Αναδιαρθρωση σημαινει συγχωνευση για τα Τμηματα της ΣΚΑΣ ΔΠΘ

Ένα Τμήμα θα γίνουν τα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας, Παρευξεινίων Χωρών

Διαμαρτύρονται τα μέλη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στις προωθούμενες αλλαγές

Στις πληροφορίες που έρχονταν εδώ και μια βδομάδα με το «σταγονόμετρο» για την περίφημη ενίσχυση του ΔΠΘ περιλαμβάνονταν γενικά και αόριστα και η αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Για το περιεχόμενο αυτής της αναδιάρθρωσης οι γνωρίζοντες κρατούσαν μέχρι τώρα σιγήν ιχθύος, περιμένοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου. Ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας έρχεται όμως να δώσει μορφή σε αυτή την περιβόητη αλλαγή, αποκαλύπτοντας πως τελικά αναδιάρθρωση σημαίνει συγχώνευση. Τα τρία τμήματα της Σχολής, ήτοι το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών θα γίνουν ένα τμήμα. Ως δικαιολογία για αυτή τη συγχώνευση προβάλλεται η χαμηλή επιλεξιμότητα από νέους φοιτητές που παρουσίασαν τα δύο τελευταία τμήματα  τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί την αντίδραση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, η Συνέλευση του οποίου εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Στο ψήφισμα προβάλλονται οι λόγοι της διαφωνίας, κάνοντας λόγο για αντιφατική ενέργεια στο πλαίσιο της πολιτικής για ενίσχυση και επέκταση του Δ.Π.Θ. αλλά και απόδειξη αδιαφορίας των κυβερνώντων για τη Θράκη. Τονίζεται δε πως η συγχώνευση θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα επιχειρήσει να λύσει, λόγω της ανομοιογένειας του τμήματος που θα προκύψει.

Ακολουθεί αναλυτικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας της Συνέλευσης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ:

«Τα μέλη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. ενημερωθήκαμε για την ήδη ειλημμένη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να νομοθετήσει, και μάλιστα άμεσα, την συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σ.Κ.Α.Σ. του Δ.Π.Θ. σε ένα Τμήμα, και δηλώνουμε απερίφραστα την έντονη αντίθεσή μας σ’ αυτήν την ενέργεια και την λύπη μας για την σπουδή στον τρόπο μεθόδευσής της.

Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια συρρίκνωσης της Ελληνικής Φιλολογίας στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικά στη Θράκη. Σε καμμία χώρα του κόσμου δεν καταργούνται τα Τμήματα της εθνικής γλώσσας και φιλολογίας, αντικείμενα τα οποία εξετάζονται στις γενικές εισαγωγικές εξετάσεις παγκοσμίως. Ακόμη και αν οι υποψήφιοι όλης της χώρας έπαυαν να επιλέγουν την Ελληνική Φιλολογία, δεν θα νομιμοποιούνταν καμμία Ελληνική κυβέρνηση να την καταργήσει για αυτονόητους λόγους.

Η συγχώνευση που επιχειρείται θα ήταν προφανής απόδειξη της αδιαφορίας των κυβερνώντων για τη Θράκη ειδικότερα και για την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, και μάλιστα αντιφατική ενέργεια στο πλαίσιο της πολιτικής για ενίσχυση και επέκταση του Δ.Π.Θ. και την ανάδειξή του ως τρίτου μεγαλύτερου Α.Ε.Ι.

Ειδικότερα, για το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας η συγχώνευση αυτή θα αποτελούσε εντελώς άδικη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύουν τα αντικειμενικά δεδομένα: Το Τμήμα, που πλησιάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, παρουσιάζει πολύ ικανοποιητική επιλεξιμότητα (ο αριθμός εισαγομένων/πρωτοετών φοιτητών είναι εφέτος πάνω από τον μέσο όρο των Τμημάτων Φιλολογίας της χώρας, ενώ η μικρή κάμψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει πολλές αιτίες και δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο Τμήμα). Το υψηλό επιστημονικό προφίλ των μελών του, η διοργάνωση συνεδρίων και η παραγωγή επιστημονικού έργου εν γένει αναγνωρίζονται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Από τα τρία Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του (τα δύο Διϊδρυματικά) αποφοιτούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό πάρα πολλοί διπλωματούχοι. Στο Τμήμα υλοποιούνται ερευνητικά προγράμ­ματα υψηλού προϋπολογισμού, προσοδοφόρα για το Δ.Π.Θ. και την ευρύτερη Περιφέρεια. Επιπλέον, το Τμήμα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της αγοράς και η εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων του αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία ως απολύτως ικανοποιητική. Η εξωστρέφεια του Τμήματος και η σύνδεσή του με την τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία είναι επίσης αδιαμφισβήτητες. Στις σχετικά πρόσφατες πιστοποιήσεις του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών δεν διατυπώθηκε η παραμικρή αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του Τμήματος.

Και, παρά τα παραπάνω, έχει αποφασιστεί ότι αξίζει να θυσιαστεί αυτό το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας εξαιτίας της χαμηλής βιωσιμότητας των άλλων δύο Τμημάτων της Σ.Κ.Α.Σ., και ενώ το ίδιο είναι απολύτως υγιές.

Όμως: Η συγχώνευση όχι μόνο δεν θα κάνει πιο ελκυστικό για τους υποψηφίους το ένα και μοναδικό νέο Τμήμα που θα προκύψει, εφόσον αυτό θα έχει επιστημονική ανομοιογένεια, αλλά, αντίθετα, θα παρασύρει σε περιπέτειες βιωσιμότητας και το καθ’ όλα υγιές Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, και θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες στην επιλεξιμότητα, στην εξειδίκευση του πτυχίου, στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, αλλά και στο ερευνητικό/ακαδημαϊκό προφίλ των μελών του.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, για να ενισχυθούν τα αδύναμα Τμήματα και παραμένουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε για την επίλυση του προβλήματος, όπως ήδη έχουμε δηλώσει στη σχετική ενημερωτική συνάντηση, μέσα σε κλίμα συνεργασίας και παραγωγικής συζήτησης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.