Το πανεπιστημιο κοινωνος του αγωνα για την εξαλειψη της βιας κατα των γυναικων

Εκδήλωση του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών

Με βασικό σύνθημα τα λεγόμενα της γνωστής βυζαντινολόγου και ιστορικού Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ «το μόνο αντίδοτο στην κρίση είναι η παιδεία» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 27 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών η εκδήλωση με τίτλο «Οικογένεια, Κοινωνία και Εκπαίδευση: Ο ρόλος τους στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών».
 
Μία εκδήλωση με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της κ. Κερατσώς Γεωργιάδου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος ακριβώς σε επιβεβαίωση των λεγομένων της ελληνίδας ιστορικού, και με κύριο στόχο την ενημέρωση της φοιτητιώσας νεολαίας του Τμήματος, και όχι μόνο, γυναίκες και άντρες, για την μηδαμινή ανοχή απέναντι στα φαινόμενα βίας αλλά και τους τρόπους εξάλειψής της.
 
Μία εκδήλωση με εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα η οποία πλαισιώθηκε από ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες που ασχολούνται με την καταπολέμηση της βίας, κατά των γυναικών, αλλά και εν τη ευρεία έννοιά της, όπως οι  κ.κ.Ευστρατία Γκουντουδάκη και Ελισάβετ Λιούρτα, κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο αντίστοιχα του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κομοτηνής, ο αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης και πρώην φοιτητής του Τμήματος κ.Μιχαήλ Σεβδυνίδης, ο οποίος μίλησε για το έργο των αστυνομικών αρχών στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας καθώς και η κ. Βάσω Θεολόγη, Διδάκτορας Εγκληματολογίας και ειδική επιστήμων της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε και για τη βία αλλά και τις όψεις της θυματοποίησης δια  μέσου των νέων τεχνολογιών.
 

Γυναίκες που δημιούργησαν αλλά παρέμειναν στην ανωνυμία

 
Η εκδήλωση άνοιξε με την κ. Κερατσώ Γεωργιάδου η οποία μέσα από παραδείγματα γυναικών πρωτοπόρων, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, που εφηύραν, δημιούργησαν και σε αντιπαράθεση με άντρες συναδέλφους τους τα ονόματά τους παραμένουν στην αφάνεια, θέλησε να καταδείξει τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων αλλά και να εμπνεύσει τον σεβασμό ιδίως των αντρών ακροατών της εκδήλωσης, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε και η διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Στέλλα Θεολόγου η οποία στην συνέχεια ανέπτυξε και πρότεινε δράσεις για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών.
 
Ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του τραγουδιού «Αχ Ελένη» του γνωστού τραγουδιστή Δήμου Αναστασιάδη σε στίχους του Θρακιώτη καλλιτέχνη Χρόνη Αηδονίδη που οι διοργανωτές «συνέδεσαν» με ένα από τα πιο τραγικά και πρόσφατα περιστατικά ακραίας κακοποίησης, αυτό της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, για να ακολουθήσει η ομιλία της προέδρου του Τμήματος κ.Μαρίας Δημάση με τίτλο «Πώς θα ραγίσει το γυαλί…;».
 
Ο εκπαιδευτικός και δραστήριος καλλιτεχνικά Κώστας Μαυρίδης με το μονόπρακτο «Το ιερό θηλυκό» αποτέλεσε και τον επίλογο της εκδήλωσης, κατά την διάρκεια της οποίας στους παρευρισκομένους μοιράστηκαν πορτοκαλί κορδελάκια,το χρώμα σύμβολο της εκστρατείας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.