Πρωτοπορο το Μεταπτυχιακο Σπουδες στην Τοπικη Ιστορια του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας Κομοτηνης

Θα μετασχηματιστεί σε μεταπτυχιακό για την Τοπική Ιστορία, τον Πολιτισμό και την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Ξάνθης και Πληροφορικής Καβάλας

Συνολικά 64 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών: «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία – Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής στην Κομοτηνή.

Σημαντικός ο ρόλος της τοπικής ιστορίας

Την τελετή άνοιξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τον σημαντικό αριθμό των μεταπτυχιακών που εκπονήθηκαν αναδεικνύοντας τη τοπική ιστορία και την έρευνα, κάτι που θεωρεί ελπιδοφόρο, γιατί η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι η παιδεία και η ιστορία, που έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο.

Για αυτό συνεχάρη όσους έλαβαν το μεταπτυχιακό τους δίπλωμα, τους προέτρεψε να κάνουν και διδακτορικά, όσο και αν φαίνονται άπιαστο όνειρο καθώς και τους δικούς τους ανθρώπους που τους υποστήριξαν.

Έπλεξε δε το εγκώμιο των καθηγητών του Τμήματος, το οποίο βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο με την επικείμενη συγχώνευση με τα άλλα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, σημειώνοντας πως δεν τους χωρίζει τίποτα, αλλά θα αγωνιστούν και το ένα θα το έχουν δυναμικό, όπως ήταν και το Ιστορίας και Εθνολογίας, ενώ στάθηκε στη σημαντική συμμετοχή ιερέων της τοπικής Εκκλησίας στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, φωτίζοντας πτυχές της ιστορίας της τοπικής Εκκλησίας.

Κλείνει ένας κύκλος 8 ετών

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Γιώργος Τσιγάρας, αφού ευχαρίστησε το Μητροπολίτη για την αφειδώλευτη στήριξη που προσφέρει στο ίδρυμα, σημείωσε πως το διεπιστημονικό και το τοπικό στοιχείο του Μεταπτυχικού το δένουν με τη Θράκη.

Όταν το ξεκίνησαν πριν από 8 χρόνια, η σκέψη τους ήταν μια οπτική της μελέτης και της έρευνας της Θράκης στη διαχρονία της, που αποτέλεσε όμως μόνο την αφορμή, με την τοπική ιστορία του κάθε τόπου και της κάθε κοινωνίας, των τοπικών μνημείων.

Όλοι οι απόφοιτοι πήραν μια καλή γεύση τι σημαίνει τοπικότητα και τι διεπιστημονικότητα, με το μεταπτυχιακό να ολοκληρώνει τον κύκλο του, και συνεχίζει με την διεπιστημονικότητα, αλλά θα επεκτείνει τους ορίζοντές του, και θα ονομάζεται «Τοπική Ιστορία, Πολιτισμός και προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις και ψηφιακές εφαρμογές» που θα πατήσει στις βάσεις που τέθηκαν τα προηγούμενα 8 χρόνια, διευρύνοντας τον ορίζοντα και τις συνεργασίες, μιας και θα συνεργαστούν με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ, και το Τμήμα Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ, σύντομα του ΔΠΘ, στην Καβάλα.

Το Τμήμα έχει προσφέρει πολλά, και θεωρεί πως και σε άλλη μορφή, οι διδάσκοντες θα δώσουν όλη την ψυχή τους για να μπορέσει να προχωρήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.