Παραμενει το μυστηριο: Ποιος «καλεσε» την αστυνομια στο ΔΠΘ;

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ διαψεύδει τον Κοσμήτορα της Νομικής

Παρέμβαση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Αναπάντητο παραμένει σχεδόν τέσσερα 24ωρα μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, ποιο ήταν το πρόσωπο εκείνο που τηλεφώνησε στις αρχές για να επέμβει και να άρει την κατάληψη.

Σε νέες δηλώσεις του την Τρίτη στο OneTv ο κ. Χρυσομάλλης υποστήριξε ότι η έφοδος δεν ήταν απόφαση ούτε του ίδιου ούτε του πρύτανη του ΔΠΘ αλλά αποτέλεσε κυβερνητική παρέμβαση από πρώην απόφοιτο του πανεπιστημιακού ιδρύματος και νυν υπουργό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσομάλλης είπε:

«Η επέμβαση στη Νομική σχολή Κομοτηνής, η οποία ήταν στην μία από τις επτά πανεπιστημιακές σχολές που ήταν κατειλημμένες στο πανεπιστήμιο, σας θυμίζω ότι 5 τμήματα της πολυτεχνικής στην Ξάνθη είναι κατειλημμένα εδώ και δέκα μέρες, και μαζί με εμάς, ξεκίνησε κατάληψη και η ιατρική της Αλεξανδρούπολης, όπου τα πράγματα ενδεχόμενα να είναι πιο σοβαρά γιατί μπορεί η κατάληψη να θίγει και την λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου που εξυπηρετεί όλο το λαό της Θράκης. Τώρα γιατί έγινε στην Νομική Θράκης; Νομίζω ότι επιβλήθηκε από τα πάνω. Ήταν μία κυβερνητική απόφαση, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μετά από μεσολάβηση αποφοίτου μας και σημερινού υπουργού. Μέχρι εκεί μπορώ να πω».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Κοσμήτορα την Τρίτη, όπου έκανε λόγο για επιστολή που έστειλαν φοιτητές της σχολής στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την κατάληψη, ενώ όταν ερωτήθηκε για το ποιος κάλεσε τελικά την αστυνομία στο ΔΠΘ, δηλώσει πως «εγώ δεν έχω αρμοδιότητα να καλέσω την Αστυνομία, την είχε είτε ο πρύτανης είτε η Αστυνομία αυτεπαγγέλτως».

Φώτης Μάρης: «Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από υπουργό»

Την επομένη, στην ίδια τηλεοπτική συχνότητα ωστόσο εμφανίστηκε ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος ουσιαστικά διέψευσε τα όσα είπε ο κ. Χρυσομάλλης.

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου αν πήρε τηλέφωνο αυτός την αστυνομία ο κ. Μάρης απάντησε: «Κατηγορηματικά όχι. Κανένας από τις Πρυτανικές Αρχές. Άλλωστε σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο δεν έχει την αρμοδιότητα αυτή, ούτε μονομελές όργανο, ούτε άλλα στελέχη της διοίκησης να πράξουν κάτι τέτοιο».

Ερωτώμενος για τον ρόλο του κοσμήτορα ο κ. Μάρης αποκρίθηκε πως «ο κοσμήτορας ήταν εκεί σε όλη τη διαδικασία. Από την έναρξη της κατάληψης το πρωί μέχρι και το κομμάτι της μη διεξαγωγής των εξετάσεων και της μεγάλης αντίδρασης από τους φοιτητές που ήθελαν να δώσουν εξετάσεις. Το κομμάτι αυτό συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία απ’ ό,τι καταλαβαίνω». Ενώ για το αν η παρέμβαση προήλθε από υπουργό της κυβέρνησης ο πρύτανης του ΔΠΘ υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο εγώ γνωρίζω είναι ότι σίγουρα δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από υπουργό στην περίπτωση αυτή. Κατηγορηματικά όχι και θεωρώ ότι είναι πέρα από κάθε λογική αυτό».

