Τα μυστικα της γραφης των αρχαιων «ξεκλειδωνει» το Εργαστηριο Παπυρολογιας και Παλαιογραφιας του ΤΕΦ

Οι φοιτητές του έμαθαν να γράφουν σε παπύρους, όστρακα, μολύβδινα ελάσματα και κατασκεύασαν πινακίδες και φυλαχτά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρακτική άσκηση των φοιτητών του Εργαστηρίου Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, με τους φοιτητές να έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γράψουν σε πάπυρο, όστρακα και μολύβδινα ελάσματα, να κατασκευάσουν πινακίδες και φυλαχτά αλλά και να φτιάξουν πορτρέτα Φαγιούμ.

Το Εργαστήριο Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος δέχθηκε συνολικά 12 φοιτητές στο χειμερινό και εαρινό εξάμηνο, για να εκπονήσουν την πρακτική τους άσκηση.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στις υλικές παραμέτρους που ορίζουν την αρχαία ελληνική γραφή αλλά και ζωγραφική και να αναπαραγάγουν πιστά αντίγραφα αρχαίων τεκμηρίων.

Έτσι, κατασκεύασαν το δικό τους μελάνι και τους δικούς τους «καλάμους» ή χρησιμοποίησαν αντίστοιχα εργαλεία για να γράψουν, να ζωγραφίσουν και να χαράξουν αρχαία κείμενα και μορφές. Δημιούργησαν επίσης τα κατάλληλα υποστρώματα (παπύρους, όστρακα, σφραγίδες, ξύλινες πινακίδες, μολύβδινα ελάσματα) που έγιναν φορείς των κειμένων τους.

Επέλεξαν, με τη βοήθεια του προσωπικού του Εργαστηρίου, κείμενα από όλο το ειδολογικό εύρος της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και εικόνες από τα πορτραίτα Ελλήνων που βρέθηκαν στην Αίγυπτο ή απεικονίστηκαν σε τοιχογραφίες και δημιούργησαν πιστά, κατά το δυνατόν, αντίγραφα των αρχαίων αυτών κειμένων και εικόνων.

Όπως τονίζουν τα μέλη του εργαστηρίου, το σημαντικότερο αποτέλεσμα της δουλειάς τους ήταν ότι μπόρεσαν να έλθουν σε επαφή όχι μόνον με τα κείμενα και τη βιβλιογραφία τους, αλλά να κατανοήσουν σε βάθος τις παραμέτρους που ορίζουν τον κόσμο των κειμένων. Οι φοιτητές εμπλούτισαν την προηγούμενη γνώση τους και προσέθεσαν σε αυτήν και ειδικότερες γνώσεις και δεξιότητες που ασφαλώς θα τους βοηθήσουν στην περαιτέρω προαγωγή της επιστήμης της φιλολογίας.

Τόσο οι φοιτητές όσο και οι εκπαιδευτές χαρακτήρισαν πολύ θετική, γόνιμη και εποικοδομητική τη συνεργασία αυτή, η οποία αναλήφθηκε για πρώτη φορά από το Εργαστήριο Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας. Η εμπειρία πραγμάτωσής της προσφέρει έδαφος για την συνέχεια στο μέλλον αλλά και τη διεύρυνσή της στο τοπικό επίπεδο και την συμπερίληψη και άλλων πεδίων, όπως την κατασκευή παπύρων, περγαμηνών, χειρογράφων και κωδίκων κ.ά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.