Πρεσβης της Ελληνικης Γλωσσας και του Πολιτισμου το Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας

28 φοιτητές από 8 διαφορετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα από όλη την Ευρώπη γνωρίζουν την Κομοτηνή και τη Θράκη

Στην Κομοτηνή βρίσκονται όλη αυτή την εβδομάδα 28 φοιτητές από 7 ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού και από το ΔΠΘ συμμετέχοντας στο πρώτο Μεικτό Εντατικό Πρόγραμμα ERASMUS+ (Erasmus+ Blended Intensive Programme-BIP) του ΔΠΘ με Τμήμα διοργάνωσης το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Greek Language and Culture (Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός)», με την εναρκτήρια εκδήλωσή του να λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων, ενώ θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, με μαθήματα το πρωί, και δράσεις τις απογευματινές ώρες.

Η εναρκτήρια τελετή πλαισιώθηκε από μία μικρή συναυλία Αρχαίας Ελληνικής Λύρας με σολίστ την κ. Ευαγγελία Κοψαλίδου,  μέλος ΕΔΙΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π..Θ.

Σημαντικό το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα

Το συγκεκριμένο ΒΙΡ είναι το πρώτο που γίνεται στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, με συντονιστές  την Επ. Καθηγήτρια κ. Άννα Μαστρογιάννη και τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Τσομή.

Όπως τόνισε ο κ. Τσομής, τα προγράμματα αυτά αποτελούν μια νέα προσέγγιση στο Erasmus+, με αυτό του Τμήματος Φιλολογίας να είναι το δεύτερο που λαμβάνει χώρα στο ΔΠΘ.

Ως Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, ανέλαβαν να θέσουν ως θέμα την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό, μιας και έχουν πολλές συνεργασίες με πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης επάνω στην κλασική αλλά και την νεοελληνική φιλολογία. Έτσι μέσω του γραφείου Erasmus του κάθε πανεπιστημίου βρήκαν φοιτητές που ενδιαφέρονταν να παρακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα, με τους 28 φοιτητές να διδάσκονται σε αυτό το πρόγραμμα από τους διδάσκοντες νεοελληνικής φιλολογίας των ξένων πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Βέβαια στην οργάνωση αυτή τους βοήθησε η εμπειρία που έχουν αποκτήσει από το θερινό σχολείο, αλλά και πολλές άλλες δράσεις εξωστρέφειας τις οποίες διοργανώνουν ή συμμετέχουν.

Ανάδειξη του πλούτου της γλώσσας και του πολιτισμού

Η δια ζώσης διαδικασία στο πλαίσιο του BIP είναι από τη φύση της εντατική, σημείωσε από την πλευρά της η κ. Μαστρογιάννη, μιας και στην εβδομάδα που θα βρίσκονται στην Κομοτηνή, τις πρωινές ώρες  οι συμμετέχοντες παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, (Επίπεδα Α1 – Γ1) και τα απογεύματα σε δραστηριότητες που φέρνουν τους μαθητές πιο κοντά στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Έτσι τη Δευτέρα πριν την εναρκτήρια εκδήλωση, πραγματοποιήσαν έναν ιστορικό περίπατο στην πόλη της Κομοτηνής, την Τρίτη πραγματοποίησαν ένα εργαστήριο για τους μύθους της Θράκης, την Τετάρτη θα επισκεφτούν την Μαρώνεια, την Πέμπτη τα Άβδηρα και την Παρασκευή θα συμμετέχουν σε σεμινάριο εκμάθησης ελληνικών χορών στο ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, όπου θα μάθουν για τη σημασία του χορού στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Άλλωστε στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως κλειδί για την κατανόηση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, ο οποίος  αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής κληρονομιάς και τονώνει την αίσθηση της ευρωπαϊκής συνείδησης.

Ελπίδα τους δε είναι πως θα μπορέσουν να συνεχίσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2027 όταν και ολοκληρώνεται η τρέχουσα προγραμματική περίοδος του Erasmus.

Μοναδική εμπειρία για τους φοιτητές

Το πρόγραμμα πλαισιώνουν φοιτήτριες/φοιτητές και διδάσκουσες/διδάσκοντες από 8 Πανεπιστήμια: το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Sofia University “St Kliment Ohridski” (Βουλγαρία),  το University of Bucharest (Ρουμανία), το University of Napoli (Ιταλία), το University of Murcia (Ισπανία), το University of Saarbrücken (Γερμανία),  το University of Ljubljana (Σλοβενία) και το University of Tirana (Αλβανία).

Για την εμπειρία τους, αλλά και τους λόγους που τους ώθησαν να ασχοληθούν με την νεοελληνική φιλολογία μίλησαν, σε άπταιστα ελληνικά, ο Ιωακείμ και η Ιωάννα Άρτεμις, προπτυχιακοί φοιτητές από τη Ρουμανία.

Ο Ιωακείμ τόνισε πως γνωρίζοντας καλά ελληνικά ήδη, θέλησε να τα βελτιώσει, για αυτό και όταν το πανεπιστήμιο του έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα Erasmus, όπου θα είχε την δυνατότητα να εξασκήσει τα Ελληνικά του, τόσο με τους Έλληνες, όσο και με τους ξένους φοιτητές, δήλωσε αμέσως συμμετοχή.

Θεωρεί δε πως προγράμματα σαν και αυτό βοηθούν ιδιαίτερα να επικοινωνήσεις και να αποκτήσεις ευχέρεια με τη γλώσσα, από τα καταστήματα μέχρι και τις ταβέρνες.

Όσο για τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την νεοελληνική φιλολογία, τόνισε πως αγαπά αληθινά την Ελλάδα και την γλώσσα της κάτι που αισθάνεται κάθε φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας, με το πρόγραμμα να αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία.

Από την πλευρά της η Ιωάννα Άρτεμις, παρόλο που ζει και φοιτά στη Ρουμανία, έχει ζήσει αρκετά χρόνια όταν ήταν μικρότερη στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, και παρόλο που επέστρεψαν στην Ρουμανία, δεν τα εγκατέλειψε ποτέ, γιατί αγάπησε τη γλώσσα, αλλά και τον πολιτισμό της χώρας και τους ανθρώπους της.

Θέλησε όμως να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για να γνωρίσει την Κομοτηνή, γιατί δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη Θράκη, και ήθελε πολύ να μάθει περισσότερα για αυτή.

Παράλληλα αποτέλεσε και ευκαιρία να βελτιώσει περαιτέρω τα Ελληνικά της, και να συναντήσει φοιτητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με αυτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.