Ενα παιχνιδι κανει ευκολοτερη την κατανοηση των ενεργειακων αναγκων μας

Ιωάννης Πραγγίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ «Μαθαίνουμε να επιλέγουμε πιο αποδοτική ηλεκτρική συσκευή, να κάνουμε καλύτερη διαχείριση στην κατανάλωση και το δικαίωμα στην επισκευή των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών»

Να μας βοηθήσει να κάνουμε καλύτερες επιλογές όσο αφορά την χρήση της ενέργειας στην καθημερινότητά μας, φιλοδοξεί το πρόγραμμα EVIDENT, που αποτελεί μια συνεργασία στην οποία συμμετέχει το ΔΠΘ, μέσω του κ. Ιωάννη  Πραγγίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Ο κύριος στόχος του EVIDENT είναι να μεταφράσει τις παρεμβάσεις σε συμπεριφορές, σε πολιτικές για την καθημερινότητα, που θα έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές ωφέλειες.

Το πρόγραμμα έχει δύο κύρια στοιχεία, μια πλατφόρμα, μέσω της οποίας διερευνώνται οι αποφάσεις που παίρνουν οι χρήστες σε θέματα ενέργειας, καθώς και το Serious game, ένα παιχνίδι στο οποίο οι χρήστες διατηρούν το εικονικό τους σπίτι, και τον κάτοικό του, άνετο, ικανοποιώντας βασικές ανάγκες όπως πείνα, ζεστασιά και υγιεινή, παρακολουθώντας παράλληλα την οικονομική και ενεργειακή τους κατανάλωση, ενώ καλούνται να ανταποκριθούν στη βλάβη μιας συσκευής.

Οδηγός στο νέο περίπλοκο περιβάλλον

Όπως τόνισε ο κ. Πραγγίδης, το EVIDENT είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος Horizon 2020, και έχει συνεισφέρει σε πάρα πολλούς τομείς που έχουν να κάνουν με τους καταναλωτές και την ενέργεια, σε αυτό το νέο πολύπλοκο περιβάλλον που εξελίσσεται, ένδειξη του οποίου είναι μεταξύ άλλων και τα χρωματιστά τιμολόγια.

«Τα επόμενα χρόνια θα δούμε αυτό που λέμε flexibility market. Δηλαδή πλέον η αγορά ενέργειας θα γίνει πιο πολύπλοκη, οι καταναλωτές θα πρέπει να παίρνουν πιο πολλές αποφάσεις για το πόσο θα καταναλώσουν κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή» σημείωσε, εξηγώντας πως βασικός σκοπός σε ό,τι κάνουν είναι να μπορέσουν να καταστίσουν όσο το δυνατόν πιο απλά τα πράγματα για τους απλούς καταναλωτές, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. 

Για αυτό και δημιούργησαν το παιχνίδι, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης, με ομάδες να παίζουν το παιχνίδι και να τους δίνουν ανατροφοδότηση, για να μπορέσουν να το τροποποιήσουν, να το αλλάξουν, να το κάνουν πιο  θελκτικό στους καταναλωτές.

Δικαίωμα στην επισκευή

Ένας από τους στόχους του παιχνιδιού, είναι και η προώθηση του δικαιώματος στην επισκευή των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια.

«Μαθαίνουμε πως να επιλέγουμε την πιο αποδοτική ηλεκτρική συσκευή, πώς να κάνουμε καλύτερη διαχείριση στην κατανάλωση του ρεύματος, αλλά  κυρίως να ενισχύσουμε το αίσθημα και το δικαίωμα στην επισκευή των ηλεκτρικών  οικιακών συσκευών» σημείωσε, για αυτό και δημιούργησαν ένα εικονικό περιβάλλον σπιτιού στο οποίο ο χρήστης καλείται να κάνει διάφορες καθημερινές δουλειές, όπως να μαγειρέψει, να πλύνει ρούχα, να ρυθμίσει τον θερμοστάτη, να  δει τηλεόραση,  να κινείται, κλπ.

Κάποια στιγμή μια ηλεκτρική συσκευή χαλάει, εμφανίζει κάποιο πρόβλημα, εμφανίζεται ένας τεχνίτης,  και ο χρήστης θα πρέπει να διαπραγματευτεί την αντικατάσταση ή την επισκευή της συσκευής του.

