Η δημοτικη βιβλιοθηκη «μεταμορφωνεται» σε escape room για τις αναγκες του «ΣΤΕΛΑ»

Το νεοσύστατο εργαστήρι του ΤΕΦ καινοτομεί και βάζει τους φοιτητές της ΣΚΑΣ σε ρόλο ντεντέκτιβ που θα εξιχνιάσουν την δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα

Με «μπροστάρη» τη βιωματική μάθηση και συνδυάζοντας δύο δημοφιλή για το ευρύ τουλάχιστον κοινό θέματα, ήτοι το μυστήριο και την ιστορία «συστήνεται» την προσεχή Δευτέρα, 15 Απριλίου, στο Ροδοπίτικο κοινό το νεοσύστατο Εργαστήρι Μελέτης Λατινικής Γλώσσας, Γραμματείας και Πολιτισμού (ΣΤΕΛΑ) του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Με τρόπο καινοτόμο, αλλά και «συμβατό» με τον ανεξιχνίαστο χαρακτήρα της πλειοψηφίας όσων αφορούν στον αρχαίο κόσμο, καθώς και σύμφωνο με την δυναμική που σήμερα μπορούν να παίξουν οι κλασικές σπουδές. Ο λόγος για τη δράση με τίτλο “CSI ROMA”, ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ως άλλοι ντέντεκτιβ θα κληθούν να εξιχνιάσουν τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής, 5 Απριλίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΦ και μέλος του εργαστηρίου κ. Χάρης Μιχαλόπουλος, ως  εργαστήριο έχουν ήδη δημιουργήσει την επιστημονική υποδομή, αποδελτιώνοντας τις αρχαίες μαρτυρίες, ελληνικές και ρωμαϊκές, που αφορούν στο γεγονός  της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, με ιστορικές αλλά και λογοτεχνικές ενδείξεις, οι οποίες μάλιστα έχουν αποδοθεί και σε ζωντανούς μάρτυρες που θα είναι παρόντες στον χώρο του εγκλήματος και στη διάθεση των ερευνητών. Επίσης στον χώρο θα βρίσκεται γραπτό υλικό, ακόμα και το φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφόρησε την ημέρα της δολοφονίας στη Ρώμη – προφανώς επινοημένη-  με στόχο όπως τόνισε «με αυτόν τον παιγνιώδη τρόπο και χωρίς στην ουσία να το συνειδητοποιούνε, οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία γύρω από τον Ιούλιο  Καίσαρα, γύρω από την ταραχώδη περίοδο της Ρώμης εκείνη την εποχή». 

Όπως και την κριτική διαχείριση της πληροφορίας που «έρχεται» από τον αρχαίο κόσμο, ο οποίος όπως εξήγησε «βρίθει» προκαταλήψεων. «Αυτός είναι όμως μεταξύ άλλων και ο ρόλος μας ως κλασικοί φιλόλογοι να λειτουργούμε ως “ντέντεκτιβ” του παρελθόντος, ώστε να φιλτράρουμε και να δούμε την πληροφορία που μας έρχεται από τον αρχαίο κόσμο, αν  και κατά πόσο ευσταθεί, ή  γιατί μια παραμορφωμένη πληροφορία είναι παραμορφωμένη, γιατί εξυπηρετεί κάποιες συγκεκριμένες σκοπιμότητες κ.ο.κ.».

Άνοιγμα και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η πρώτη αυτή εκδήλωση απευθύνεται αποκλειστικά στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των τμημάτων της ΣΚΑΣ ωστόσο όπως τόνισε ο κ.Μιχαλόπουλος στόχος του πρώτου αυτού «πειράματος» είναι το «άνοιγμα» αυτής τόσο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όσο και στο ευρύτερο κοινό της πόλης.

Άλλωστε βασικός σκοπός του νεοσύστατου εργαστηρίου είναι η κάλυψη των ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών, των σχετικών με την ρωμαϊκή λογοτεχνία και τον πολιτισμό, όχι μόνο εντός του Τμήματος, αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Θέλουμε τέτοιου είδους δράσεις να τις εντάξουμε σε ένα  γενικότερο πλαίσιο, προώθησης της αρχαιογνωσίας, σε μια προσπάθεια να τονίσουμε λιγάκι και την επικαιρότητα που έχει ο κλασικός κόσμος, ο αρχαίος κόσμος στο σήμερα».

«Γι’ αυτό θελήσαμε αυτή η πρώτη δράση να έχει αυτό τον  υβριδικό, τον καινοτόμο, τον διαδραστικό χαρακτήρα, γιατί νομίζω προς αυτή την κατεύθυνση, εκεί θα θέλαμε να δούμε τη δράση μας και  τη δουλειά μας να αναπτύσσεται στο μέλλον» συμπλήρωσε εξηγώντας πως ιθύνων νους της συγκεκριμένης ιδέας δεν είναι άλλη από την κ. Άρτεμη Αρχοντογεώργη,  κλασική φιλόλογο και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΤΕΦ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.