Το 1ο Διεθνες Συνεδριο του Τμηματος Κοινωνικης Εργασιας ανοιγει τις πορτες του

Σε επιστήμονες που ασχολούνται με τους τομείς της κοινωνικής αποστέρησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παιδικής προστασίας

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα: Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα διοργανώνει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), το Κέντρο Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Essex και τη Διεθνή Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW)  ως επίτιμο συν-διοργανωτή, τον Δήμο Κομοτηνής και με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ.
 
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στη Πανεπιστημιούπολη του Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, με στόχο την ανάδειξη των πολιτικών και των παρεμβάσεων στην περίοδο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση του φάσματος των προβλημάτων που αυτή προκαλεί. 
 
Περισσότεροι από 500 σύνεδροι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης αναμένεται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ τις 110 φτάνεις και οι εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκειά του και θα συνθέσουν όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος , μία δέσμη προτάσεων που θα αφορούν τόσο στην πρακτική, όσο και στις μεθόδους και την αλλαγή της πολιτικής σε καίρια ζητήματα όπως αυτό της αποϊδρυματοποίησης που θα συζητηθεί εκτενώς. Συγκεκριμένα τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια των εργασιών του, σχετίζονται κυρίως με την κοινωνική αποστέρηση (φτώχεια, ανεργία, κ.α.) με έμφαση στην παιδική προστασία, αλλά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με έμφαση στα παιδιά και την οικογένεια

Χαρακτηριστικό άλλωστε θέμα που θα συζητηθεί και στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος είναι το πώς τα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν μέσα σε μια κοινωνία που είναι σε μετάβαση ή σε κρίση, χωρίς να υφίσταται τις αρνητικές επιπτώσεις. Όπως εξήγησε ο ίδιος «υπάρχουν πολλά παιδιά που για κάποιους λόγους αδυνατούν να ενταχθούν στην κοινωνία, να ακολουθήσουν την εκπαίδευση, εγκαταλείπονται για διάφορους λόγους, ψυχολογικούς των γονέων, κοινωνικούς ή άλλους λόγους και χρειάζονται υποστήριξη» για να επισημάνει πως τα όσα συμβαίνουν στην παιδική ηλικία επηρεάζουν και την ενήλικη ζωή τους. «Αν λοιπόν φροντίσουμε τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι οι επαγγελματίες που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την παιδική προστασία, τότε θα ενταχθούν στην κοινωνία και θα μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή με νόημα» συνέχισε για να υπογραμμίσει πως «χρειάζεται να δούμε με δημιουργικότητα, με υποστήριξη πώς θα μεγαλώσουν αυτά παιδιά που για κάποιους λόγους βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση».

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας

Η διοργάνωση αυτή είναι η πρώτη υπό την σκέπη του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας γεγονός καθόλου τυχαίο σύμφωνα με τον ίδιο για ένα τμήμα που πλέον «απέκτησε φτερά». «Τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε υπό μορφή κάποιας κατεύθυνσης μέσα σε ένα ευρύτερο τμήμα, όμως από τον Σεπτέμβριο και μετά ξεκινήσαμε το νέο τμήμα με νέο πρόγραμμα σπουδών, με νέους στόχους» εξήγησε για να υπογραμμίσει πως «το γεγονός ότι μπορούμε να διοργανώνουμε αυτό το συνέδριο είναι κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, όχι μόνο με την τοπική κοινωνία, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, στον πανελλαδικό χώρο και στο ευρωπαϊκό χώρο. Ήμασταν έτοιμοι. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε με την ορμή που ξεκινήσαμε».
 
Ο τίτλος του συνεδρίου είναι επεξηγηματικός και των ενοτήτων που θα ακολουθηθούν κατά τις εισηγήσεις, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των εργασιών του συνεδρίου αφορά και στα παράλληλα στρογγυλά τραπέζια και εργαστήρια, βιωματικού χαρακτήρα, που θα δώσουν την δυνατότητα στους συμμετέχοντες  να μπουν μέσα και να μάθουν από την εμπειρία.
 
Ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων καθιστά δύσκολη την συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη όπως εξήγησε ο κ.  Πουλόπουλος συγκεκριμενοποιώντας το «κοινό» της εν λόγω διοργάνωσης στους επαγγελματίες της κοινωνικής φροντίδας και ψυχικής υγείας ή και της νομικής επιστήμης. Απώτερος στόχος δε αυτής όπως τον τοποθέτησε ο ίδιος είναι «τα συμπεράσματα να πάνε εκεί που πρέπει. Σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, όχι μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο».
 

Ενδεικτικά οι θεματικές περιοχές του Συνεδρίου είναι οι εξής:

A. Κοινωνική εργασία με παιδιά σε περιβάλλον κοινωνικής αποστέρησης
Β. Κοινωνική πολιτική, οικονομική κρίση και παιδική προστασία
Γ. Πολιτικές προστασίας δικαιωμάτων παιδιών και αντιμετώπισης της αποστέρησης

Το συνέδριο απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στις επιμέρους θεματικές του, ή να συνεισφέρουν με μια διάλεξη σε κάποιο από τα πεδία του.

Το Πρόγραμμα και ο σύνδεσμος του Συνεδρίου.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.