Σημαντικο βημα οι προτασεις του DUTH to the people

Πέντε προτάσεις για το παρόν και το μέλλον των καμένων περιοχών του Έβρου εγκρίθηκαν στην εκδήλωση του ΔΠΘ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν αυτή τη διάδραση με τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών τα μέλη του Πανεπιστημίου

Τις πέντε, από τις δέκα προτάσεις που κλήθηκαν να αξιολογήσουν, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει το ΔΠΘ για την ανασυγκρότηση του Έβρου μέσω του προγράμματος DUTH to the people επέλεξαν οι εκπρόσωποι φορέων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών που βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο του Τμήματος Ιατρικής, στην Πανεπιστημιούπολη Δραγάνας στην Αλεξανδρούπολη.

Το καινοτόμο project προτάθηκε από την Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ και υλοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, με σκοπό την ενίσχυση ερευνητικών δράσεων και στόχευση, στην παρούσα χρονική περίοδο, την άμβλυνση επιπτώσεων των πυρκαγιών που έπληξαν τη Θράκη το περασμένο καλοκαίρι.

Οι δέκα προτάσεις από τα τμήματα του Πανεπιστημίου που προκρίθηκαν, παρουσιάστηκαν από τους συμμετέχοντες στους αξιολογητές, που αξιολόγησαν τόσο την παρουσίαση, όσο και τη σύνδεση προβλημάτων και λύσεων, την ομάδα εφαρμογής, τη σαφήνεια τόσο της μεθοδολογίας όσο και των αποτελεσμάτων, κατά πόσο θα βοηθήσουν στις αλλαγές συμπεριφορών αλλά και θα έχουν βιώσιμα αποτελέσματα.

Το DUTH to the people θα είναι πάντα εδώ

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε μετά την καταστροφική πυρκαγιά» σημείωσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, μια πυρκαγιά που άγγιξε τις εγκαταστάσεις όπου έγινε η εκδήλωση.

Στρατηγική του Πανεπιστημίου, πέρα από την εξωστρέφεια, την διεθνοποίηση και την ανάπτυξή του, είναι στην δεύτερη πεντηκονταετία του, να σταθεί δίπλα στην κοινωνία, και να αποδείξει στην πράξη πως είναι ένα κοινωνικά ευαίσθητο πανεπιστήμιο.

«Ένα Πανεπιστήμιο που ενδιαφέρεται για ό,τι γίνεται γύρω του, έχει τα χαρτιά του ανοιχτά στην κοινωνία και προσπαθεί να οργανώσει και να αξιοποιήσει όλη την πληροφορία που διαθέτει» τόνισε, πλέκοντας το εγκώμιο όλων όσων ενεπλάκησαν και υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια, φτάνοντας στην αξιολόγηση από τον ίδια την κοινωνία των προτεραιοτήτων, που αυτές θα χρηματοδοτηθούν.

«Οι ειδικοί λένε πως οι αναπτυγμένες κοινωνίες, κρίνονται σε ένα σημείο, στην περίοδο μετά την κρίση» σημείωσε, δηλαδή οργανώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την καταστροφή, και καταφέρνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατρέψουν την κατάσταση και όλες τις συνθήκες που δημιούργησε μια φυσική καταστροφή.

«Καλούμαστε σήμερα να αποδείξουμε, ότι είμαστε μια ποιοτική κοινωνία, με δείκτες που το αποδεικνύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το DUTH to the people θα το συναντήσουν όλοι πολλές φορές τα επόμενα χρόνια, και ελπίζει πως θα υπάρχει και μετά από αυτούς.

«Κάθε φορά που θα χρειάζεται να παρέμβουμε, θα το ακούτε συνεχώς» και είναι στρατηγική τους επιλογή να το αναπτύξουν αλλά και αν το προσφέρει στην κοινωνία για να το αναπαράγει.

