Απαιτουνται ξεκαθαρες απαντησεις

Για τα διαμειφθέντα στο ΔΠΘ

Ύποπτες οι σιωπές ενίοτε. Πολύ δε περισσότερο όταν αφορούν σε πρωτόγνωρα γεγονότα για την Θράκη και το ΔΠΘ και δη μια από τις Σχολές της που ειδικά για την Ροδόπη δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι «σύστησε» στην τοπική κοινωνία και την φοιτητιώσα νεολαία της τον τρόπο των δημοκρατικών διεκδικήσεων στους δρόμους.

Θα έπρεπε άραγε η διοίκηση του Πανεπιστήμιου να τοποθετηθεί για τα όσα συνέβησαν τη Δευτέρα στη Νομική Σχολή; Θα απαντήσει τελικά στο ερώτημα αν ήταν αυτή που κάλεσε την αστυνομία όπως η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ισχυρίζεται; Ή αν ισχύει αυτό που είπε ο Κοσμήτορας της Σχολής σε τηλεοπτική του εμφάνιση πως οι φοιτητές απευθύνθηκαν στον υπουργό ΠΡΟΠΟ και έτσι παρενέβη η αστυνομία; Κάτι που η φοιτητική παράταξη έσπευσε να διαψεύσει. Και γιατί σε κάθε περίπτωση αφήνεται από τους καθ’ ύλην αρμοδίους αναπάντητο το κύριο και βασικό ερώτημα, εκθέτοντας ενδεχομένως συνολικά την πανεπιστημιακή κοινότητα, ακόμα ακόμα και την τοπική κοινωνία; Όποια από τις τρεις και να είναι η απάντηση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Και μπορεί να μας οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Πάντως λίγες ώρες πριν τα γεγονότα της Νομικής σαν τραγική ειρωνεία η Σύνοδος των Πρυτάνεων εξέδιδε μια ακόμα ανακοίνωση, από τις πολλές των τελευταίων ημερών, φροντίζοντας να καταφερθεί εναντίον όσων στρέφονται κατά των διοικήσεων των πανεπιστημίων.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται βίαιες επιθέσεις από συγκεκριμένες ομάδες κατά των προσώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα ΑΕΙ. Παράλληλα εκδηλώνονται παρεμβάσεις εισαγγελικών αρχών και πυκνώνουν οι αναφορές και τα δημοσιεύματα από ορισμένα Μ.Μ.Ε. που στρέφονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των οργάνων και των προσώπων που ασκούν διοίκηση στα ΑΕΙ, καταλογίζοντας τους τουλάχιστον ολιγωρία, αν όχι σκοπιμότητα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω ανακοίνωση.

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταδικάζει κάθε μορφής επίθεση εναντίον του Δημόσιου Πανεπιστημίου και θεωρεί ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου, σε μια κρίσιμη περίοδο ιδιαίτερα εν όψει της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση που καλεί όλους τους εμπλεκόμενους «να εγκαταλείψουν τη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και μετάθεσης ευθυνών προς όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης στα Πανεπιστήμια και να δουν την κρίση αυτή ως μια ευκαιρία για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων».

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται και συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο της για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αυτή η αυτοαναφορικότητα η μεγαλοστομία και η τόσο σιγουριά μάλλον το αντίθετο μας κάνει να πιστεύουμε (ειδικά αυτή η προτροπή να δούμε την κρίση σαν ευκαιρία που την έχουμε ακούσει τόσες πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν μας) και σίγουρα στην περίπτωσή μας δεν ήταν κάποιος άλλος τρίτος που επιχείρησε να διαβάλει το Πανεπιστήμιο και τη Διοίκησή του.

Γι’ αυτό και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου οφείλει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Ως αν μη τι άλλο η καθ’ ύλην αρμόδια…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.