Δίνονται διάφορες επιλογές, ο χρήστης επιλέγει, και μέσα από τη συλλογή δεδομένων από όλη τη διάδραση του χρήστη με το παιχνίδι, δίνουν εξατομικευμένες συμβουλές, τι έχει κάνει λάθος, τι θα  μπορούσε να επιλέξει καλύτερα.

Συλλέγοντας δε αυτά τα δεδομένα, μπορούν και οι ίδιοι, σημείωσε ο κ. Πραγγίδης, να συλλέξουν δεδομένα και να εξάγουν χρήσιμα και γενικευμένα συμπεράσματα, με σκοπό να ενημερώσουν και να συμβάλλουν στη χάραξη  μελλοντικών πολιτικών σχετικά με την κατανάλωση της ενέργειας, και  φυσικά με το δικαίωμα στην επισκευή.

Καλύτερες επιλογές και εξοικονόμηση χρημάτων

Δυστυχώς πλέον οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε να διαβάσουμε ένα φυλλάδιο ή οδηγίες, για αυτό και πιστεύουν πως ο τρόπος αυτός ενημέρωσης είναι ψυχαγωγικός και πιο ελκυστικός για τους περισσότερους ανθρώπους. «Είναι  ένας τρόπος για να μάθουμε περισσότερα πράγματα που μας ενδιαφέρουν και μπορούν να  μας οδηγήσουν  σε καλύτερες επιλογές και προφανώς σε εξοικονόμηση χρημάτων» εξήγησε.

Αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρώσει ένα σημαντικό αριθμό από ανωνυμοποιημένα δεδομένα, ενώ συνεργάζονται και με μεγάλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν παρατηρήσει πως το  70% των  ανθρώπων επιλέγει το λάθος συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας, παρόλο που ακόμα δεν έχουν ακόμα αρκετά δεδομένα όσο αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια, γιατί προφανώς είναι πάρα πολύ νωρίς.

Στα δεδομένα όμως από το 2017 μέχρι και το 2023, το 70% των ανθρώπων  κάνει λάθος χρήση ενέργειας και επιλέγει λάθος συμβόλαια. Αυτό δείχνει πως υπάρχουν  περιθώρια βελτίωσης, με  σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και την καλύτερη χρήση της ενέργειας, που δεν είναι άπειρη.

«Και άπειρα να είναι  τα χρήματα των καταναλωτών, η ενέργεια δεν είναι άπειρη,  οπότε χρειάζεται  λελογισμένη χρήση της ενέργειας για να έχουμε ενεργειακή ασφάλεια και  να  μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα, ειδικά τώρα αυτό το διάστημα με την κλιματική  αλλαγή που τα προβλήματα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο» ανέφερε ο κ. Πραγγίδης.

Αναζητώντας την πραγματικότητα

Το υψηλό ποσοστό των λάθος συμβολαίων ενέργειας, συμβαδίζουν με ευρήματα άλλων σημαντικών μελετών για άλλες αγορές, όπως είναι τα ασφαλιστικά συμβόλαια ή τα συμβόλαια υγείας, όπου επίσης παρατηρείται πως ένα τεράστιο ποσοστό  ανθρώπων επιλέγει το λάθος συμβόλαιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αδιαφορία, έλλειψη κατανόησης, έλλειψη χρόνου για διεξοδική μελέτη των όρων, για αυτό και χρειάζεται σε αυτό τον πολύπλοκο κόσμο να παρουσιάζουν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο απλά και κατανοητά.

«Τα πανεπιστήμια μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Δεν είμαστε από την  πλευρά των επιχειρήσεων, ούτε από την πλευρά των καταναλωτών. Είμαστε με την πλευρά της αναζήτησης της πραγματικότητας, της αλήθειας και να συμβάλουμε στο πόσο αυτό να γίνει καλύτερο» ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Πραγγίδης σημείωσε πως όσο αφορά το παιχνίδι, αυτή τη στιγμή προσπαθούν να βελτιώσουν τα γραφικά, να προσθέσουν επιλογές, όπως τα χρωματιστά τιμολόγια που αποτελούν νέα εξέλιξη, ώστε να μην είναι εκτός πραγματικότητας, και θα ενημερώσουν όταν θα είναι ξανά διαθέσιμη η εφαρμογή για να μπορεί ο κόσμος να κάνει χρήση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.