Από την πλευρά της η  Καθηγήτρια κ. Μαρία Μιχαλοπούλου μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ επισήμανε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά μόνο την σύνδεσή του Πανεπιστημίου με την κοινωνία, αλλά και με την εσωτερική δομή του πανεπιστημίου, μιας και σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησαν τις διαδικασίες, συντονίστηκαν για να δημιουργήσουν τις προτάσεις, που θα έχουν σύντομο χρονικό διάστημα εφαρμογής και άμεσο αντίκτυπο.

Τέλος ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας κ. Γεώργιος Μπρούφας τόνισε πως οι δέκα προτάσεις που παρουσιάστηκαν έχουν αξιολογηθεί με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, και η επιστημονική τους αριστεία και πρωτοτυπία έχει ήδη κριθεί σε προηγούμενη φάση, ζητώντας την αξιολόγηση των πολιτών και των φορέων για το πώς καλύπτουν τις ανάγκες.

Ποιες προτάσεις εγκρίθηκαν

Οι αξιολογήσεις σε όλες τις προτάσεις ήταν πολύ υψηλές, κάτι που σύμφωνα με τους διοργανωτές ανέδειξε την ποιότητα τους και τη δυναμική που δημιουργήθηκε από αυτές.

Την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε η πρόταση για τη δημιουργία ενός εργαλείου για την αναγνώριση των ευάλωτων περιοχών σε πλημμύρα και διάβρωση, μετά από πυρκαγιές, με τον τίτλο PEFI (Post-fire Erosion and Flood prone Identification framework), που θα έχει εφαρμογή στην περιοχή του Έβρου που επλήγη από την πυρκαγιά το 2023.

Το έργο περιμένουν να έχει αποτελέσματα βιώσιμα με μακρά διάρκεια, με δυνατότητα της εφαρμογής της έρευνας σε οποιαδήποτε περιοχή με παρόμοιες συνθήκες, άμεση αξιοποίηση από άλλες περιφέρειες, χώρες και τη δυνατότητα για Εξέταση και ενσωμάτωση επιτυχημένων & βέλτιστων πρακτικών.

Η δεύτερη πρόταση αφορούσε την Μελέτη της παρουσίας Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων (ΠΑΥ), που παράγονται μετά από τις πυρκαγιές, σε τρόφιμα, που παράγονται στην περιοχή του Έβρου, που έχει σαν στόχο τον προσδιορισμό των τιμών ΠΑΥ σε δείγματα γάλακτος και μελιού του Νομού Έβρου και η σύγκρισή τους με τον Καν. αριθ. 2023 / 915 (ΕΕ) για τον καθορισμό των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων για συγκεκριμένες ουσίες που επιμολύνουν τα τρόφιμα.

Αυτό θα γίνει με συλλογή δειγμάτων μελιού από ντόπιους μελισσοκόμους (τουλάχιστον 15 διαφορετικές περιοχές του Νομού Έβρου) και 100 δειγμάτων φρέσκου αγελαδινού γάλακτος (από 10 διαφορετικούς τοπικούς παραγωγούς).

Τρίτη σε σειρά ήρθε η πρόταση για την Ποσοτικοποίηση του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρών λόγω μεταβολής της βλάστησης μετά από την εμφάνιση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ΠΕ Έβρου τον Αύγουστο, ενώ τέταρτη η πρόταση για την εκτίμηση της διακινδύνευσης των κινδύνων από την απόσπαση βράχων σε απότομες πλαγιές στις πληγείσες εκτάσεις, μετά την απώλεια της βλάστησης.

Η τελευταία πρόταση που χρηματοδοτείται είναι το έργο Post-Fire Insects, το οποίο στοχεύει στην καταγραφή της εξέλιξης των κοινοτήτων εντόμων στις πληγείσες περιοχές στην περιοχή του Έβρου, και στη σύσταση διαχειριστικών πρακτικών για την ταχεία αναγέννηση της φυτοκοινότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.