Τρεις προτασεις απο την Κομοτηνη στην τελικη δεκαδα του DUTH to the people

Μια διαφορετική προσέγγιση για την δενδροφύτευση, η ανθεκτικότητα της Θράκης και η μελέτη των αντιλήψεων των κατοίκων στις προτάσεις

Τρείς συνολικά από τις δέκα προτάσεις που αξιολογήθηκαν το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στην εκδήλωση του προγράμματος για την ανασυγκρότηση του Έβρου μέσω του προγράμματος DUTH to the people, προέρχονταν από καθηγητές και φοιτούντες σε Τμήματα του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, και συγκριμένα από τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας, Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Πολιτικής.

Και ενώ τελικά καμία από τις τρείς προτάσεις δεν βρέθηκαν στην τελική πεντάδα, και μόνο το γεγονός ότι βρέθηκαν στην τελική δεκάδα, ανάμεσα σε προτάσεις πιο τεχνικής φύσεως που αναμενόταν πως θα προσελκύσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δείχνει το επίπεδο των Τμημάτων, αλλά και το ενδιαφέρον τους για την ευρύτερη περιοχή.

Για αυτό και οι προτάσεις παρουσιάζονται εδώ, τόσο για να αναδειχθεί η προσπάθεια των συμμετεχόντων, αλλά και να αποτελέσουν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους.

Αναζήτηση Ιδανικού Προτύπου Αυτόνομης Εθελοντικής Ομάδας Δενδροφύτευσης

Η πρώτη πρόταση που παρουσιάστηκε από τμήμα της Κομοτηνής προέρχονταν από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, με τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος κ. Περικλή Πολυζωίδη να την παρουσιάζει εκ μέρους της τετραμελούς ομάδας που τη συνέθεσε.

Η ομάδα προχώρησε στην αναζήτηση ιδανικού προτύπου αυτόνομης εθελοντικής ομάδας δενδροφύτευσης, ξεκινώντας από την παρατήρηση πως στην Ελλάδα ευδοκιμεί ο κεραυνοβόλος εθελοντισμός, δηλαδή η συγκέντρωση μεγάλου πλήθους εθελοντών για ένα σύντομο διάστημα μερικών ωρών, που έχει αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα, κυρίως όσο αφορά την ενεργοποίηση όλου αυτού του κόσμου, αλλά και τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση κ.α.

Δράσεις δενδροφύτευσης σε αυτή την κλίμακα είναι δύσκολο να επαναλαμβάνονται, για αυτό η ομάδα στάθηκε στην περίπτωση του εθελοντισμού των επισκεπτών, φέρνοντας ως παράδειγμα την ύπαρξη ενός περιπτέρου στην είσοδο ενός πάρκου, όπου καλούνται να προσφέρουν κάποια εθελοντική υπηρεσία ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες.

Στην περίπτωση με τις δικές μας πυρόπληκτες περιοχές, θα μπορούσε να υπάρχει μια δομή μικρού κόστους, όπου οι εθελοντές έρχονται, εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και μεταφέρονται στο πεδίο, όπου κάνουν μια μικρή παρέμβαση, η οποία όμως είναι σημαντική γιατί μπορεί να επαναλαμβάνεται εύκολα και τακτικά από διαφορετικές ομάδες.

Οραματίζονται λοιπόν ότι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα δενδροφύτευσης και καλύτερη απόδοση, και η πρότασή τους στοχεύει στην ανάκτηση πληροφοριών για όλες τις πιθανές διαστάσεις της προσέγγισης αυτής, με έμφαση στην ασφάλεια των εμπλεκομένων, και να τις εφαρμόσουν για επαναλαμβανόμενες δράσεις μιας διαρκούς ομάδας στο πεδίο, με διαρκή παρακολούθηση της εργονομίας, των κρίσιμων σημείων, διαρκή βελτίωση, και πειραματικά την χρήση της τεχνολογίας.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πιστεύει πως θα γίνει μια αξιοπρεπής δενδροφύτευση με ισορροπία ανάμεσα στην κούραση των ανθρώπων και τους πόρους που χρησιμοποιούνται, και πως τέτοιες εθελοντικές ομάδες, με καλή εκπαίδευση και έλεγχο, μπορούν να αποτελέσουν κύτταρα που όταν συνεργαστούν θα μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερους οργανισμούς που θα είναι χρήσιμες στη χώρα μας ή αλλού στο μέλλον.

Το προφίλ ανθεκτικότητας της Θράκης

Η δεύτερη πρόταση που παρουσιάστηκε ήταν η REDENTH (Regenerate Determination Nurturing Thrace) με τους εμπνευστές της να προέρχονται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Στόχος της είναι η δημιουργία ενός εργαλείου γνώσης που προωθεί τη συναντίληψη πολιτών και φορέων για το προφίλ ανθεκτικότητας της Θράκης, μέσα από μια σειρά ερευνών που θα βοηθήσουν να καταλάβουν τι είναι η Θράκη για τους πολίτες της και τι για τους άλλους.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, Εντ. Διδάσκων-Μεταδ. Ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, συχνά οι δράσεις ανάκαμψης, ανοικοδόμησης και ανθεκτικότητας εστιάζουν σε ένα τομέα ή και διάφορους τομείς αλλά χωρίς ένα συνολικό αφήγημα για τα πολλαπλασιαστικά και συνδυαστικά οφέλη. Αυτό τις κάνει ευάλωτες, με αμφιβολία, παραπληροφόρηση και μειωμένη απήχηση.

