουλίας «ΔΙΑΤΗΡΩ» για την Ελλάδα, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω δράσεις για τη στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 274 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων και του προγράμματος δίκαιης μετάβασης.

Η εν λόγω πρωτοβουλία στηρίζει παρεμβάσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορική αξία με πρωταρχικό στόχο την ενεργειακή αναβάθμισης τους σε συνδυασμό με τη λειτουργική επανένταξή τους και τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. 

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο πλαίσιο των περιφερειακών προγραμμάτων και του προγράμματος δίκαιης μετάβασης προβλέπονται περαιτέρω δράσεις για τη στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 274 εκατ. ευρώ.

Δεν διαφωνούμε καθόλου με την επισήμανση της κ.Σπυράκη για την ανάγκη προστασίας των προαναφερθέντων κτιρίων της συμπρωτεύουσας, που «βρίθει» άλλωστε αρχιτεκτονικών και ιστορικών «διαμαντιών» σε επίπεδο υποδομών, απευθείας ωστόσο μας ήρθε στο μυαλό η περίπτωση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Δίχως βέβαια να γνωρίζουμε επακριβώς τις προϋποθέσεις των εν λόγω προγραμμάτων, ωστόσο δεν θα μπορούσε ένα έστω εκ των προαναφερθέντων να αποτελέσει το χρηματοδοτικό εργαλείο για την διάσωση και επανένταξή του στην καθημερινότητα της πόλης; Ή υπολείπεται άραγε σε αρχιτεκτονική και ιστορική αξία;

Αυτό που σίγουρα υπολείπεται είναι το ξεκάθαρο πλαίσιο ιδιοκτησίας του για να διεκδικήσει μια τέτοια χρηματοδότηση, γεγονός που διεκδικείται εδώ και χρόνια, μεταξύ άλλων και από τον Δήμο Κομοτηνής η παραχώρηση στον οποίο έχει αναδειχθεί ως η προσφιλέστερη επιλογή. Θα γίνει κάτι ή θα μιλάμε για ένα – και περισσότερα – χρηματοδοτικά εργαλεία χαμένα;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.