Ο κ. Μάρης επανέλαβε πως «κανένας από τις Πρυτανικές Αρχές, δηλαδή ο Πρύτανης, οι Αντιπρυτάνεις και τα όργανα της κεντρικής διοίκησης δεν πήρε τηλέφωνο τις αρχές». Όπως επίσης ότι «σε ό,τι αφορά το κομμάτι της παρέμβασης υπουργών, κατηγορηματικά όχι». «Από εκεί και πέρα» έσπευσε να συμπληρώσει «ναι αμέσως μετά τη μη ολοκλήρωση των εξετάσεων υπήρχαν καταγγελίες από τους φοιτητές οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δώσουν εξετάσεις. 400 φοιτητές ήταν που δεν έδωσαν εξετάσεις».

«Από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα, θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες από τους φορείς που διεξάγουν την έρευνα ποιο είναι το πρόσωπο που κάλεσε τις αρχές. Μόνο από εκεί μπορεί να προέλθει η πληροφορία έγκυρα» τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρύτανης του ΔΠΘ.

Να σημειωθεί ότι δική μας επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή με τον Κοσμήτορα της Νομικής και τον Πρύτανη του ΔΠΘ, παρά τις επανειλημμένες επί ημέρες προσπάθειές μας.

Παύλος Μαρινάκης: «Η επιχείρηση έγινε μετά από μηνυτήρια αναφορά του κοσμήτορα»

Στο θέμα παρενέβη και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, καθώς οι δηλώσεις του κ. Χρυσομάλλη τον «καθιστούσαν» έναν από τους πιθανούς υποψηφίους.

«Η επιχείρηση, που μακάρι να μη χρειαζόταν, έγινε μετά από μηνυτήρια αναφορά του κοσμήτορα. Η συνέχεια μας δημιουργεί απορίες», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Διερωτήθηκε ειδικότερα γιατί ενώ, όπως τόνισε προκύπτει από το δελτίο της Αστυνομίας ότι η παρέμβαση έγινε μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών, ο κ. Χρυσομάλλης στη συνέχεια «ενώ έκανε το καθήκον του, στη συνέχεια φοβούμενος τις μειοψηφίες, μη έχοντας σθένος, έριξε το μπαλάκι στους φοιτητές του, που αυτή τη στιγμή είναι στόχοι αυτών των μειοψηφιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στη συνέχεια: «Δεν είμαστε πολλοί απόφοιτοι της Νομικής Κομοτηνής στο υπουργικό συμβούλιο. Είμαι ένας εξ αυτών. Δεν έγινε παρέμβαση». Τόνισε πάντως ότι επικροτεί κάθε εφαρμογή του νόμου και σχολίασε «μακάρι να είχαμε ως φοιτητές και εμείς ένα νομικό πλαίσιο για να μη χάνουμε εξάμηνα», προκειμένου να μη δημιουργηθεί εντύπωση ότι διαφωνεί με την επέμβαση της Αστυνομίας.

«Ο κ.Χρυσομάλλης όμως, επειδή ξέρει ότι πέταξε λάδι στον ανεμιστήρα, δεν ονομάτισε. Τον καλώ να ανακαλέσει ή να ονοματίσει για να έχει τις έννομες συνέπειες, που γνωρίζει πολύ καλά ως έγκριτος νομικός», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης. Επικαλέστηκε δε τις δηλώσεις του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, Φώτη Μάρη, πως «κανένας υπουργός δεν κάλεσε τα ΜΑΤ να επέμβουν στην κατάληψη».

Ο κ. Μαρινάκης κατέληξε, πάντα σε αιχμηρό ύφος: «Επίκειται μία σημαντική νομοθέτηση και χρειάζεται να είμαστε στην ίδια σελίδα. Και οι ακαδημαϊκοί να υποστηρίξουν αυτή τη νομοθέτηση και να μη βάζουν πλάτη σε όσους παρανομούν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.