Μέσα από την πρότασή τους θα γίνει μελέτη βάσης, ανάλυση της ανθεκτικότητας της περιοχής, για τις πρόσφατες εξελίξεις, τη  σημασία και σύγκριση σε διαφορετικούς τομείς ενδιαφέροντος, μέσα από έρευνα και συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες, ερευνητές και εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων και της κοινωνίας των πολιτών.

Στη συνέχεια θα γίνει έρευνα ανάλυσης λόγου (τοπικά και εθνικά MME, social media) με αντικείμενο τις αντιλήψεις και ερμηνείες για την ανθεκτικότητα της Θράκης με ιδιαίτερη προσοχή σε ζητήματα fake news και παραπληροφόρηση, αλλά και έρευνα κοινής γνώμης για τις στάσεις των πολιτών με μεταβλητές όπως το αίσθημα ασφάλειας, η αισιοδοξία, οι ανισότητες, η εμπιστοσύνη σε θεσμούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Στο τέλος του έργου θα παραχθεί ένα κείμενο ανάλυσης με προτάσεις πολιτικής για το προφίλ ανθεκτικότητας της Θράκης με το έργο να προσφέρει ένα αναγκαίο εργαλείο γνώσης στρατηγικού χαρακτήρα που συνήθως απουσιάζει από μελέτες ανθεκτικότητας ή που δεν έχει το αναγκαίο εύρος και βάθος τεκμηριώνοντας το προφίλ της ανθεκτικότητας της Θράκης με εμπειρικά δεδομένα και συμβάλλοντας στη δημόσια συζήτηση για το θέμα με συμπερίληψη και Ενδυνάμωση φορέων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στο στόχο της ανθεκτικότητας.

Διερεύνηση Στάσεων και αντιλήψεων κατοίκων Ροδόπης και Έβρου σχετικά με τις επιπτώσεις των πυρκαγιών

Η τελευταία ομάδα από την Κομοτηνή αποτελούνταν από καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και ένα διδάκτορα του πρώτου, με τον επίκουρο Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ελευθερίου να παρουσιάζει την πρόταση για τη διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων των κατοίκων των ΠΕ Ροδόπης και Έβρου σχετικά με τις επιπτώσεις των πυρκαγιών.

Το προτεινόμενο έργο αφορά την επιστημονική κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς προώθησης δημόσιων πολιτικών.

Βασική σκοπιμότητα του προτεινόμενου έργου είναι η συμβολή στη διασύνδεση του ΔΠΘ με την κοινωνία της Θράκης, η οποία έχει βιώσει μια πρωτοφανή καταστροφή και να συμβάλλει από τη σκοπιά των κοινωνικών επιστήμων στην καλύτερη δυνατή κατανόηση των επιπτώσεων των πυρκαγιών στη συμπεριφορά των κατοίκων της Θράκης, έτσι ώστε να σχεδιαστούν οι κατάλληλες και κοινωνικά γειωμένες πολιτικές απαντήσεις.

Η συστηματική μελέτη της ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς πάντοτε αποτελεί για τους φορείς πολιτικής μια πολύτιμη εισροή που αποκαλύπτει το πως αντιλαμβάνονται τη ζωή τους και πως αποτιμούν τις θεσμικές λειτουργίες και πρωτοβουλίες οι αποδέκτες των δράσεων πολιτικής, τονίστηκε.

Υπό αυτήν την έννοια, η καταγραφή και ανάλυση των τάσεων της κοινής γνώμης καταδεικνύει το σύνολο των τάσεων και αντιλήψεων που συγκροτούν την κοινή γνώμη σε μια δεδομένη συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει πρώτη ύλη για την εκτίμηση μελλοντικών εξελίξεων.

Επιπλέον, η μελέτη των στάσεων και των αντιλήψεων των κατοίκων Ροδόπης και Έβρου γύρω από τις πυρκαγιές λειτουργεί και μια αφετηρία για την καλύτερη κατανόηση των προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής κουλτούρας με αναφορά την κλιματική κρίση.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα, επομένως, από το προτεινόμενο έργο θα είναι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Στα βραχυπρόθεσμα περιλαμβάνονται η παραγωγή νέας γνώσης για την κοινωνία της Θράκης, συνέργεια μεταξύ μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ, διασύνδεση ακαδημαϊκής έρευνας με δημόσια προβλήματα.

Στα μακροπρόθεσμα περιλαμβάνονται η εμπέδωση και διάχυση μιας διεπιστημονικής ολοκληρωμένης προσέγγισης στην αντιμετώπιση δημόσιων προβλημάτων και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας, θετικές επιπτώσεις στην παραγωγή δημόσιων πολιτικών, συμβολή στη διάχυση πολιτισμικών και οικονομικών ωφελειών στις τοπικές κοινωνίες, θετικές επιπτώσεις την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στη Θράκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.