Για το βιβλιο

Διάβαζα προχθές ότι ο ιστορικός εκδοτικός οίκος ΚΑΚΤΟΣ  του Οδυσσέα Χατζόπουλου μεταφέρθηκε στην πλατεία  Αγ. Ειρήνης, στο κέντρο της Αθήνας και έγινε BOOKBAR. Αυτή η νέα τάση όπου οι μειωμένες πωλήσεις του βιβλίου συμπληρώνονται από τις αυξημένες πωλήσεις καφέ και ποτών τείνει  να γίνει θεσμός  σε όλη τη χώρα.

Θυμάμαι  πώς ήταν η  εικόνα  πριν από δεκαπέντε μόλις χρόνια, προτού ξεκινήσει αυτή η καταστροφική οικονομική κρίση. Μια βιβλιαγορά σφύζουσα με ετήσια έκδοση άνω των 10.000 βιβλίων και κύκλο εργασιών 200 εκ. ευρώ. Θυμάμαι, Σάββατα κυρίως, πελάτες να κατακλύζουν τα βιβλιοπωλεία και με την αγορά όχι ενός αλλά πολλών τίτλων, να φεύγουν ευτυχείς με γεμάτες σακούλες. Θυμάμαι τους μεγάλους μας συγγραφείς να κάνουν 40-50 επανεκδόσεις. Θυμάμαι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με την καινοτόμο Μυρσίνη Ζορμπά να χαράσσει νέους δρόμους γι’ αυτό το πνευματικό προϊόν, κύριο φορέα μετάδοσης της γνώσης δια μέσου των αιώνων. Θυμάμαι να αποτελεί σπουδαίο γεγονός και να προκαλεί ατέλειωτες συζητήσεις η επανεμφάνιση στα γράμματα κάποιου «αγαπημένου» συγγραφέα με νέο του βιβλίου.  Θυμάμαι, θυμάμαι, θυμάμαι….

Και τη σήμερον ημέρα, τι; Η παραγωγή βιβλίων έπεσε κάτω του μισού και αντίστοιχα και ο τζίρος. Ιστορικοί εκδοτικοί οίκοι έκλεισαν ή υπολειτουργούν. Μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων πτώχευσαν. Οι επώνυμοι Έλληνες συγγραφείς έχουν περιορισθεί στην επανέκδοση μόνον 5-6 φορές των βιβλίων τους. Νέοι, ταλαντούχοι δημιουργοί αδυνατούν να προωθήσουν τη δουλειά τους ει μη μόνον μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σε αντίθεση, μεγάλη άνοδο έχουν οι αυτοεκδόσεις όπου  «ιδίοις χρήμασι»  μπορεί να τυπώσει κανείς εύκολα το δημιούργημά του. Παράλληλα, η αγορά σιγά σιγά αποκτά ολιγοπωλιακή μορφή με 4-5 μεγάλους παίκτες να επιβάλλουν τα προϊόντα τους και οι νέοι αξιόλογοι οίκοι να προσπαθούν κάνουν τις επιτυχίες με μεταφράσεις βραβευμένων αγγλόφωνων, κυρίως, βιβλίων που έλαβαν τα Booker, τα Pulitzer, ή κάθε άλλης μορφής διάκριση.

Το βιβλίο, αυτή η Γουτεμβέργια εφεύρεση, αντί να κερδίζει, όπως θα ήταν αναμενόμενο λόγω της αυξανόμενης εγγραμματοσύνης, χάνει τη δυναμική του. Δεν αποτελεί πλέον το κυρίαρχο μέσο της ανάπτυξης των πνευματικών μας οριζόντων. Και ειδικά στην Ελλάδα μας, που εκφράζεται μέσω αυτής της μικρής σε αναγνωστικό κοινό αλλά τόσο μεγάλης σε ιστορικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο γλώσσας, η πτωτική πορεία του επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την όλη εικόνα της πατρίδας μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Υπάρχει άραγε τρόπος να ανατραπεί αυτή η πτωτική πορεία;  Του βιβλίου; Της γλώσσας μας; Της ουσιαστικής γνώσης…;

*Ο Ανδρέας Καφετζής είναι ιδιοκτήτης του βιβλιοκαφέ Kafka στην Αλεξανδρούπολη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.